Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη κατέρρευσε με πάταγο στα χιόνια…

Το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη κατέρρευσε με πάταγο στα χιόνια…

Η επέλαση της «Μήδειας» και οι συνέπειές της στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας είναι σημαντικές, δυστυχώς και με ανθρώπινες απώλειες.

Ενα έντονο καιρικό φαινόμενο χιονοπτώσεων που είχε έγκαιρα προβλεφθεί από αρμόδιους επιστημονικούς φορείς της πολιτείας ήταν ικανό να αποδείξει την ανεπάρκεια, την αδιαφορία και την προχειρότητα του πολυδιαφημιζόμενου «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα κόπηκε στα δύο, η κύρια οδική αρτηρία, η εθνική οδός Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ετέθη εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες με απόφαση του κ. Χρυσοχοΐδη, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα.

Η πολιτική προστασία για άλλη μια φορά, παρά την πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμισή της σε υφυπουργείο και μετά τον «εμβληματικό» κατά την κυβέρνηση νόμο 4662/2020, δεν στάθηκε ικανή να παίξει τον κύριο ρόλο της, αυτόν της πρόληψης και κύρια του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Τελικά από τα σχέδια και την ανάγκη πολιτικών πρόληψης τα μόνα που μένουν είναι η επικοινωνία και η… δοξολογία των καναλιών ότι όλα έγιναν καλά ή ότι το φαινόμενο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό ή ότι η «κακή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «τα είχε κάνει χειρότερα» το 2017. Πίσω όμως από την επικοινωνία κρύβονται και η ιδεοληψία της κυβέρνησης και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Οι παραχωρησιούχοι της εθνικής οδού έχουν συμβατική υποχρέωση να διατηρούν το οδικό δίκτυο ανοικτό. Να διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα και την υποδομή για καθαρισμό του δικτύου και διατήρηση της απρόσκοπτης κυκλοφορίας. Αν παραμείνει ο δρόμος κλειστός πάνω από μία ώρα, με βάση τον νόμο οι παραχωρησιούχοι καταβάλλουν αποζημιώσεις. Σημειώνουμε ότι και στα τέλη του 2020 συνέβη ανάλογο γεγονός, η «Ζηνοβία», και για λίγα εκατοστά χιόνι η εθνική οδός κόπηκε πάλι στα δύο. Η έλλειψη συντονισμού φορέων και η επίρριψη ευθυνών του ενός στον άλλο είναι χαρακτηριστικά των ημερών, τη στιγμή που περιοχές ακόμη και μέσα στην Αττική έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, ακόμη και χωρίς νερό, επί μέρες.

Η επίρριψη ευθυνών στον ΔΕΔΔΗΕ, την οποία προσπαθούν συντονισμένα να εισάγουν στη δημόσια συζήτηση τις τελευταίες μέρες τα γνωστά παπαγαλάκια, έχει και άλλες σκοπιμότητες. Ο ΔΕΔΔΗΕ με αποδυναμωμένο σε αριθμό προσωπικό τα τελευταία χρόνια βάλλεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοση των δικτύων σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ στα golden boys του ομίλου οι αποδοχές αυξάνονται υπέρμετρα.

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, στον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει τις διοικήσεις για την ανάγκη ετοιμότητας και προετοιμασίας όλου του μηχανισμού για την αντιμετώπιση της επερχόμενης κακοκαιρίας. Αλλά εις ώτα μη ακουόντων… Η ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη είναι τεράστια. Η λογική του υπουργού ΠΡΟΠΟ «κλείνω τον δρόμο για να μην αναγκαστώ να τον κλείσω» εκφράζει τα αδιέξοδα μιας κυβερνητικής πολιτικής που δρα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον εξυπηρετώντας λίγους, «κολλητούς», πολιτικούς φίλους και μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία και οι ανάγκες της υποτιμώνται.

Η πολιτική προστασία οφείλει να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια.

Απαιτούνται: 1) ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή (πρόσφατη η υπογραφή δανείου 595 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ στις 28.01.2021 για εξοπλισμό και αντιμετώπιση και φυσικών καταστροφών) με διαφανείς διαδικασίες, 2) ενίσχυση σε προσωπικό, αλλά μέσω ΑΣΕΠ (όχι όπως έγινε πρόσφατα) και 3) κυρίαρχος ρόλος για την επιστήμη και τους φορείς της, καθώς η εποχή της κλιματικής κρίσης που διανύουμε θέτει υψηλές προτεραιότητες.

Η Χαρά Καφαντάρη είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δυτ. Αθήνας, αναπληρ. τομεάρχης πολιτικής προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter