Το EWG ενέκρινε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – ΕFSF/ESM επιστρέφουν στην Ελλάδα 1 δισ.

Το EWG ενέκρινε πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ – ΕFSF/ESM επιστρέφουν στην Ελλάδα 1 δισ.

Εγκρίθηκε από το Euro Working Grοup το αίτημα για αποπληρωμή του 40% του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 3,7 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα ΕFSF/ESM έδωσαν το «πράσινο φως» για την επιστροφή 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση στον ESM και στο Euro Working Group η πρόταση που είχε αποσταλεί την προηγούμενη εβδομάδα για πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, κανένα από τα κράτη – μέλη δεν εξέφρασε αντιρρήσεις, παρότι τους δόθηκε αυτή η δυνατότητα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα αρχίσει η διαδικασία, όπως έγινε και με τις περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας κα της Κύπρου, ώστε να προσχωρήσει η αποπληρωμή.

Σημειώνεται ότι η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε περίπου 3,7 δισ. ευρώ, που είναι το «ακριβό» κομμάτι του συνολικού δανείου από το ΔΝΤ, καθώς έχει επιτόκιο 5,13% (είναι δάνεια που λήγουν το 2019 και το 2020). Από την κίνηση αυτή, το όφελος ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Η θετική αυτή εξέλιξη είχε διαφανεί από τις 13 Απριλίου, όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκαρντ και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον.

ΕFSF/ESM: «Πράσινο φως» για την επιστροφή 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Η ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους συνολικού όφελους πάνω από 970 εκατ. ευρώ τέθηκε και τυπικά σε ισχύ σήμερα μετά από σχετική απόφαση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης (EFSF και ESM).

Ειδικότερα το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε την επιστροφή στην Ελλάδα 103 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει για την περίοδο από 1 Ιανουαρίου έως 17 Ιουνίου 2018 στο πλαίσιο της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση καθώς και την αναστολή της εν λόγω προσαύξησης για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019. Αυτό θα εξοικονομήσει 226 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό όφελος της Ελλάδας που σχετίζεται με αυτές τις αποφάσεις θα ανέλθει σε 329 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα επιστρέψει το ποσό ύψους 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), σε συνέχεια της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup.

“Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίσει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτό. Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην επιβάλει την αύξηση επιτοκίων δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το EFSF / ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε δάνεια προς την Ελλάδα”, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής του EFSF/ESM, Kλάους Ρέγκλινγκ τονίζοντας ότι “η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας θα βελτιώσει την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας, θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα διευκολύνει επίσης την Ελλάδα να εξοφλήσει τα δάνειά της”.

O ίδιος επανέλαβε ότι το όφελος ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν αποτελεί νέο δάνειο για την Ελλάδα, αλλά μεταφορά κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση ύψους 11,3 δισ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε το 2012 θα μπορούσε να διαρκέσει για την περίοδο έως το 2022, με ανανέωση της απόφασης του EFSF κάθε εξάμηνο. Κάθε τέτοια απόφαση, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, βασίζεται στη θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη συνέχιση της εφαρμογής των βασικών μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοιθετηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος και την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα για την περίοδο μετά το πρόγραμμα.

Η έγκριση του πρώτου πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος εγκρίθηκε επίσημα από το Eurogroup στις 5 Απριλίου στη βάση της εκτίμησης των θεσμών ότι η Ελλάδα είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή όλων των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter