Το Ευρωκοινοβούλιο κατά της νεοφασιστικής βίας – Τροπολογίες για Χ.Α. και Ζακ Κοστόπουλο

Το Ευρωκοινοβούλιο κατά της νεοφασιστικής βίας – Τροπολογίες για Χ.Α. και Ζακ Κοστόπουλο

Το ψήφισμα κατά της ανόδου της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, το οποίος εγκρίθηκε με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, περιλαμβάνει κοινές τροπολογίες Αριστεράς, Σοσιαλιστών και Πράσινων για την δίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής και την βαρβαρότητα κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Το ψήφισμα συντάχθηκε με αφορμή την επίθεση νεοφασιστών εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτού της Αριστεράς, Eleonora Forenza, και συνεργατών της.

Με ευρεία στήριξη υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κοινό ψήφισμα, που καταδικάζει την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, σε συνέχεια σχετικής απόφασης και συζήτησης που είχε λάβει χώρα στην προηγούμενη Ολομέλεια του Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του θεσμού απόφαση, που καλεί τα κράτη-μέλη, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, μπροστά στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε με 355 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές, ενώ εγκρίθηκαν και οι κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, που επισημαίνουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει δίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και αναφέρονται επίσης στη βίαιη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου.

Το κοινό ψήφισμα έχει συνταχθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές (S&D), Αριστερά (GUE/ NGL), Πράσινοι (VERTS/ ALE), Λαϊκό Κόμμα (EPP), Φιλελεύθεροι (EFDD), πλην των συντηρητικών (ECR) και της ακροδεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με αφορμή την επίθεση νεοφασιστών της CasaPoundεναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτού της Αριστεράς (GUE/ NGL), Eleonora Forenza, και συνεργατών της -ένας εκ των οποίων κατέληξε στο νοσοκομείο- κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπάρι της Ιταλίας το Σεπτέμβριο.

Το κοινό ψήφισμα υπογραμμίζει την ανησυχία του Ε/Κ «για τη νεοφασιστική βία, η οποία επηρεάζει την κοινωνία στο σύνολό της και στοχοποιεί συγκεκριμένες μειονότητες», καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την «πρόληψη, την καταδίκη και την αντιμετώπιση της ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους», και, μεταξύ άλλων «ζητεί ενοποιημένη νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς/εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και της θέσπισης νέας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την ίση μεταχείριση».

Οι τροπολογίες 3 και 4 αφορούν την Ελλάδα, και συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:

  • «Λαμβάνοντας υπόψη ότι η δίκη του νεο-Ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, με κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης και για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μεταξύ άλλων εγκλημάτων, βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα»,
  • «Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστής Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε βίαια στο κέντρο της Αθήνας· λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους κατηγορουμένους συνδέεται, σύμφωνα με καταγγελίες, με ακροδεξιές δυνάμεις· λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται μια πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης για να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την κακομεταχείρισή του και το θάνατό του».

Διαβάστε εδώ όλο το ψήφισμα 

Παπαδημούλης στο Twitter: Θετικό βήμα

Το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις ενέκρινε ψήφισμα κατά της ανόδου της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη, με 355 υπερ, 90 κατά κ 39 αποχές. Περιλαμβάνει κοινές τροπολογίες Αριστεράς-Σοσιαλιστών-Πράσινων για την δίκη των νεοναζί της ΧΑ κ την βαρβαρότητα κατά του Ζακ Κωστοπουλου. Θετικό βήμα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter