Το ελληνικό παράδοξο: Δανειζόμαστε με μηδενικά επιτόκια, ενώ η οικονομία πάει για φούντο

Το ελληνικό παράδοξο: Δανειζόμαστε με μηδενικά επιτόκια, ενώ η οικονομία πάει για φούντο

Στο παγκόσμιο επίπεδο, το καλό νέο ήρθε το μεσημέρι της Δευτέρας, με τις εταιρείες Pfizer και BioNTech να ανακοινώνουν ότι το εμβόλιο κατά του Covid19 που ετοιμάζουν έχει αποτελεσματικότητα 90%.

Σε ότι αφορά τα της Ελλάδας, το καλό νέο ήρθε την περασμένη Παρασκευή, με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moodys, σε Βα3, τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Moody’s ήταν η μόνη από τους τέσσερις ξένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που διατηρούσε αυστηρή αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία και η θετική αναθεώρησή της ήταν σημαντική γιατί συντελεί στη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και προμηνύει αναβαθμίσεις τραπεζών. Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ (και αντανακλαστικά όλο τον κόσμο), το καλό νέο ήρθε τη Δευτέρα, με την επίσημη ανακοίνωση της εκλογής Μπάιντεν.

Εκτόξευση στα Χρηματιστήρια

Όταν οι αγορές άνοιξαν τη Δευτέρα, τα τρία αυτά καλά νέα συντέλεσαν σε μια παγκόσμια εκτόξευση των μετοχών – με το πολύ πιεσμένο ελληνικό Χρηματιστήριο να υπεραποδίδει. Στο Αθήνα ο Γενικός Δείκτης ανήλθε κατά +11,5% και οι ευνοημένες από την αναβάθμιση της Moody’s τράπεζες έκλεισαν με άνοδο 27,7%, κοντά στο limit up. Ο γερμανικός δείκτης DAX είχε άνοδο +6%, ο γαλλικός CAC40 +8% και ο αμερικάνικος Dow Jones έπιασε νέα ιστορικά υψηλά – χωρίς να τα κρατήσει – κι έκλεισε στο +2.95%. Η πανδημία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της, οι υφεσιακές τάσεις στις οικονομίες θα επιμείνουν για καιρό, όμως τα καλά νέα των Pfizer και BioNTech έδειξαν φως στην άκρη του τούνελ και αυτό έσπευσαν να το προεξοφλήσουν οι αγορές.

Η αναβάθμιση από τη Moody’s είχε άμεσες θετικές επιπτώσεις στην περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου, καθώς από χθες είδαμε τις αποδόσεις όλων των κατηγοριών ελληνικών ομολόγων να βυθίζονται σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το 10ετές να αγγίζει το 0,74%, το 5ετές το 0,02% και τις αποδόσεις στα 2ετή και 3ετή να είναι αρνητικές (δηλαδή, μας πληρώνουν για να μας δανείσουν όπως τους Γερμανούς).

Ας είναι καλά η ΕΚΤ

Πώς γίνεται όμως και αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και δανειζόμαστε με επιτόκια κοντά στο μηδέν, όταν έχουμε 10% ύφεση, δημόσιο χρέος στο 207% του ΑΕΠ και η πραγματική οικονομία πάει για φούντο; Το παράδοξο αυτό οφείλεται στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Χάρη σε ένα πρόγραμμα μαμούθ αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 1,35 τρις ευρώ, με διάρκεια ως τα τέλη του 2022, η ΕΚΤ μπορεί και κάνει τα άσπρα μαύρα, προκειμένου να διευκολύνει τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να δανείζονται χωρίς κόστος για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά τους όσο κρατά η πανδημία. Όταν η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τα ελληνικά ομόλογα ως επενδυτικά χαρτιά, ακολουθούν και οι οίκοι αξιολόγησης. Σύμφωνα με τραπεζικούς αναλυτές, υπάρχει όμως και κάτι άλλο που έχει συμβάλλει θετικά: τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, το περίφημο μαξιλάρι κεφαλαίων των 36 δις που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση της ΝΔ και αυτή έως πρότινος, αρνούνταν την ύπαρξή του.      

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter