Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας εκπέμπει SOS

Η κακοκαιρία «ασυνήθιστης δριμύτητας» και η επιδημία γρίπης που έχει ενσκήψει στη χώρα, είναι σύμφωνα με την πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), Χάρις Ματσούκα, οι κυριότερες αιτίες της έλλειψης αίματος που παρατηρείται όχι μόνο στα ελληνικά Νοσοκομεία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κ. Ματσούκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγεί ότι υπάρχουν περίοδοι, όπως το καλοκαίρι και οι γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα), που παρατηρείται μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών, ωστόσο φέτος είχαμε και δύο επιπλέον λόγους (κακοκαιρία και γρίπη) που επιδείνωσαν το πρόβλημα, το οποίο έχει επιπτώσεις στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς από Μεσογειακή Αναιμία. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση που έχει προκύψει, το ΕΚΕΑ προχώρησε σε αναδιανομή των αποθεμάτων που υπάρχουν, ανάλογα με τις ανάγκες.

Η κ. Ματσούκα απευθύνει έκκληση, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν για να δώσουν αίμα. Παράλληλα, το ΕΚΕΑ προγραμματίζει εξορμήσεις αιμοδοσίας. Τον περασμένο χρόνο συλλέχθηκαν από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας 550.000 μονάδες αίματος, ενώ η εισαγωγή αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό ανήλθαν σε 25.000 μονάδες αίματος.

Η πρόεδρος του ΕΚΕΑ αναφέρει, επίσης, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας μητρώου εθελοντών αιμοδοτών, το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα δίνει τη δυνατότητα στο ΕΚΕΑ να γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις ανάγκες και τις ελλείψεις και να παρεμβαίνει για να καλύπτει τα κενά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.