Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων – Σημαντικές αλλαγές στο διαδίκτυο

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων – Σημαντικές αλλαγές στο διαδίκτυο

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της πολύ ευαίσθητης και αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αντικείμενο μιας μάχης άνευ προηγουμένου ανάμεσα σε καλλιτέχνες και εκδότες Τύπου, από τη μια πλευρά, και γιγάντων της ψηφιακής βιομηχανίας από την άλλη.

Στη διάρκεια συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν μια νέα εκδοχή του κειμένου που είχε απορριφθεί στις 5 Ιουλίου, η οποία δημιουργεί κυρίως ένα νέο «συγγενικό δικαίωμα» για τους εκδότες Τύπου.

Η ψηφοφορία αυτή ανοίγει έτσι τον δρόμο για τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Συμβούλιο της ΕΕ (οι αντιπρόσωποι των 28 χωρών μελών, που είχαν ήδη καταλήξει σ’ έναν συμβιβασμό στις 25 Μαΐου) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συμφωνήσουν σ’ ένα οριστικό κείμενο.

Στο Στρασβούργο στην ουσία οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη μεταρρύθμιση αυτή, που έχει ως στόχο να υποχρεωθούν οι κολοσσοί του Διαδικτύου (Google, YouTube κ.α.) να μοιράζονται πιο δίκαια τα έσοδα με τους δημιουργούς στην Ευρώπη. Δημιουργείται επίσης ένα νέο “συγγενικό δικαίωμα” που επιτρέπει στις εφημερίδες ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να αποζημιώνονται όταν η παραγωγή τους αναπαράγεται στο Διαδίκτυο.

Από τους βουλευτές στην ολομέλεια, 438 ψήφισαν υπέρ και 226 κατά, ενώ 39 απείχαν.

Τα δύο «αγκάθια»: Άρθρο 11 & 13 

Ένα από τα πιο έντονα αμφισβητούμενα τμήματα είναι το άρθρο 11, το οποίο θα απαιτούσε από τις εταιρείες του Διαδικτύου να πληρώνουν σε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία την δημοσίευση αποσπασμάτων της δουλειάς τους, όπως τίτλους, εικόνες και πληροφορίες, στις ροές του Facebook και τις Ειδήσεις Google. 

 Το άλλο αμφισβητούμενο σημείο είναι το άρθρο 13, το οποίο θα καθιστούσε πλατφόρμες όπως το YouTube υπεύθυνες για υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, απαιτώντας να έχουν συμφωνίες με τους κατόχους δικαιωμάτων μουσικής και κινηματογραφικών ταινιών.

Οι πλατφόρμες του Διαδικτύου, που είναι γνωστές στις Βρυξέλλες ως «Gafa» (Google, Apple, Facebook, Amazon), επιμένουν ότι δεν αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά υποστηρίζουν ότι το σχέδιο θα καταστρέψει το διαδίκτυο απαιτώντας φίλτρα λογοκρισίας για να ελέγχονται οι παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων. 

Έξαλλος ο Ιταλός αντιπρόεδρος

“Όνειδος” χαρακτήρισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος 5 Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, το “πράσινο φως” που έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μεταρρύθμιση του ευαίσθητου ζητήματος των πνευματικών δικαιωμάτων.

“Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισήγαγε τη λογοκρισία στο περιεχόμενο που ανεβάζουν οι χρήστες του Διαδικτύου. Μπαίνουμε και επισήμως στο σενάριο του Μεγάλου Αδελφού του Όργουελ”, έγραψε ο Ντι Μάιο στη σελίδα του στο Facebook. “Με δικαιολογία τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομιμοποιεί την προληπτική λογοκρισία”, ισχυρίστηκε.

Χαρακτηρίζοντας “τρελή” την εισαγωγή του συγγενικού δικαιώματος, ο Ντι Μάιο εκτίμησε ότι “το σοβαρότερο πρόβλημα” είναι “ο μηχανισμός προληπτικού φιλτραρίσματος του περιεχομένου που αναρτούν οι χρήστες” (το άρθρο 13 της μεταρρύθμισης) από τις πλατφόρμες, εφόσον το περιεχόμενο αυτό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.

“Για μένα, είναι απαράδεκτο. Το Ίντερνετ πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και ανεξάρτητο”, συνέχισε ο Ντι Μάιο, προειδοποιώντας ότι θα δοθεί “μάχη” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις.

“Θα χαρώ πολύ να δω μετά τις προσεχείς ευρωεκλογές (τον Μάιο του 2019) μια εντελώς ανανεωμένη κοινοτική ηγεσία που ούτε καν θα της περνάει από το μυαλό να εισάγει παρόμοια σκουπίδια”, κατέληξε.

Αντίδραση Ταγιάνι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κάλεσε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε “να πάρει αμέσως αποστάσεις” από τις δηλώσεις του Ντι Μάιο. “Το να απειλείς τον μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό που εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες είναι έργο των δημοκρατικά αναλφάβητων”, τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
09/09/2024, 11:52
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter