Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη «θυμήθηκε» το άρθρο 191 του ΠΚ της χούντας!

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη «θυμήθηκε» το άρθρο 191 του ΠΚ της χούντας!

Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά μάλλον πρόκειται για πραγματικότητα, αφού οι άριστοι του επιτελικού κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη επαναφέρουν το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα στις… χουντικές του διαστάσεις, όπως το ήθελε ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος. Μέσα στις αντιδράσεις και εκείνη της Ένωσης Συντακτών (ΕΣΗΕΑ) που ζήτησε να καταργηθεί το άρθρο 191 του ΠΚ που ποινικοποιεί την προσωπική άποψη και την κριτική.

Κάνοντας μια μικρή αναδρομή, πηγαίνουμε στον  Ποινικό Κώδικα του 1951 όπου η διασπορά ψευδών ειδήσεων τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης «μέχρις ενός έτους ή εις χρηματικήν ποινή».

Μόλις δύο χρόνια αργότερα τροποποιήθηκε με το Ν.Δ. 2493/1953 (άρθρο 5) και η ποινή έγινε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών (με ανώτερο τα πέντε έτη) και χρηματική ποινή.

Η χούντα εννοείται πως παρενέβη και η ποινή ανέβηκε (φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και μέχρι πέντε έτη) συν χρηματική ποινή.

Παράλληλα επιθυμώντας τον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης και της κρίσης, άλλαξε και η διατύπωση της διάταξης (372/1969), η οποία προέβλεπε: «Εις φυλάκισιν τουλάχιστον ενός έτους και εις χρηματικήν ποινήν τουλάχιστον εκατόν χιλιάδων μεταλλικών δραχμών καταδικάζεται όστις καθ’ οιονδήποτε τρόπον διασπείρει ψευδείς ειδήσεις ή φήμας επιτηδείας να φέρωσιν ανησυχίας ή φόβον εις τους πολίτας, ή να κλονίσωσι την εμπιστοσύνην του κοινού προς την εξασφαλίζουσαν την κοινήν ειρήνην κρατικήν εξουσίαν, προς τας ενόπλους δυνάμεις της Χώρας και προς το εθνικόν νόμισμα, ή να ταράξωσι την υπό του Κράτους ακολουθουμένην πολιτικήν οικονομικής αναπτύξεως διά της ενθαρρύνσεως εγχωρίων ιδιωτικών επενδύσεων ή διά της προσελκύσεως ξένων κεφαλαίων χάριν δημοσίων ή ιδιωτικών επενδύσεων είτε την ανάπτυξιν της τουριστικής κινήσεως εν τη Χώρα, ή να επιφέρωσιν διαταραχήν εις τας διεθνείς σχέσεις του Κράτους».

Έτσι λοιπόν για πρώτη φορά η διάταξη περιλαμβάνει τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού! ((βλ. φωτ. ΦΕΚ με αρ. 264, 11.12.1969)

Μπορεί αυτά να άλλαξαν με τη Μεταπολίτευση αλλά τα θυμήθηκε η επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επιθυμία της να ελέγξει την κοινή γνώμη και βεβαίως να εκφοβίσει δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, κοινωνικά δίκτυα, πολίτες.

Έτσι στον νέο Ποινικό Κώδικα των Μητσοτάκη-Τσιάρα τιμωρούνται δημοσιεύματα που μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Το άρθρο 191 όπως ίσχυε μέχρι πρότινος:

Αρ. 191: Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση […]

Η αντικατάστασή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη:

Άρθρο 36: Διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 191 ΠΚ  (Κώδικας Μητσοτάκη-Τσιάρα): Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή. Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα νέα ισχύοντα εναπόκειται στον κάθε… δικαστή να κρίνει την οπτική γωνία του κάθε πολίτη, του κάθε μέσου ενημέρωσης, της κάθε κριτικής ακόμα και μέσω των κοινωνικών δικτύων…

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος και η χούντα δεν θα ήθελαν κάτι περισσότερο!

ΕΣΗΕΑ: Να καταργηθεί το άρθρο 191 του ΠΚ που ποινικοποιεί την προσωπική άποψη και την κριτική

Τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία του εκφράζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), αναφορικά με την αντικατάσταση του άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποσύρει το κείμενο της τροποποίησης. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter