Το ερωτηματολόγιο του Παραδείσου της Μαρέβας

Το ερωτηματολόγιο του Παραδείσου της Μαρέβας

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων που σχετίζονται με τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Κέιμαν εγκαινίασε τον δρόμο για την πολιτική κόλαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Φαινόταν εύκολο να αντιμετωπίσει τις αποκαλύψεις του Documento τον Φεβρουάριο του 2017, αλλά τώρα πλέον δεν πρόκειται απλά για τις σοβαρές έστω αποκαλύψεις της εφημερίδας.

Τώρα τόσο ο Κυριάκος όσο και η Μαρέβα Μητσοτάκη έχουν τεθεί εκ των πραγμάτων μέσα σε ένα πλαίσιο έρευνας και καχυποψίας μαζί με κομμάτι της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ που χρησιμοποιούσαν τα Paradise Papers για να κρύβουν και να κρύβονται. Μιλώντας στην Κρήτη ο Κυρ. Μητσοτάκης, μία μέρα μετά την αποκάλυψη των Paradise Papers, θέλησε να μιμηθεί τον Αντρέα Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει για την υπόθεση της ροζ βίλας της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου: «Μη χτυπάτε τη γυναίκα μου, χτυπήστε εμένα». Η προσπάθεια μίμησης του Παπανδρέου ωστόσο, θύμισε στους παλαιούς της ΝΔ μια άλλη ρήση της εποχής, του Ευάγγελου Γιαννόπουλου: «Θα πέσει η κυβέρνηση για ένα κωλόσπιτο». «Θα πέσει στον γκρεμό η ΝΔ για ένα κωλόσπιτο και μία offshore της Μαρέβας» ψιθυρίζουν. Παρά την επικοινωνιακή τακτική του «θαρραλέου ανδρός» που είναι έτοιμος να πάρει το βάρος πάνω του, ο Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται χτυπώντας άνανδρα το Documento για τις αποκαλύψεις του. Επιλέξαμε να απαντήσουμε με τη δουλειά μας. Με το «ερωτηματολόγιο της Μαρέβας» παραθέτουμε πλήρως το Μαρέβα-gate όπως το καταγράψαμε και όπως συνεχίζει να εξελίσσεται δημιουργώντας την κόλαση του Κυρ. Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη των φορολογικών παραδείσων.

1. Η Μαρέβα Μητσοτάκη και η ΝΔ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε καινούργιο σε όσα αποκαλύπτουν τα Paradise Papers αφού το θέμα είχε δημοσιοποιηθεί τον Μάιο του 2017 από το Documento.

H υπόθεση με την offshore εταιρεία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι είχε αποκαλυφθεί πραγματικά από το Documento αλλά τα δημοσιεύματά του είχαν χαρακτηριστείς «άθλια και συκοφαντικά». Τα Paradise Papers επιβεβαιώνουν πλήρως τις αποκαλύψεις του Documento, αλλά η κυρία Μητσοτάκη και ο σύζυγός της επιχειρούν να υποβαθμίσουν τα Paradise Papers. Δεν είναι ένα άθροισμα από offshore που βλέπει το φως της δημοσιότητας. Είναι ένα δίκτυο εταιρειών και προσώπων, τα οποία ανήκουν στην επιχειρηματική και πολιτική ελίτ, με αποκλειστικό αντικείμενο τη μεταφορά και απόκρυψη χρημάτων. Ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μετά την αποκάλυψη : «Οι αποκαλύψεις των Paradise Papers είναι ιλιγγιώδεις. Ο αδιαφανής κόσμος της φοροδιαφυγής έρχεται ξαφνικά στην επιφάνεια. Νιώθω αποστροφή για τις οργανωμένες, συστηματικές, διεθνείς πρακτικές και τα δίκτυά τους, τα μυστικά τους και τους επαγγελματίες τους». Συνεπώς δεν έχουμε να κάνουμε με μια offshore της Μαρέβας ή της οικογένειας Μητσοτάκη, αλλά με τη συμμετοχή της σε αυτό το δίκτυο της επίχρυσης πρόκλησης.

2. Η κυρία Μητσοτάκη όπως και η ΝΔ λένε πως πρόκειται για νόμιμη εταιρεία.

Κάθε εταιρεία που είναι εγγεγραμμένη σε μητρώα εταιρειών οπουδήποτε στον κόσμο είναι νόμιμη. Το ερώτημα είναι αν είναι νόμιμα και τα περιουσιακά της στοιχεία. Αν υποθέσουμε ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, από πού προέρχονται τα χρήματα; Είναι νόμιμα; Πώς προέκυψαν; Αυτό είναι και το αντικείμενο των ερευνών που ξεκινάνε για τα Paradise Papers. Η κυρία Μητσοτάκη απαντάει σε ένα θέμα, το οποίο ουδείς έθεσε, για να εμφανιστεί νόμιμη και τακτοποιημένη. Να θυμίσουμε πως όλες οι offshore εταιρείες του Τσοχατζόπουλου και των καταδικασμένων για μίζες από την προμήθεια οπλικών συστημάτων ήταν επίσης νόμιμες. Οχι όμως και το περιεχόμενό τους…

3. Πώς εντόπισε το Documento την offshore της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Η έρευνα του Documento δεν αφορούσε την offshore την οποία αγνοούσαμε, αλλά γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε δήλωση για τη σύζυγό του. Είχαμε εντοπίσει ότι η κυρία Μητσοτάκη αμέσως μετά τη δηλωμένη διάστασή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη, το 2006, εμφανίζεται με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία δεν δηλώνει στο πόθεν έσχες λόγω διάστασης. Ο νόμος φυσικά δεν αναφέρει πουθενά ότι οι σε διάσταση σύζυγοι δεν κάνουν δήλωση πόθεν έσχες ακόμη και όταν η θέση τους το επιβάλλει. Η Μαρέβα φαίνεται λίγες μέρες μετά τη διάσταση ή τη «διάσταση» να αγοράζει το σπίτι του Βολταίρου στις όχθες του Σηκουάνα. Στη συνέχεια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με σύμβουλο και δικηγόρο τον Σταύρο Παπασταύρου, σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά και γνωστό από τη λίστα Λαγκάρντ και τα Panama Papers. Την εντοπίσαμε επίσης να είναι στέλεχος της εταιρείας Dara και ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας Eternia Capital Advisors με συνέταιρο τον Κωνσταντίνο Κυρκίνη. Η Eternia Capital Advisors είναι εγγεγραμμένη στο επιμελητήριο της Γενεύης από τις 22 Νοεμβρίου 2010. Από το 2013 αυτή η εταιρεία μπήκε υπό εκκαθάριση.

Η αναζήτησή μας επικεντρώθηκε σε αυτή την εταιρεία την οποία μάλιστα ανέγραφε στο βιογραφικό της. Ανακαλύψαμε πως η Eternia Capital Advisors η οποία είχε έδρα την οδό Rue du Parc 3 bis, στη Γενεύη της Ελβετίας, συστεγάζεται και διαφημίζει μια άλλη εταιρεία την Eternia Capital Management. Αναζητώντας ποια είναι η Eternia Capital Management βρήκαμε πως πρόκειται για offshore εταιρεία τον νησιών Κέιμαν, η οποία διαγράφτηκε σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης των Κέιμαν τον Μάρτιο του 2015 (Cayman Islands Gazette). Με την έρευνά μας στα νησιά Κέιμαν αποκαλύψαμε τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε στις 12 Φεβρουαρίου 2017. Εκπρόσωπος και αυτής της εταιρείας, όπως και της Eternia Γενεύης, εμφανιζόταν ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης ο οποίος εκπροσωπούσε τη Maria Virginia Eva Grabowski, δηλαδή τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Μετά τη αποκάλυψη της κρυφής, άγνωστης offshore προχωρήσαμε σε αυτό που έγινε γνωστό ως Μαρέβα-gate. Δηλαδή η κυρία Μητσοτάκη είχε στην κατοχή της –και δεν δήλωνε στο πόθεν έσχες– και μια offshore εταιρεία που δεν γνωρίζουμε τι χρήματα διαχειρίστηκε και κυρίως από ποιες πηγές.

4. Τι είχε απαντήσει τότε η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Documento;

Η κ. Μητσοτάκη δεν είχε απαντήσει ούτε στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στο σοβαρό ηθικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα που προέκυψε, ούτε και στις ερωτήσεις που θέσαμε για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Μέσω του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου δήλωσε: «Ηδη από τις 7.02.2017, με δημόσια τοποθέτησή της, η κυρία Γκραμπόφσκι έχει αναφέρει ότι τον λόγο πλέον έχει η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο διάλογος με αυτούς που επιμένουν στη συκοφαντία είναι προσχηματικός και δεν έχει πλέον κανένα νόημα». Δηλαδή η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη μας αποκαλούσε συκοφάντες με τους οποίους δεν συνδιαλέγεται. Το ίδιο έκανε ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου. Δεν λέγαμε λοιπόν αλήθεια αλλά τη συκοφαντούσαμε. Τώρα που αποκαλύφθηκαν τα Paradise Papers και η αλήθεια πλήρως αναφέρει πονηρά «ότι όλα ήταν γνωστά από το δημοσίευμα του Documento». Πάψαμε να είμαστε συκοφάντες.

5. Ποιος είναι ο συνέταιρος της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, Κωνσταντίνος Κυρκίνης;

Είναι αυτός που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης της Eternia Capilal Advisors Γενεύης ενώ η κυρία Γκραμπόφσκι δηλώνει ιδρύτριά (founder) της στο βιογραφικό της. Ο κ. Κυρκίνης είναι και ο άνθρωπος της εταιρείας στην offshore Eternia Capital Management. Ο κ. Κυρκίνης είναι μέλος του ΔΣ, στην MG Capital Advisors, η οποία ανήκει στην κυρία Γκραμπόφσκι και ιδρύθηκε το 2007. Αντικατέστησε τον γνωστό Σταύρο Παπασταύρου της λίστας Λαγκάρντ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, ο οποίος είχε αποχωρήσει λίγους μήνες νωρίτερα. Εμφανίζεται επίσης μαζί με την κ. Γκραμπόφσκι στην Dara Capital AG.

6. O Κυρκίνης όταν ρωτήθηκε από το Documento για την offshore της Μαρέβας είπε αλήθεια ή ψέματα;

Ο Κυρκίνης αποδέχθηκε τη σχέση του με την Eternia της Γενεύης αλλά όχι με την Eternia των νησιών Κέιμαν. Είχε δηλώσει στο φύλλο του Documento της 12 Φεβρουαρίου 2017: «Εγώ είμαι μέτοχος στην Eternia Capital Advisor που είναι στη Γενεύη. Mε την Eternia Capital Management δεν έχω καμία σχέση, περί αυτού σας διαβεβαιώ. Δεν γίνεται η Eternia Capital Management να είναι στη Rue du Parc 3, η εταιρεία που ήταν στην Ελβετία. Η Eternia Capital Advisors που ήμουν εγώ μέτοχος και υπήρχε και ο Claudio Badi, που ήταν ο Ελβετός συνεργάτης μου. Αποκλείεται να εμφανίζεται η Management στην ίδια διεύθυνση. H Eternia Capital Advisors είναι εκεί. Δεν την ξέρω την Eternia Capital Management, η εταιρεία που είχα ήταν η Eternia Capital Advisors που ήταν συμβουλευτική. Δεν έχω καμία σχέση με την Eternia Capital Management». Από τη δημοσίευση των στοιχείων τον Paradise Papers, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Εθνος» προκύπτει ότι: «Ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης εμφανίζεται σε αρχεία της Appleby ως πρόσωπο επικοινωνίας για την Eternia Capital Management. Επίσης φέρεται να είναι σε επαφή με τη δικηγορική ρυθμίζοντας υποθέσεις της υπεράκτιας εταιρείας της κ. Γκραμπόφσκι. Οταν επικοινωνήσαμε μαζί του για να μας εξηγήσει τη σχέση του με την εταιρεία των Κέιμαν, ο κύριος Κυρκίνης παραδέχτηκε ότι “στο πλαίσιο συνεργασίας μου με τους συνιδιοκτήτες της παραπάνω εταιρείας στα Κέιμαν, περί τον Μάιο του 2012, μου ζητήθηκε από τους ίδιους να επικοινωνήσω με τη δικηγορική εταιρεία που την είχε φτιάξει και να ζητήσω τη λύση της όπως και έπραξα”».

7. Ισχύει ωστόσο ότι η κυρία Μ. Μητσοτάκη δήλωνε αυτή την εταιρεία στο βιογραφικό της;

Οχι δεν ισχύει. Στα βιογραφικά της η κυρία Μητσοτάκη αναφέρει πως είναι ιδρυτής της εταιρείας Eternia Capital. Δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για την Eternia Capital Advisors (Γενεύης) ή την Eternia Capital Management (την offshore δηλαδή των νησιών Κέιμαν). Στο επίσημο βιογραφικό της όμως στο LinkedΙn, το οποίο έχει γράψει η ίδια και αφορά την επιχειρηματική της δραστηριότητα διαβάζουμε: «Από το 1996-2007 εργάστηκε ως Managing Director στην Deutsche Bank, από 2010-2013 ήταν partner στην Eternia Capital Advisors Sarl στη Γενεύη και από το 2007 ήταν Managing Director στην εταιρεία MG Capital».

Η υποτιθέμενη δηλωμένη στο βιογραφικό της Eternia Capital Management δεν έχει δηλωθεί σε κανένα βιογραφικό. Ακόμη και στα δημοσιεύματα που φιλοτεχνούν το πορτρέτο της, εμφανίζεται ιδιοκτήτρια της Eternia Capital Advisors. Διαβάζουμε στη «Real»: «Το 2010 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ίδρυσε την Eternia Capital Advisors, μια εταιρεία asset management». Τη διάψευση των ισχυρισμών της Μαρέβας Γκραμπόφσκι κάνει ο ίδιος ο συνέταιρός της Κωνσταντίνος Κυρκίνης, ο οποίος όταν ερωτάται από το «Εθνος» για την εταιρεία Eternia Capital Management των Paradise Papers δίνει εξηγήσεις: «O κ. Κυρκίνης ξεκαθάρισε ότι η Advisors “δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή ή εταιρική σχέση με την Eternia Capital Management με έδρα τα Κέιμαν, όπως είχα δηλώσει από την πρώτη στιγμή που ρωτήθηκα”». Συνεπώς οι δύο εταιρείες είναι διαφορετικές σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, συνεπώς αποκλείεται η κυρία Γκραμπόφσκι λέγοντας για τη μία να εννοεί την άλλη.

8. Ποια ήταν η δραστηριότητα της offshore εταιρείας της Μαρέβας Μητσοτάκη;

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει κάποια παραγωγική δραστηριότητα. Είναι, όπως συμβαίνει συνήθως με τις offshore, όχημα μεταφοράς χρημάτων με μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων ή άλλων τίτλων. Κανένας δεν γνωρίζει την προέλευση αυτών των χρημάτων και το σύνολο των συναλλαγών ούτε φυσικά και τους αποδέκτες. Γι’ αυτό άλλωστε ιδρύονται οι offshore, για να κρύβουν τις συναλλαγές και τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Φαίνεται πως η εταιρεία διαχειρίζεται ένα fund το Voyager 360 Ltd, με το οποίο σχετίζεται ο Σταύρος Παπασταύρου, φίλος της Μαρέβας και δικηγόρος της.

9. Ο Σταύρος Παπασταύρου, πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά και μέλος του ΔΣ άλλης εταιρείας της Μαρέβας, της MG Capital, έχει εμπλοκή και με την offshore εταιρεία της;

Ο Σ. Παπασταύρου είναι σίγουρα ο δικηγόρος που διαχειρίζεται πολλές από τις υποθέσεις των εταιρειών της Γκραμπόφσκι. Ο ίδιος δεν απαντά στο τι ακριβώς έκανε το fund Voyager 360 Ltd που συνδέει τον ίδιο με την εταιρεία της Γκραμπόφσκι. Το όνομα του Παπασταύρου εμφανίζεται ακόμη στη λίστα Λαγκάρντ αλλά και στα Panama Papers, όπου κατέχει περίοπτη θέση ως ΠΕΠ, δηλαδή Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο, καθότι ήταν σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά όσο ήταν πρωθυπουργός. Το τρίγωνο των σχέσεων Γκραμπόφσκι, Παπασταύρου και ΝΔ είναι αδιαμφισβήτητο.

10. Για ποιον λόγο επιλέγει κάποιος όπως η Μαρέβα Μητσοτάκη να συστήσει offshore;

Εως σήμερα η κυρία Γκραμπόφσκι δεν έχει απαντήσει γιατί ενώ είχε τόσες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της ομώνυμης ελβετικής, δημιούργησε εταιρεία στα… παραδείσια νησιά, για να καταλήξει να ελέγχεται ως θαμώνας του φορολογικού παραδείσου. Το κυριότερο είναι ότι δεν απαντά αν έχει δηλώσει ότι ήταν ή υπήρξε σύζυγος πολιτικού προσώπου για να περάσει από τον έλεγχο που περνούν τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα προκειμένου να δημιουργήσουν τέτοια εταιρεία. Δήλωσε η κ. Γκραμπόφσκι τη σχέση της με όχι ένα αλλά πολλά πολιτικά πρόσωπα όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Μπακογιάννης ώστε να ελεγχθεί ιδιαιτέρως για πιθανή διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος; Το επιχείρημα όσων συστήνουν offshore είναι ότι χρειάζονται μια ευέλικτη εταιρεία. Η ιστορία ωστόσο αποδεικνύει –και κυρίως αυτή των Panama Papers και Paradise Papers– ότι πρόκειται για υποκριτικό επιχείρημα. Πίσω από το δίκτυο και τη δραστηριότητα των offshore που δεν έχουν παραγωγικό ή εμπορικό αντικείμενο κρύβονται το μαύρο χρήμα και η κάλυψη όσων το διακινούν. Προφανώς οι εταιρείες είναι νόμιμες, αλλά δεν συμβαίνει συνήθως το ίδιο και με το χρήμα.

11. Οι δραστηριότητες της Μ. Μητσοτάκη σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, όπως είναι τα νησιά Κέιμαν, είχαν κρατηθεί μυστικές γιατί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε από κοινού πόθεν έσχες με τη σύζυγό του. Αφού δεν είχαν διαζύγιο, για ποιον λόγο δεν υπέβαλε δήλωση πόθεν έσχες για τη Μαρέβα;

Από την πρώτη ημέρα των αποκαλύψεων του Documento που ξεκίνησε με έρευνα για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου από την κυρία Μ. Μητσοτάκη γίνεται προσπάθεια από το ζεύγος Μητσοτάκη να δικαιολογηθεί η μη υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) από την ίδια. Σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν σε διάσταση με τη σύζυγό του επί πέντε χρόνια. Ομως στον νόμο περί υποβολής πόθεν έσχες δεν υπάρχει καμιά διατύπωση που να αναφέρει πως οι σε διάσταση σύζυγοι δεν καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες. Κι αυτό είναι απολύτως λογικό, αφού το πόθεν έσχες δεν αφορά τα εισοδήματα και τη φορολόγησή τους αλλά έλεγχο νομιμότητας της προέλευσης των εισοδημάτων. Δύο σύζυγοι σε διάσταση είναι λογικό να μην πρέπει να φορολογούνται για εισοδήματα που βαραίνουν τον εν διαστάσει σύζυγο, το πόθεν έσχες όμως δεν εμπεριέχει οικονομική επιβάρυνση αλλά έλεγχο εισοδημάτων. Αν ο νόμος προέβλεπε μη υποβολή πόθεν έσχες για την περίπτωση διάστασης, τότε αυτό θα ήταν μια συνταγή ανομίας. Δηλαδή θα μπορεί ένας βουλευτής να εισπράττει μαύρο χρήμα μέσω της συζύγου του η οποία δεν θα ελέγχεται «λόγω διάστασης». Με την έννοια αυτή ο Κυρ. Μητσοτάκης έπρεπε, λένε νομικοί, να κάνει δήλωση πόθεν έσχες για τη σύζυγό του. Δεν το έκανε όμως εμφανίζοντας τη διάσταση ως εξαίρεση στον νόμο όπως συνέβαινε και με τη φορολογική δήλωση. Την κρίσιμη λοιπόν περίοδο που η Μαρέβα Μητσοτάκη εμφανίζεται με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία (όπως το σπίτι του Βολταίρου) αλλά και αλλεπάλληλες εταιρείες δεν δηλώνει από πού προέρχονται τα περιουσιακά της στοιχεία. Μετά τα δημοσιεύματα ο Κυρ. Μητσοτάκης και η σύζυγός του συνέχισαν να μιλούν για τη «νομιμότητά τους» αντί να κάνουν αυτό που ευθαρσώς θα έκανε κάθε τίμιος πολιτικός: μια δήλωση πόθεν έσχες για να αποδείξουν την καθαρότητά τους.

12. Η Μαρέβα Μητσοτάκη στην απάντησή της για τα Paradise Papers αναφέρεται στη διάσταση με τον σύζυγό της και υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό δεν αμφισβητείται προσθέτοντας ότι «έχει κριθεί εξάλλου και από τους αρμόδιους φορείς, άρα οποιοσδήποτε υπαινιγμός και προς αυτή την κατεύθυνση στερείται αντικειμένου». Σε ποιους φορείς αναφέρεται και με ποιους υπαινιγμούς;

Η κυρία Μητσοτάκη αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής, η οποία στην πλειονότητά της απαρτίζεται από δικαστικούς. Μετά τα δημοσιεύματα του Documento η υπόθεση της μη υποβολής πόθεν έσχες για την περιουσία της κυρίας Γκραμπόφσκι πήγε στην Επιτροπή της Βουλής. Η επιτροπή απεφάνθη με πρωτοφανή και προκλητικό τρόπο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης καλώς δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη Μαρέβα. Για να το κάνει αυτό προσχώρησε σε δύο λαθροχειρίες.

Πρώτον: Ο κ. Μητσοτάκης για να αποδείξει την πραγματική του διάσταση με τη Μαρέβα διαβιβάζει στη Βουλή συμβόλαια σπιτιού με διάρκεια μισθωμάτων πέντε χρόνια. Δηλαδή απομένουν τρία χρόνια διάστασης που δεν αποδεικνύεται με συμβόλαια. Δηλώνει λοιπόν πως τα υπόλοιπα τρία χρόνια έμενε σε φίλο του. Η επιτροπή όχι μόνο το αποδέχεται ως αληθινό, αλλά δεν ρωτάει καν ποιος είναι ο φίλος ώστε να τον καλέσει για μια απλή μαρτυρία. Ετσι τον απαλλάσσει και για τα υπόλοιπα τρία χρόνια που δεν κάνει υποβολή πόθεν έσχες.

Δεύτερον: Ο νόμος δεν εξαιρεί τη διάσταση από το πόθεν έσχες. Η επιτροπή όμως παίρνει τον νόμο που αφορά το δικαίωμα χωριστής φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση πόθεν έσχες και με αναλογική ερμηνεία οδηγείται στο συμπέρασμα πως το ίδιο πρέπει να συμβεί και στην περίπτωση δήλωσης πόθεν έσχες. Εφευρίσκει δηλαδή αναλογικότητα σε νόμους που αφορούν διαφορετικά πράγματα. Είναι δηλαδή σαν να λέει κάποιος πως αφού το σταφύλι και το ροδάκινο είναι φρούτα, τότε το ροδάκινο έχει ίδια κουκούτσια με το σταφύλι.

Με τον τρόπο αυτό η επιτροπή της Βουλής δεν κάλυψε μόνο το ζεύγος Μητσοτάκη, αλλά δημιούργησε και συνταγή για όποιον θέλει να αποφύγει έλεγχο περιουσιακών στοιχείων: θα τα περνά στον ή στην «εν διαστάσει» σύζυγο και θα αποφεύγει τον έλεγχο.

Αυτήν τη διαδικασία και τον «επίσημο φορέα» επικαλείται η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη ως κάλυμμα, ενώ θα μπορούσε απλώς να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Γιατί το αποφεύγει; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter