Το φάντασμα της Novartis πάνω από τη ΝΔ

Το φάντασμα  της Novartis  πάνω από τη ΝΔ

Τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis έριξαν στο καναβάτσο τον πρόεδρο της ΝΔ. Και ενώ θα περίμενε κανείς από τον Κ. Μητσοτάκη να βρει τρόπο να ξεφύγει απ’ αυτήν τη δυσάρεστη θέση, αυτός επέλεξε να συμπορευτεί και να σφιχταγκαλιαστεί με τους εμπλεκόμενους.

Το σκάνδαλο Novartis θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στον χώρο της Δεξιάς, εκτιμούν αρκετοί «γαλάζιοι» παράγοντες. Η εικόνα ενότητας και σύμπνοιας που εκπέμπει η Πειραιώς είναι φαινομενική και επίπλαστη. Και τούτο για δύο βασικούς λόγους, όπως έλεγε στο Documento κορυφαίος παράγοντας της κεντροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ: πρώτον, το σκάνδαλο είναι υπαρκτό και, δεύτερον, «τα χειρότερα είναι μπροστά για τους εμπλεκόμενους και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Επίσης τόνισε ότι «είναι κοινή πεποίθηση σε όλους τους ψηφοφόρους μας ότι το κόμμα και η ηγεσία βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Η a priori κάλυψη του προέδρου της ΝΔ σε όλους όσοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis, την ώρα που τα στοιχεία από τη Δικαιοσύνη παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας, είναι εγκληματικό λάθος για την ιστορία του κόμματος».

Αυτό που επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ στην παρούσα φάση είναι αφενός να περάσει στην κοινή γνώμη την άποψη πως το –πανθομολογούμενο– σκάνδαλο της Novartis είναι «σκευωρία» της κυβέρνησης και αφετέρου να δείξει πως το κόμμα είναι ενωμένο. Αυτό που ωστόσο δεν ομολογεί η ηγετική ομάδα της ΝΔ είναι ότι, πέρα από τις εικοτολογίες, τους παλικαρισμούς και τις απειλές προς τους δικαστές και τους μάρτυρες, η κατάσταση εντός του κόμματος είναι εκρηκτική. Από τη μία είναι οι «λαλίστατοι» και αυτοί που απειλούν θεούς και δαίμονες και από την άλλη οι «σιωπηλοί», που για δικούς τους λόγους έχουν επιλέξει να μην υπερασπιστούν τους εμπλεκόμενους συναδέλφους τους. Και είναι αρκετοί αυτοί. Επίσης, υπάρχει και η κατηγορία των «φοβισμένων», που τρέμουν τη βάσανο της Δικαιοσύνης.

Οι λαλίστατοι

Ο Αντώνης Σαμαράς ηγείται της ομάδας που επιχειρεί να φοβίσει και να τρομοκρατήσει δικαστές και μάρτυρες. Με δηλώσεις του στιλ «θα τους πάω μέχρι τέλους» ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι συσπειρώνει γύρω του τον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς, ενώ επιχειρεί να εμφανίσει εαυτόν ως θύμα πολιτικής δίωξης. Προς επίρρωση των παραπάνω υπέβαλε μήνυση κατά του πρωθυπουργού (!) για τη… σκευωρία. Στην ίδια γραμμή είναι και ο… υπαρχηγός του Αδωνης Γεωργιάδης. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αντ. Σαμαρά, παίρνοντας οδηγίες και «θάρρος» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στα μέσα ενημέρωσης. Ξεχωριστή θέση σ’ αυτή την ετερόκλητη ομάδα διεκδικεί ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή σε κάθε ευκαιρία υπερασπίζεται με πάθος τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και κυρίως τον Αδ. Γεωργιάδη, τον οποίο «αθωώνει» με εκτιμήσεις και παραδοξολογίες.

Οι σιωπηλοί

Το τραγούδι του αξέχαστου Νίκου Παπάζογλου «Απόψε σιωπηλοί» σιγοτραγουδούν κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Γιάννης Πλακιωτάκης και πολλοί ακόμη έχουν επιλέξει τον δρόμο είτε της σιωπής είτε της διακριτικότητας (sic) αναφορικά με τα «γαλάζια» στελέχη που σύμφωνα με τη δικογραφία εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Novartis. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ντ. Μπακογιάννη σε δηλώσεις της για το θέμα είναι πάρα πολύ προσεκτική. «Εχουμε πει “όλα στο φως” και βεβαίως να γίνει μια προανακριτική που θα αναζητήσει την ουσία του προβλήματος» σημειώνει με προσεκτικό τρόπο η έμπειρη μεγάλη αδελφή.

Οι φοβισμένοι

Ψύχραιμος και ταυτόχρονα «φοβισμένος» είναι, όπως λένε βουλευτές και δημοσιογράφοι που έχουν συζητήσει μαζί του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ελληνας επίτροπος μπορεί δημοσίως να ισχυρίζεται ότι το σκάνδαλο δεν τον αφορά, ωστόσο στο παρασκήνιο φαίνεται πως ανησυχεί και μάλιστα σφόδρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δ. Αβραμόπουλος δηλώνει σίγουρος για τρία πράγματα: πρώτον, ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματα. Δεύτερον, ότι η «κυβερνητική σκευωρία» θα αποκαλυφθεί σύντομα. Τρίτον, ότι «υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στους κόλπους της Κομισιόν ότι στη χώρα μας υπονομεύονται το κράτος δικαίου και η δημοκρατία». Υπάρχουν όμως και τρεις λόγοι που τον ανησυχούν. Πρώτον, φοβάται πως σύντομα οι συζητήσεις στην Κομισιόν για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο της Novartis θα φουντώσουν, ενώ υπάρχουν μηνύματα από τη Γαλλία και άλλες χώρες ότι οσονούπω θα ζητήσουν την παραίτησή του από τη θέση του επιτρόπου Μετανάστευσης. Δεύτερον, η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, μέσω των γνωστών κύκλων, για την περίοδο που ήταν στο υπουργείο Υγείας τον καλύπτει μόνο εν μέρει. Και, τρίτον, πάνε περίπατο τα όποια πολιτικά του σχέδια. «Μπορεί να διανοηθεί κανείς πως η ΝΔ θα προτείνει τον Αβραμόπουλο για πρόεδρο της Δημοκρατίας το 2020;» λένε ακόμη και πολιτικά στελέχη που βλέπουν με συμπάθεια την περιπέτεια του Έλληνα κομισάριου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter