Το Facebook λογοκρίνει τον ιστότοπο της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος

Χωρίς καμία εξήγηση σε μία ακόμα προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του τύπου το Facebook αποφάσισε να λογοκρίνει τον ιστότοπο της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος.

Συγκεκριμένα, το facebook αποφάσισε πως η ανακοίνωση της παράταξης με τίτλο «Α-λα-Καρτ» η ευαισθησία των συστημικών ΜΜΕ για τις παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ η οποία αναφέρεται στο σκάνδαλο με την αδιαφανή διανομή κρατικού χρήματος από τον Μητσοτάκη στα ΜΜΕ, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί διότι όπως αναφέρεται στο μήνυμα παραβιάζει τους όρους της κοινότητας. 

Η ανακοίνωση της παράταξης

«Α-λα-Καρτ» η ευαισθησία των συστημικών ΜΜΕ για τις παρεμβάσεις της ΕΣΗΕΑ

Στο ίδιο έργο θεατές. Τις τελευταίες ώρες για ακόμη μία φορά αναδεικνύεται πόσο βαριά νοσεί η ενημέρωση στην Ελλάδα.

Η ΕΣΗΕΑ τους τελευταίους μήνες και με την πρωτοβουλία και τη συμμετοχή της Συσπείρωσης Δημοσιογράφων Δούρειος Τύπος έχει πραγματοποιήσει σειρά δημόσιων παρεμβάσεων με ανακοινώσεις για την ανάγκη διαφάνειας στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και έχει απευθύνει επιστολές στον αρμόδιο για τα ΜΜΕ υπουργό Στ. Πέτσα. Στην πιο πρόσφατη, μάλιστα, μόλις την Παρασκευή 19 Ιουνίου, ζητεί συνάντηση και ενημέρωση για τα κριτήρια με τα οποία διανεμήθηκε η κρατική διαφήμιση για τον κορονοϊό. Οι ενέργειες αυτές είχαν από ελάχιστη έως μηδενική δημοσιότητα. Με τον ίδιο τρόπο σχεδόν «εξαφανίστηκε» και η ανακοίνωση-στήριξη στη συνάδελφο Γ. Παπαδάκου, για την απαράδεκτη κλήση της ως ύποπτης από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Ως εκ θαύματος, όμως, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ -που είναι και τα περισσότερα- μετέτρεψαν σε πρώτη πολιτική είδηση μια άλλη επιστολή της ΕΣΗΕΑ, με την οποία διαμαρτύρεται για το επικοινωνιακά άστοχο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η επιλεκτικότητα και η πολιτική σκοπιμότητα πρόδηλες. Τα συστημικά ΜΜΕ λογοκρίνουν το σωματείο των δημοσιογράφων. Ακόμα και η ΕΡΤ χρησιμοποιεί από την ανακοίνωση μόνο το καταγγελτικό κομμάτι και αποσιωπά από την ίδια ανακοίνωση το αίτημα για διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση.

Η ομολογουμένως καθυστερημένη έως και χλιαρή αντίδραση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στην επιχείρηση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα είναι βέβαια απόρροια των συσχετισμών στη σύνθεση του Δ.Σ., όπως προέκυψαν και από τις τελευταίες εκλογές.

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί με την καθολική απαίτηση για δημοσιοποίηση της λίστας με τα ποσά που δόθηκαν σε κάθε ΜΜΕ μέσω της επίμαχης καμπάνιας, κρύβεται πίσω από ένα στιγμιαίο επικοινωνιακό λάθος φιλοδοξώντας να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση στη Δημόσια σφαίρα από το βαρύ έγκλημα της εξαγοράς εύνοιας δια της επιλεκτικής ενίσχυσης «φίλιων» ΜΜΕ .

Τίποτα όμως δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της και από την υποχρέωση να δώσει άμεσα στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που δόθηκαν σε κάθε ΜΜΕ μέσω της επίμαχης καμπάνιας, καθώς και απαντήσεις για τον αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης από τη μία πλευρά και τη γενναία χρηματοδότηση έως και «ανύπαρκτων» μέσων από την άλλη.

Το μήνυμα που βγαίνει από το facebook

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.