Το ελληνικό «Watergate» είναι η αρχή του τέλους του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το ελληνικό «Watergate» είναι η αρχή του τέλους του Κυριάκου Μητσοτάκη

Έχουμε και λέμε: Τις τελευταίες ημέρες η χώρα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, γνωστό και ως «ελληνικό Watergate».

Διαβάστε επίσης: Washington Post: «Ελληνικό Watergate» προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι του Διεθνούς Τύπου -απηχώντας κατά πάσα πιθανότητα τις ανησυχίες ξένων κέντρων εξουσίας- δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ευθέως τον όρο «ελληνικό Watergate. Ανάμεσά τους οι εμβληματικές New York Times και Washington Post. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη, η οποία ετοιμάζει έρευνα για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, αποτελεί την κατ’εξοχήν εφημερίδα του κυβερνώντος φιλελεύθερου κατεστημένου, ενώ η δεύτερη φέρει τον βαρύ συμβολισμό του μέσου που έφερε στην επιφάνεια το αυθεντικό Watergate.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντί να απολογείται για την παρακολούθηση του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος, ζητάει και τα «ρέστα» προβάλλοντας αστείες δικαιολογίες του τύπου «ο Ανδρουλάκης δεν σηκώνει τα τηλέφωνα».

Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, καλεί τους δημοσιογράφους Θανάσης Κουκάκη και Τάσο Τέλλογλου όχι ώστε να διερευνήσει την ουσία των καταγγελιών αλλά αλλά για… το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία. Μια τακτική που αξίζει να θυμίσουμε πως έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει πάλι επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκης όταν το σκάνδαλο Νovartis βαφτίστηκε «σκευωρία» και όσοι προσπάθησαν να ξεσκεπάσουν το σκάνδαλο βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Ο μέχρι πρότινος επαμφοτερίζων Νίκος Ανδρουλάκης ξεσπαθώνει εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και καταγγέλλει ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ήταν εκείνος που τον παρακολουθούσε παράνομα με την ΕΥΠ και πως με ευθύνη πρωθυπουργού καθυστερεί η έρευνα για το λογισμικό Predator. Και δεν ήταν μόνο ο Νίκος Ανδρουλάκης εκείνος που ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ο ευεργετηθέντας από τον τελευταίο Ευάγγελος Βενιζέλος!

Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί σε δύο αναπόδραστα συμπεράσματα:

Πρώτον, το σενάριο μιας μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. απομακρύνεται αν δεν εξαυλώνεται, στο φως των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις. Διότι θα ήταν τουλάχιστον παράλογο ο παρακολουθούμενος Ανδρουλάκης να συνεργαστεί  με αυτούς που καταγγέλλει ως υπεύθυνους για την παγίδευση του τηλεφώνου του. Εξίσου παράλογο θα ήταν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που τάσσονταν μέχρι τώρα υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ μετά τις εκλογές,  να συνεχίσουν να την υποστηρίζουν, όταν  αρχηγός του κόμματος καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του για «ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης».

Δεύτερον, το ενδιαφέρον των ξένων ΜΜΕ για την κατάρρευση ή μη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σε μια περίοδο που δεν διαφαίνεται ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία κανενός εκ των δύο κομμάτων εξουσίας θα πρέπει να θεωρηθεί πως δεν αφορά τόσο την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών των Ελλήνων πολιτών -που βλέπουν χρόνο τον χρόνο την χώρα τους να κατρακυλάει στους δείκτες Ελευθερίας του Τύπου- όσο την απόπειρα επιρροής της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Τα δύο συμπεράσματα συναντιούνται με τη σειρά τους σε μια εξέλιξη που έχει πάρει σχεδόν νομοτελειακές διαστάσεις. Η είδηση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ διέλυσε κάθε βεβαιότητα μετεκλογικής συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Η για να είμαστε ακριβέστεροι κάθε βεβαιότητα παραμονής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Η απομάκρυνση του πολυτραγουδισμένου -μεταξύ άλλων ως «τσιτάχ», «Μωυσή», «τίγρη της Μεσογείου»- άριστου πρωθυπουργού μας έρχεται σε μια ειρωνική αντιστροφή των πραγμάτων από εκεί που δεν το περίμενε. Αυτός, που υποβάθμισε όσο κανείς άλλος αρχηγός κυβέρνησης στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών θα βιώσει την εκπαραθύρωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της αντιδημοκρατικής μανίας του να ελέγχει τα πάντα και τους πάντες (βλέπε «λίστα Πέτσα»).

Όπως είχαμε επισημάνει άλλωστε και λίγες ημέρες πριν, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε έναν άλλον προνομιούχο γόνο, πρόκειται για γυμνό από κάθε θεσμική και πολιτική τσίπα «πρίγκιψ», που έχει απολέσει μετά τα χθεσινά κάθε δικαίωμα επίκλησης των δημοκρατικών ιδεωδών. Καιρός να υποστεί τις συνέπειες.

Διαβάστε επίσης: 

Washington Post: «Ελληνικό Watergate» προκαλεί αναταραχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter