Το ελληνικό μπετόν του Ολυμπιακού

Το ελληνικό μπετόν του Ολυμπιακού

H νίκη του Ολυμπιακού επί της Εφές, χθες στο Αμπντί Ιπεκτσί της Κωνσταντινούπολης (περίπου 5 χιλιόμετρα από το γήπεδο όπου θα γίνει στις 19-21 Μαΐου το φάιναλ-φορ) ήταν ένας θρίαμβος σε πολλά διαφορετικά επίπεδα: αγωνιστικό, ψυχολογικό, πνευματικό, ακόμα και διοικητικό.

Ο οργανισμός που λέγεται Ολυμπιακός υπενθύμισε σε εαυτόν και αλλήλους τα αντανακλαστικά του όταν βρέθηκε με την πλάτη στα σχοινιά, αντιμέτωπος με το φάσμα του αποκλεισμού. Δεν είναι πολλές οι ομάδες που μπορούν να αντιδράσουν με ψυχραιμία και μεθοδικότητα, όταν βρίσκονται με σκορ 1-2 και με 13 πόντους στην πλάτη.

Ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το 29-16 του 13ου λεπτού μέσα σε ένα σκάρτο δεκάλεπτο και δεν ξανακοίταξε πίσω του. Όταν τα 5 συνεχόμενα τρίποντα των Ελλήνων παικτών του και οι εξοντωτικές άμυνες τούμπαραν το ματς (38-40, 48-52), η Εφές σήκωσε τη λευκή σημαία και συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Το ειδικό βάρος, η πείρα και η προσωπικότητα της ομάδας που μετράει την τελευταία πενταετία δύο ευρωπαϊκούς τίτλους και τρία φάιναλ-φορ δεν αντέχουν σε καμία σύγκριση με έναν αντίπαλο ανήμπορο να περάσει την πύλη της μεγάλης γιορτής εδώ και 16 χρόνια.

Η Εφές, άλλωστε, θυμίζει σε πολλά τον φετινό Παναθηναϊκό: είναι γρήγορη, είναι δυναμική, διαθέτει ταλέντο, αλλά απαρτίζεται ως επί το πλείστον από λεγεωνάριους και υστερεί σε φαιά ουσία.

Η εύκολη ανάγνωση είναι ότι οι Τούρκοι δεν έχουν Σπανούλη και Πρίντεζη, αλλά πιστεύω ότι δεν έχει ούτε Μάντζαρη ούτε Παπανικολάου ούτε Παπαπέτρου ούτε Αγραβάνη. Ο σκληρός σαν μπετόν ελληνικός κορμός του Ολυμπιακού είναι ένα πανίσχυρο όπλο στη φαρέτρα του.

Μέσα σε 3-4 εικοσιτετράωρα, η διαφορά ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό μεγάλωσε πάρα πολύ. Οι «πράσινοι» υπέστησαν μία ήττα που -μολονότι βαριά- ήταν μέσα στο παιχνίδι (το 0-3 από τη Φενέρμπαχτσε), αλλά την πολλαπλασίασαν με τα ίδια τους τα χέρια, όταν ξέσπασε το Pullman-gate της Τετάρτης.

«Bus for Olympiakos», έγραφε το περιπαικτικό πανό που ανέβασαν οι οπαδοί της Εφές χθες στις κερκίδες του Ιπεκτσί. Αμ δε… Ο Ολυμπιακός αποδείχθηκε σοβαρό μαγαζί, μέσα και έξω από τις γραμμές του παρκέ.

Κράτησε την αυτοκυριαρχία του μέσα από τις κλυδωνισμούς του 2ου , του 3ου αλλά και του 4ου αγώνα και επιβραβεύτηκε με την ολοκληρωτική αντεπίθεση των τελευταίων 25 λεπτών. Ποιος δίνει πια πιθανότητες πρόκρισης στην Εφές;

Το 5ο ματς έχει αποδειχθεί άβατο για τους φιλοξενουμένους (8-0, συνήθως με μεγάλες διαφορές) και η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους της ερχόμενης Τρίτης είναι σημαντική. Ο Ολυμπιακός θα προκριθεί, εάν εμφανιστεί σοβαρός, αποφασιστικός και έτοιμος.

Στο Documento που ήδη κυκλοφορεί στα περίπτερα, ανοίγουμε το “μαύρο κουτί” του Παναθηναϊκού, αγγίζοντας με τόλμη τον τύπον των ήλων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter