Το φάντασμα της φτώχειας

Το φάντασμα της φτώχειας

Οι καθημερινές αυξήσεις στα πρώτης ανάγκης βασικά αγαθά είναι μια πραγματικότητα που ροκανίζει συνεχώς το εισόδημα των νοικοκυριών, καθιστώντας όλο και δυσκολότερη τη διαχείριση των οικογενειακών προϋπολογισμών.

Είναι απόλυτα τραγικό για τη χώρα πάνω από το 96% των φτωχών νοικοκυριών να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν μια έκτακτη ανάγκη της τάξης των 395 ευρώ, ενώ το 29,8% του συνόλου των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας.

Επίσης το 71,6% των φτωχών νοικοκυριών και το 28,5% των μη φτωχών έχουν δυσκολία να αντιμετωπίσουν τις αναγκαίες μηνιαίες οικογενειακές δαπάνες.

Ο πληθωρισμός μέσα σε τέσσερεις μήνες αυξήθηκε από το 5,1% στο 8,9% ενώ η αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από το 2ο τρίμηνο του 2023.

Παρά τα δραματικά παραπάνω νούμερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χαμένη στην ιδεοληψία της αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ενίσχυσης των φτωχών και πολύ φτωχών νοικοκυριών, αρκούμενη στη μελλοντική αύξηση – ψίχουλο του κατώτατου μισθού.

Ο ανεκδιήγητος υπουργός υπόΑνάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης καθημερινά εδώ και δύο μήνες υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ στα κανάλια στα οποία περιοδεύει καθημερινά για να περιορίσει τις αντιδράσεις, μείωση όμως που δεν έρχεται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η «σοφή» παρέα του δεν τη θεωρούν αναγκαία καθώς κρίνουν από τα δικά τους εισοδήματα.

Το φάντασμα όμως της φτώχειας έχει κτυπήσει ήδη την πόρτα εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών αλλά για τη ΔΕΗ η μέρα ήταν Δευτέρα. Λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της κερδοφορίας της αυξάνει κατά 36% τα τιμολόγιά της στα σταθερά προγράμματα my home online και my home enter για νέους πελάτες, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να κοιτάει αδιάφορη.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κάνει λόγο για «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα» και για «σημαντικά επιτεύγματα» της ελληνικής οικονομίας ωστόσο, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ενώ ο πολύς Χατζηδάκης αλλάζει τον νόμο για τον ΟΑΕΔ κόβει επιδόματα και ουσιαστικά υποστηρίζει ότι για την ανεργία φταίνε οι άνεργοι.

Η κυβέρνηση της καταστροφής πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία όσο το δυνατόν γρηγορότερα καθώς όσο περνάει ο χρόνος η αποκατάσταση του τοπίου από την επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση θα είναι όλο και δυσκολότερη.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter