Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «τρολάρει» τον Κυριάκο αποδεικνύοντας πως εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι φίλοι

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «τρολάρει» τον Κυριάκο αποδεικνύοντας πως εργαζόμενοι και εργοδότες δεν είναι φίλοι

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ονειρεύεται έναν κόσμο που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν επτά ημέρες την βδομάδα, χωρίς καμία ημέρα ανάπαυσης, κατόπιν συνεννόησης φυσικά μιας και εργοδότες – εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι φίλοι, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με απόφασή του ζητάει από της εταιρείες της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα σύστημα ώστε καταγράφουν πόσες ώρες εργάζονται οι υπάλληλοί τους κάθε μέρα αναλυτικά μιας και δεν είναι λίγες οι εταιρείες που δεν καταγράφουν τις υπερωρίες των εργαζομένων τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ξεκάθαρα προ ημερών το… όραμά του για έναν καλύτερο εργασιακό μέλλον όπου οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν ολόκληρη την βδομάδα κατόπιν συνεννόησης με τον εργοδότη τους. Έτσι ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Ωστόσο, το όραμα του κ. Μητσοτάκη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, φαίνεται πως δεν συμβαδίζει με αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του, απαιτεί από τις εταιρείες να δημιουργήσουν ένα αντικειμενικό, αξιόπιστο και προσβάσιμο σύστημα το οποίο θα καταγράφει αναλυτικά τις ώρες εργασίες του κάθε εργαζόμενου όπου θα καταγράφονται αναλυτικά και οι υπερωρίες.

Η απόφαση αυτή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προέκυψε αφού το ισπανικό συνδικάτο CCOO ζήτησε από ένα δικαστήριο της Μαδρίτης να αποφανθεί εάν το τοπικό υποκατάστημα της γερμανικής Deutsche Bank, το οποίο μετρά μόνο τις υπερωρίες, έπρεπε να δημιουργήσει ένα σύστημα καταγραφής των ωρών εργασίας των εργαζομένων. Το ισπανικό δικαστήριο ζήτησε την έκδοση απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στη δήλωσή του, το δικαστήριο του Λουξεμβούργου επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του τοπικού δικαστηρίου, δεν καταγράφηκαν 53,7% των υπερωριών των Ισπανών εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη ήταν υπεύθυνα για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον χρόνο εργασίας, η οποία περιγράφει τις μέγιστες ώρες εργασίας καθώς και τις ελάχιστες περιόδους ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων.

Χωρίς ένα σύστημα καταγραφής των ωρών εργασίας, το δικαστήριο δήλωσε, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν με ακρίβεια τη διάρκεια των ωρών εργασίας ή τις περιόδους ανάπαυσης, καθιστώντας την «υπερβολικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη στην πράξη, για τους εργαζόμενους να διασφαλίσουν την τήρησή αυτών».

Το όραμα λοιπόν, του κ. Μητσοτάκη είναι επιστροφή στον εργασιακό Μεσαίωνα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter