Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν περί… «μεικτής φυλής»

Το Ευρωκοινοβούλιο καταδικάζει το ρατσιστικό παραλήρημα Όρμπαν περί… «μεικτής φυλής»

Στην έντονη καταδίκη της «ανοιχτά ρατσιστικής δήλωσης» του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, περί ανθρώπων «μεικτής φυλής» προχώρησαν οι ηγέτες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Τέτοιες απαράδεκτες δηλώσεις, οι οποίες σαφώς συνιστούν παραβίαση των αξιών μας, που κατοχυρώνονται επίσης στις Συνθήκες της ΕΕ, δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας» τονίζουν και προσθέτουν ότι «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις, σε όλες τις μορφές, πρέπει να καταδικαστούν απερίφραστα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα».

«Καλούμε την Επιτροπή και το Συμβούλιο να καταδικάσουν επειγόντως αυτή τη δήλωση με τον πιο έντονο τρόπο. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο να εκδώσει επιτέλους τις συστάσεις του προς την Ουγγαρία στο πλαίσιο της διαδικασίας του άρθρου 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), αντιμετωπίζοντας επίσης τις νέες εξελίξεις που επηρεάζουν το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διαπιστωθεί ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης από την Ουγγαρία των αξιών που αναφέρονται στο άρθρο 2» αναφέρουν.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ υπογραμμίζουν εκ νέου ότι «δεν υπάρχει χώρος για ρατσισμό, διακρίσεις και ρητορική μίσους στις κοινωνίες μας».

«Ζητούμε περαιτέρω ενέργειες από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και σε επίπεδο ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και κατά του γεγονότος ότι όλο και περισσότερο είναι πιο συνηθισμένος ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, και υπογραμμίζουμε την ανάγκη για μηχανισμό παρακολούθησης και λογοδοσίας για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και πολιτικής της ΕΕ» καταλήγουν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter