Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόπτει τις σχέσεις του με το Ιράν μετά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διακόπτει τις σχέσεις του με το Ιράν μετά την άγρια καταστολή των διαδηλώσεων

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα διακόψουν τις επαφές τους με αξιωματούχους και θεσμούς του Ιράν, σε αντίδραση για τις κυρώσεις της Τεχεράνης σε βάρος ευρωβουλευτών, δήλωσε χθες Δευτέρα η πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Δεν θα έχουμε πλέον επαφές με τις ιρανικές αρχές», επέμεινε η κυρία Μέτσολα.

Το Ιράν συνταράσσεται από σειρά μαζικών κινητοποιήσεων και επιχειρήσεις καταστολής τους από τα μέσα Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της οργής που προκάλεσε ο θάνατος της νεαρής ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στα χέρια της αστυνομίας ηθών, που την κατηγόρησε πως δεν φόραγε «σωστά» τη μαντίλα, άφηνε να φαίνεται μέρος της κόμης της, παραβιάζοντας κατά συνέπεια τον εξαιρετικά αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι πέθανε από φυσικά αίτια, εκδοχή που αμφισβήτησαν η οικογένεια και οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις.

Η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το Ιράν οδήγησε στην επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αντίποινα, η Τεχεράνη επέβαλε δικές της κυρώσεις, απαγορεύοντας για παράδειγμα σε κάποια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επισκέπτονται τη χώρα.

«Σε αντίδραση στις απαράδεκτες ιρανικές κυρώσεις σε βάρος αυτού του κοινοβουλίου, δεν θα γίνονται πλέον άμεσες επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπείες και επιτροπές του ΕΚ και ιρανούς επισήμους μέχρι νεοτέρας», είπε η κυρία Μέτσολα.

«Δεν αποστρέφουμε το βλέμμα από όλους όσοι κοιτούν προς εμάς στους δρόμους του Ιράν. Είμαστε μαζί σας. Θα παραμείνουμε μαζί σας», συμπλήρωσε η 43χρονη πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter