Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μέτρα κατά της «κυβερνοβίας» με βάση το φύλο

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά μέτρα κατά της «κυβερνοβίας» με βάση το φύλο

Τη θέσπιση νομοθεσίας για την καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο με βάση το φύλο ζήτησαν οι επιτροπές Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Γυναικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το σχέδιο έκθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας, που εγκρίθηκε με 76 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 8 αποχές, επαναλαμβάνει την έλλειψη νομικού πλαισίου της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο με βάση το φύλο, καθώς και την έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών προστασίας και υποστήριξης για τα θύματα, παρά την άνοδο των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν τη βία με βάση το φύλο και τη διαδικτυακή βία, ως πτυχές του ίδιου προβλήματος. Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι το ανατριχιαστικό αποτέλεσμα της διαδικτυακής που βασίζεται στο φύλο συχνά διαχέεται στον πραγματικό κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι τείνει να υποτιμάται.
Οι ευρωβουλευτές επαναλαμβάνουν επίσης ότι όλα τα είδη διακρίσεων επιδεινώνονται στο διαδίκτυο και ότι διασταυρώνονται, με αποτέλεσμα πιο ακραίες συνέπειες για ευάλωτα άτομα όπως μετανάστριες, γυναίκες μειονοτήτων, άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως LGBTIQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, intersex, questioning) και έφηβοι.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν μια Οδηγία για τη θέσπιση ενός κοινού ποινικού νόμου ορισμού της βίας στον κυβερνοχώρο με βάση το φύλο και για την εναρμόνιση των κυρώσεων κατά των παραβατών. Η Οδηγία θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει μέτρα για την προώθηση και υποστήριξη προληπτικών δράσεων από τα κράτη μέλη, καθώς και ειδικές διατάξεις για την προστασία, την υποστήριξη και την εξασφάλιση αποζημίωσης των θυμάτων.

Η έκθεση θα κατατεθεί στην ολομέλεια του Δεκεμβρίου 2021 για έγκριση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter