Το ΕΚΠΑ στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των 1.000 καλύτερων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Κατάταξη της Σαγκάης.

Μεταξύ των 500 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως κατετάγη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης», με βάση τα αποτελέσματα της οποίας συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου. Μάλιστα, μια ακόμα σημαντική διάκριση που προκύπτει από την ανάλυση της Κατάταξης είναι ότι το ΕΚΠΑ είναι επίσης πρώτο μεταξύ των 20 βαλκανικών πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ στις θέσεις 501-600 βρίσκονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις θέσεις 601-700 κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις θέσεις 801-900 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και, τέλος, στις θέσεις ‪901-1000 βλέπουμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης.

Η εν λόγω κατάταξη θεωρείται μια από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις και η συμπερίληψη των έξι ελληνικών πανεπιστημίων στην ARWU αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Για τη συμπερίληψη στη συγκεκριμένη κατάταξη μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, καθώς και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά «Nature» και «Science». Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

Όσο για την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων της Κατάταξης, αυτή είναι ακριβώς ίδια με την περσινή. Πρώτο, για 18η συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται το Χάρβαρντ και ακολουθεί το Στάνφορντ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -το πρώτο μη αμερικανικό και ευρωπαϊκό-, ενώ ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, με την πρώτη δεκάδα να συμπληρώνουν επίσης το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη 10η θέση το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Γενικά στην ARWU τα πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν, με οκτώ πανεπιστήμια στην κορυφαία δεκάδα, 45 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 100, 137 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 500 και 206 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 1.000. Η Κίνα διαθέτει 154 πανεπιστήμια που μπήκαν στην Κατάταξη, με τα τέσσερα από αυτά στα κορυφαία 100. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 61 πανεπιστήμια στα κορυφαία 1.000, με δύο εξ αυτών στα δέκα καλύτερα παγκοσμίως.

Η Ελλάδα, χάρη στην παρουσία ενός πανεπιστημίου στο top 400 (ΕΚΠΑ) και στις πέντε θέσεις στην κατηγορία ‪501-1000‬, βρίσκεται στην 37η θέση μεταξύ 64 χωρών που εκπροσωπούνται στην Κατάταξη.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της Κατάταξης της Σαγκάης εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.