Το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εξετάζει η Νότια Κορέα

Το ενδεχόμενο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα εξετάζει η Νότια Κορέα

Αίσθηση και ανησυχία προκαλεί η δήλωση του προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ της Νότιας Κορέας πως αν η πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας κλιμακωθεί, τότε η Νότια Κορέα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει δικά της πυρηνικά όπλα ή να ζητήσει από τις ΗΠΑ να τα εγκαταστήσουν στην Κορεατική χερσόνησο.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του σε μια κοινή ενημέρωση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας την Τετάρτη, ο Γιουν προσέθεσε πως η κατασκευή πυρηνικών όπλων δεν αποτελεί ακόμη επίσημη πολιτική. Ο ίδιος δήλωσε επίσης πως για την ώρα η Νότια Κορέα πρόκειται να αντιμετωπίσει την πυρηνική απειλή της Βόρειας Κορέας ενισχύοντας τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια του Γιουν σηματοδοτούν την πρώτη φορά που Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ανέφερε επίσημα τον εξοπλισμό της χώρας με πυρηνικά όπλα από τότε που οι ΗΠΑ απέσυραν όλα τους τα πυρηνικά όπλα από τον Νότο το 1991. Η Ουάσιγκτον απέσυρε τα πυρηνικά της όπλα από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την παγκόσμια μείωση των πυρηνικών όπλων.

Επιπλέον, η Νότια Κορέα έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, γνωστή ως NPT, που απαγορεύει στη χώρα να επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων αλλά και μια κοινή δήλωση με τη Βόρεια Κορέα το 1991, κατά την οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να μη «δοκιμάζουν, κατασκευάζουν, παράγουν, δέχονται, κατέχουν, αποθηκεύουν, εγκαθιστούν ή χρησιμοποιούν πυρηνικά όπλα».

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter