Βιβλίο

Το φαινόμενο της λογοκρισίας στην Ελλάδα από τον 19o αιώνα μέχρι σήμερα

Η λογοκρισία στην Ελλάδα μέσα από κείμενα και λήμματα ερευνητών και ειδικών καθώς και ανθρώπων που βίωσαν το φαινόμενο, σε μια έκδοση που επιμελήθηκαν η Πηνελόπη Πετσίνη (ερευνητική υπεύθυνη στο μεταδιδακτορικό πρόγραμμα «Η λογοκρισία στον κινηματογράφο και στις εικαστικές τέχνες») και ο Δημήτρης Χριστόπουλος (καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου). 

Το βιβλίο, το οποίο εστιάζει στην περίοδο της μεταπολίτευσης, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορά το φαινόμενο της λογοκρισίας στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα έως τη χούντα της 21ης Απριλίου και διερευνά την εποχή κατά την οποία η ελευθερία έκφρασης προσλαμβανόταν ως απειλή για την ευρυθμία της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.

Στην περίοδο της μεταπολίτευσης κι ενώ ίσως θα ήταν αναμενόμενο να εκλείψει, το φαινόμενο της λογοκρισίας εξακολούθησε να επικρατεί όχι μόνο στον Τύπο αλλά και στην τέχνη σε θέματα που αφορούσαν εθνικά και θρησκευτικά ζητήματα, την ομοφυλοφιλία και το σεξ, με θύματα τις εικαστικές τέχνες, τη λογοτεχνία, τη μουσική και σε μεγάλο βαθμό τον κινηματογράφο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί το φαινόμενο της αυτολογοκρισίας ως παρεπόμενο της κρατικής λογοκρισίας.

Στο τρίτο μέρος του βιβλίου αναφέρονται περιπτώσεις λογοκρισίας από το 1974 έως σήμερα, με θύματα έργα όπως ο «Θίασος» του Αγγελόπουλου, η «Ελένη» του Γκατζογιάννη, οι στίχοι του τραγουδιού «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο» του Σαββόπουλου, το «Μν» του Μίμη Ανδρουλάκη, τα «Αποκριάτικα» της Δόμνας Σαμίου, ο «Γέροντας Παστίτσιος» στο διαδίκτυο. Μια ιδιαίτερα αξιόλογη αποτίμηση του φαινομένου της εγχώριας λογοκρισίας σε όλες τις μορφές δημόσιας έκφρασης, που έρχεται να καλύψει το κενό της σχετικής βιβλιογραφίας.

INFΟ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Καστανιώτη

ISBN: 978-960-03-6367-8

ΣΕΛ.: 500

ΤΙΜΗ: €30,00

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.