Το επικό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ με τον Κώστα Πάσσαρη επί Χρυσοχοΐδη στο κέντρο της Αθήνας

Το επικό φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ με τον Κώστα Πάσσαρη επί Χρυσοχοΐδη στο κέντρο της Αθήνας

Ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ έλαβε χώρα το _x000D_
καλοκαίρι του 2001 στο Νέο Κόσμο επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο _x000D_
Δημοσίας Τάξεως.

Ο διαβόητος κακοποιός Κώστας Πάσσαρης, ο οποίος ακόμη και σήμερα απασχολεί τη Δικαιοσύνη, καθώς όπως έγραψε το documentonews.gr σήμερα εκδικάστηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση ακύρωσης σε βάρος της καταδικαστικής του απόφασης, κατάφερε να ξεφύγει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια των πάνοπλων αντρών της ΕΛ.ΑΣ και να εκθέσει φυσική και πολιτική ηγεσία. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατάφερε να βγει «ατσαλάκωτος» και από αυτή την ιστορία. Τα γεγονότα όμως καλώς ή κακώς δεν αλλάζουν όπως και οι μνήμες από τη δράση του Πάσσαρη.

Φεβρουάριος 2001 νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. Ο Κώστας Πάσσαρης μεταφέρεται από τις φυλακές Κορυδαλλού παραπονούμενος για κρίσεις επιληψίας με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου. Τον Πάσσαρη συνοδεύουν δύο αστυνομικοί του τμήματος Μεταγωγών, οι Aθανάσιος Δρακόπουλος (47 ετών) και Διονύσιος Aλεβιζόπουλος (49 ετών) και ο σωφρονιστικός υπάλληλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Φυσέκης (33 ετών). Ο Πάσσαρης δολοφονεί εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς και τραυματίζει το σωφρονιστικό υπάλληλο. Επικρατεί πανικός. Ο διαβόητος κακοποιός καταφέρνει να αποδράσει. Το Αστυνομικό Σώμα βυθίζεται στο πένθος. Η σύλληψη του Πάσσαρη ήταν πια θέμα τιμής για τους αστυνομικούς. Εξαπολύουν ανθρωποκυνηγητό για να τον πιάσουν. Μάταια όμως.

Ιούλιος του 2001. Ο Κώστας Πάσσαρης εξακολουθεί να είναι ελεύθερος. Η ΕΛ.ΑΣ έχει πληροφορίες ότι ο Πάσσαρης επισκέπτεται διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Ιππάρχου 52 – 54 στο Νέο Κόσμο. Αμέσως στήνεται μια γιγαντιαία επιχείρηση για τη σύλληψη του με τη συμμετοχή ακόμη και ανδρών της ΕΚΑΜ.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα την περίοδο εκείνη, το σχέδιο ήταν να εγκλωβιστεί ο Πάσσαρης στο διαμέρισμα του δεύτερου ορόφου, προκειμένου η επιχείρηση να είναι αναίμακτη και να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως ομηρείες και τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών.

Το κύριο βάρος θα έπεφτε στους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ που είχαν στήσει ενέδρα στο διαμέρισμα. Δύο παρατηρητές της Αστυνομίας βρίσκονταν κοντά στην πολυκατοικία για να παρακολουθούν τις κινήσεις και να ειδοποιούν με το σύστημα επικοινωνίας με το οποίο ήταν εφοδιασμένοι. Σε μεγάλη ακτίνα, που έφθανε τα πεντακόσια μέτρα, υπήρχαν άλλοι 35 αστυνομικοί, μια εφεδρική ομάδα των ΕΚΑΜ και αστυνομικοί υπηρεσιών της Ασφάλειας για να συγκλίνουν στο σημείο, όταν θα χρειαζόταν.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ένα ύποπτο άτομο πλησίασε την πολυκατοικία της οδού Ιππάρχου. Ήταν ο Κώστας Πάσσαρης μεταμφιεσμένος με περούκα και μυωπικά γυαλιά. Οι δύο παρατηρητές δεν τον αναγνώρισαν. Με το σύστημα επικοινωνίας ειδοποίησαν τους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ ότι «ύποπτο άτομο μπαίνει στην πολυκατοικία». Πέρασαν λίγα λεπτά και ο ύποπτος έφθασε στην πόρτα του διαμερίσματος. Με το αριστερό του χέρι άνοιξε την πόρτα και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ. Οι αστυνομικοί, χωρίς να τον αναγνωρίσουν, του φώναξαν: «Ακίνητος! Αστυνομία».

Ο κακοποιός τότε τραβάει το όπλο του και ταυτόχρονα κάνει την κίνηση να κλείσει την πόρτα. Δύο από τους αστυνομικούς των ΕΚΑΜ τον πυροβόλησαν τρεις φορές. Μια από τις σφαίρες βρήκε τη βάση του γεμιστήρα του όπλου του που έπεσε στο πάτωμα και άλλη τον τραυμάτισε ενώ έκλεινε την πόρτα.

Πάνω στη σύγχυση και τον αιφνιδιασμό τους οι αστυνομικοί των ΕΚΑΜ δεν ειδοποίησαν ότι ο κακοποιός ξέφυγε, και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Προσπάθησαν να τον καταδιώξουν μόνοι τους και οι μισοί ανέβηκαν στους πάνω ορόφους και οι άλλοι κατευθύνθηκαν προς την έξοδο. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ο κακοποιός βγήκε από την έξοδο, προχώρησε λίγα μέτρα, έστριψε δεξιά στην οδό Εκαταίου και ξέφυγε προς την οδό Αγκύλης. Μέχρι να ειδοποιηθούν οι άλλες δυνάμεις να συγκλίνουν προς την πολυκατοικία, ο Πάσσαρης είχε ξεφύγει.

Σάλος από το φιάσκο

Το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ προκάλεσε σάλο. Ήταν άλλωστε μία από τις μελανές σελίδες στη θητεία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αντιστράτηγος Ιωάννης Γεωργακόπουλος υπέβαλλε την παραίτησή του. Ωστόσο παρά την παραίτηση το πλήγμα στην αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ ήταν μεγάλο.

«Το πλήγμα ωστόσο στην αξιοπιστία της Ελληνικής Αστυνομίας ελάχιστα επουλώνεται με αυτή την παραίτηση. Οι προσπάθειες να εξηγηθεί η αποτυχία, να δικαιολογηθούν τα λάθη και οι παραλείψεις, μοιάζουν να πέφτουν στο κενό εμπρός στα γεγονότα: ένας επικίνδυνος κακοποιός ξέφυγε μέσα από τα χέρια ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, όχι έπειτα από τυχαία συμπλοκή αλλά έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση για τη σύλληψή του» ανέφερε σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα Καθημερινή την περίοδο εκείνη.

Διέφυγε στη Ρουμανία

Δύο μήνες μετά ο Πάσσαρης κατάφερε να διαφύγει από την Ελλάδα. Οι προσπάθειες της ΕΛ.ΑΣ επί Χρυσοχοΐδη για να τον εντοπίσουν απέβησαν και πάλι άκαρπες. Ήταν Σεπτέμβριος του 2001 όταν με πλαστό διαβατήριο φτάνει στη Ρουμανία στην πατρίδα της μητέρας του. Τα ξημερώματα της 25ης Nοεμβρίου του 2001, κατά τη διάρκεια μιας ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο του καταστήματος και αφαίρεσε 16.000 δολάρια. Ο Πάσσαρης συνελήφθη, δικάστηκε και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία στο ανταλλακτήριο του Βουκουρεστίου.

Ό,τι δεν κατάφερε η ΕΛ.ΑΣ του Χρυσοχοΐδη επί μήνες το κατάφεραν οι ρουμανικές αρχές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter