Το «φαινόμενο» Νίκος Γεωργιάδης

Το «φαινόμενο» Νίκος Γεωργιάδης

Το 2004 ξαφνικά οι Έλληνες τηλεθεατές γνώρισαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες τον βουλευτή Κέρκυρας της ΝΔ Νίκο Γεωργιάδη. Απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, με πλούσιο βιογραφικό, ο Ν. Γεωργιάδης παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως το νέο παράδειγμα πολιτικού.

Ένας πολιτικός της καλής κοινωνίας των Αθηνών, με καλλιέργεια, παιδεία και λαμπρές σπουδές και μάλιστα με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Η εικόνα του Ν. Γεωργιάδη να παίζει πιάνο μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες αποτελούσε μέρος του προφίλ που ο ίδιος επιχειρούσε να φιλοτεχνήσει μέσω των ΜΜΕ. Στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας το «φαινόμενο» Γεωργιάδης προκάλεσε εντύπωση. Το βιογραφικό του εντυπωσιακό. Οικονομολόγος με ειδίκευση σε θέματα ανάπτυξης, απόφοιτος Νομικής ο οποίος είχε εργαστεί σε 42 χώρες, καθώς επίσης στην Κομισιόν. Σύμβουλος πολιτικών αρχηγών, πρωθυπουργών αλλά και υπουργών διάφορων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο, όπως αναφέρει ο ίδιος στο βιογραφικό του, και ειδικός στο να παρέχει συμβουλές και τεχνική βοήθεια σε κυβερνήσεις.

Συναυλίες τζαζ και «εναλλακτικά» χόμπι

Κάτοικοι της περιοχής θυμούνται τον ψηλό ξανθό άντρα να απεικονίζεται σε αφίσες όπου διαφημίζονταν συναυλίες τζαζ με τον ίδιο να παίζει πιάνο και σαξόφωνο στο Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας, καθώς επίσης και ότι είχε «εναλλακτικά» χόμπι. Αρχικά ο Ν. Γεωργιάδης είχε βάλει υποψηφιότητα με το τότε κόμμα των Φιλελεύθερων του Στέφανου Μάνου, δίχως όμως να καταφέρει να εκλεγεί. Κάτι που έγινε πραγματικότητα το 2004 όταν πήρε 12.000 σταυρούς στην Κέρκυρα. Ανεξάρτητα πάντως από το προφίλ που είχαν φιλοτεχνήσει ο ίδιος και τα ΜΜΕ, πλέον μετά την καταδίκη του άρχισαν να ακούγονται και άλλοι που τον γνώριζαν και είχαν διαφορετική άποψη γι’ αυτόν. Η πολιτευτής της ΝΔ Μαρία Φωκά ανήρτησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook μια προσωπική μαρτυρία από κάποιον που γνώριζε τον Ν. Γεωργιάδη, υιοθετώντας στην ουσία όσα αναφέρει.

«Τον ξέρω και τον ξέρω καλά, αυτόν και την κλίκα του, μια ζωή στην καλοπέραση των διεθνών οργανισμών με αποδοχές μεγαλοστελέχους της Τζένεραλ Μότορς και φόρτο εργασίας δημόσιου υπαλλήλου του υπουργείου Συγκοινωνιών στο Φουρνά Ευρυτανίας. Τον ξέρω, τον ξέρω καλά, είναι η γνωστή σοσιαλιμπεράλ κλίκα, οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο στον καστανά της Θεσσαλονίκης γιατί δεν κόβει αποδείξεις, αυτοί που κουνάνε το δάκτυλο στον κάτοικο των Πατησίων, που δεν μπορεί να καταλάβει τον πολυπολιτισμό ενώ ο ίδιος βρίσκεται με την κλίκα του στην πολυκατοικία με θυρωρό στο Μανχάταν ή στο σπίτι με φρουρά των βόρειων προαστίων. Τον ξέρω καλά, με τα πτυχία του και τις θέσεις, πτυχία χωρίς κανένα βάρος και θέσεις χωρίς καμία ευθύνη, που θαμπώνει το πόπολο και αναλαμβάνει να το σώσει ή ο ίδιος ή σαν βοηθός άλλων σωτήρων. Τον ξέρω καλά αυτόν και τους ομοίους του και δεν έχει κανένα βάθος, δεν είναι άριστος σε τίποτα πέρα από το να γλείφει και να έρπει γιατί είναι τεμπέλης κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» ανέφερε η συγκεκριμένη ανάρτηση.

Η Planet, η Κέρκυρα και η επανεμφάνιση

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ο Ν. Γεωργιάδης προκάλεσε αναταράξεις στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας όταν διαφοροποίησε τη θέση του για επιχειρούμενο σχέδιο ύδρευσης του νησιού. Η στάση του αυτή του κόστισε και την εκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του 2007, όταν έχασε την έδρα από τον Νίκο Δένδια. Κάπου εκεί ο Ν. Γεωργιάδης χάνεται ανεξήγητα από το προσκήνιο. Οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις σταμάτησαν και τα φώτα της επικαιρότητας έσβησαν μετά τη μη εκλογή του. Ο Ν. Γεωργιάδης εργάστηκε τότε στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ των εταιρειών με τις οποίες συνεργάστηκε ήταν και η Planet SA. Πρόκειται για συμβουλευτική εταιρεία η οποία κατά το παρελθόν είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ. Το 2010 ο Ν. Γεωργιάδης έγινε σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Μολδαβίας και υπουργού Οικονομικών της χώρας. Λίγο μετά ανέλαβε και αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών. Το 2016 επέστρεψε και πάλι στην κεντρική πολιτική σκηνή ως σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Λίγους μήνες πριν επιχείρησε να εμφανιστεί και πάλι στην Κέρκυρα, όταν αφίσες με τον ίδιο καλούσαν σε συζήτηση τους πολίτες. Την ίδια περίοδο ο Ν. Γεωργιάδης είχε και παρασκηνιακό ρόλο στα εσωτερικά της ΝΔ στην Κέρκυρα. Οπως αποκάλυψε ο πρώην περιφερειάρχης και βουλευτής της ΝΔ Σπύρος Σπύρου στο documentonews.gr, ο Ν. Γεωργιάδης είχε έντονα παρασκηνιακό ρόλο στην απόφαση του προέδρου της ΝΔ για το χρίσμα του κόμματος στην υποψήφια περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα. Παρά τα όσα λέει η επίσημη ΝΔ ότι δεν είχε καμία σχέση από το 2016.###

Σε κάθε περίπτωση το «φαινόμενο» Νίκος Γεωργιάδης θα πρέπει μάλλον να εξεταστεί πιο προσεκτικά από όσους εκφέρουν δημόσιο λόγο. Η παιδεία, η καλλιέργεια και τα λαμπρά βιογραφικά πολλές φορές μπορεί να κρύβουν και άλλες καταστάσεις.

Η παρέα του Κολλεγίου Αθηνών

Μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία της βουλευτή της ΝΔ ΑνναςΜισέλ Ασημακοπούλου και του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΒΕΑ και νυν υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου με τον συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη Νίκου Σοφιανού στο δικαστήριο που καταδίκασε τον Ν. Γεωργιάδη. Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Γεωργιάδης και Ν. Σοφιανός γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια, καθώς ήταν απόφοιτοι του Κολλεγίου Αθηνών.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, οι Ν. Γεωργιάδης και Κυρ. Μητσοτάκης διατήρησαν φιλική σχέση, ενώ είχαν και κοινούς φίλους, όπως για παράδειγμα ο Σταύρος Παπασταύρου.

Στις φωτογραφίες της εποχής από το Κολλέγιο Αθηνών διακρίνονται οι Ν. Γεωργιάδης και Ν. Σοφιανός να ποζάρουν χαμογελαστοί και ανέμελοι, δίχως κανείς από τους δύο να φαντάζεται τι θα ακολουθούσε δεκαετίες μετά. Οι δυο τους στήριξαν ανοικτά τον Κυρ. Μητσοτάκη στην προσπάθειά του να εκλεγεί στην ηγεσία της ΝΔ. Πρώην γενικός γραμματέας του ΕΒΕΑ, αντιπρόεδρος στην εταιρεία ALCO και πρώτος ξάδελφος της Αννας-Μισέλ Ασημακοπούλου, o Ν. Σοφιανός είναι επίσης μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Στην ιστορία έχει μείνει η φωτογραφία που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και ακόμη και σήμερα υπάρχει στον προσωπικό λογαριασμό του Ν. Σοφιανού στο Facebook, με τους Ν. Γεωργιάδη, Ν. Σοφιανό και Αδωνη Γεωργιάδη να πανηγυρίζουν αγκαλιά για τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο ίδιο προφίλ ο Ν. Σοφιανός έχει αναρτήσει ουκ ολίγες φωτογραφίες σε εξορμήσεις μαζί με τον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και τον Λευτέρη Αυγενάκη μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα. Φωτογραφίες που δείχνουν ότι βρίσκεται κοντά στον αρχηγό της ΝΔ και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του, την οποία ο Ν. Σοφιανός φροντίζει να επιδεικνύει και μάλιστα με υπεροψία, όπως λένε οι άσπονδοι εχθροί του στην οδό Πειραιώς. Την ίδια εμπιστοσύνη που απολάμβανε και ο Ν. Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από μαρτυρίες στελεχών της ΝΔ αλλά και φωτογραφικά ντοκουμέντα.

Εκτός από τις φωτογραφίες, και δημοσιεύματα μαρτυρούν τη σχέση του Ν. Σοφιανού με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως, για παράδειγμα, αυτό της εφημερίδας «Real News» λίγο μετά την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2016. Σύμφωνα με όσα αναφέρονταν στο ρεπορτάζ, το οποίο αναπαράχθηκε από διάφορα σάιτ, «ο Νίκος Σοφιανός είναι ένα από τα πρόσωπα που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αξιοποιήσει, στην προσπάθεια να ανανεώσει την εικόνα της ΝΔ στα τηλεοπτικά πάνελ», καθώς επίσης ότι «είναι ο νέος άσος στο μανίκι του προέδρου της ΝΔ».

Η εταιρεία με πρόεδρο τον Ν. Γεωργιάδη

Ο Ν. Σοφιανός συνδέεται όμως και με άλλου είδους σχέση με τον Ν. Γεωργιάδη. Εκτός από φίλοι και συμμαθητές, υπήρξαν κατά το παρελθόν και συνεργάτες. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ της 7ης Αυγούστου του 2009, Ν. Γεωργιάδης και Ν. Σοφιανός είχαν συνεργαστεί στην εταιρεία DEMOS AE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ με διακριτικό τίτλο DEMOS CONSULTING. Πρόκειται για εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό, οι δύο συμμαθητές συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το οποίο εκλέχθηκε με τριετή θητεία, ο Ν. Γεωργιάδης ως πρόεδρος και ο Ν. Σοφιανός ως μέλος. Τη συμμετοχή του στην εταιρεία παραδέχεται και ο ίδιος ο Ν. Γεωργιάδης σύμφωνα με όσα αναφέρει στο βιογραφικό του. Πιο αναλυτικά, από το 2007 μέχρι και το 2010 ο Ν. Γεωργιάδης ήταν πρόεδρος και διευθυντής αυτής της εταιρείας.

Ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος παρευρέθηκε στο δικαστήριο, δίχως να καταθέσει υπέρ του Ν. Γεωργιάδη, όπως έκανε η ξαδέρφη του Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Φρόντισε, ωστόσο, μετά την καταδίκη του να ξεπλύνει τον Ν. Γεωργιάδη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook όπου κοινοποίησε την άποψη του Αντύπα Καρίπογλου.

«…Στην Ελλάδα του 2019 καταδικάστηκε και καταστράφηκε ένας άνθρωπος χωρίς κατάθεση κανενός θύματος και κανενός μάρτυρα», καθώς επίσης ότι «η πρόεδρος του Δικαστηρίου είχε βουρκώσει και η άλλη δικαστής σχεδόν έκλαιγε» κατά τη διάρκεια της αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης. Μάλλον βέβαια ο Ν. Σοφιανός αναφέρεται σε κάποια άλλη δίκη, γιατί στη συγκεκριμένη τόσο η πρόεδρος όσο και ο εισαγγελέας του δικαστηρίου ήταν καταπέλτες εναντίον του Ν. Γεωργιάδη για την υπόθεση ασέλγειας σε ανήλικα. Φυσικά και είναι δικαίωμα του Ν. Σοφιανού να παρακολουθεί οποιαδήποτε δίκη, ειδικά ενός συμμαθητή του με τον οποίο ίσως υπάρχει και αμοιβαία αλληλοεκτίμηση. Ένα πολιτικό πρόσωπο, όμως, όπως ο Ν. Σοφιανός, αποτελεί παράδειγμα για τους πολίτες με τη στάση του. Και καλώς ή κακώς το να υπερασπίζεται ένα πρόσωπο που ασελγούσε σε ανήλικα δεν είναι τιμητικό για τον ίδιο, όσο καλά και να γνωρίζει τον θύτη της υπόθεσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter