Το «φάντασμα του Χίτλερ» και οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Το «φάντασμα του Χίτλερ» και οι πρόωρες εκλογές στη Γερμανία

Το γερμανικό Σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτα για τις πρόωρες εκλογές. Γιατί; Υπάρχει ιστορική εξήγηση.

Αποτελεί συνέπεια της κατάρρευσης της δημοκρατίας της Βαϊμάρης μετά τις 27 Μαρτίου 1930, όταν απέτυχε η τελευταία νομιμοποιημένη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

“Οι πρόωρες εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου 1930 κατέστησαν το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ κυρίαρχο παράγοντα ισχύος στη γερμανική πολιτική. Ο αριθμός των εδρών τους αυξήθηκε σε 107 και ταυτόχρονα ενισχύθηκαν οι κομμουνιστές. Η Βαϊμάρη ήταν ακυβέρνητη, τα υπουργικά συμβούλια εναλλάσσονταν, εκδίδονταν διατάγματα έκτακτης ανάγκης. Οι συντάκτες του Συντάγματος, συμπεριλαμβανομένου του Theodor Heuss, μέλους του FDP και κατόπιν πρώτου ομοσπονδιακού προέδρου, έλαβαν υπόψη την κατάσταση στις συζητήσεις για το Σύνταγμα του 1948/49 ως προειδοποιητικό παράδειγμα” τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

“Ο νυν πρόεδρος Σταϊνμάιερ έχει δίκιο: όποιος ψάχνει για ιστορικά προηγούμενα της αποτυχίας των διερευνητικών συνομιλιών για τη Τζαμάικα πρέπει να μελετήσει σε βάθος τη γερμανική ιστορία. Στα σχεδόν 70 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα. Εξίσου μοναδικό στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας είναι ότι εκπρόσωποι κόμματος ζητούν νέες εκλογές δύο μήνες μετά τις εκλογές” τονίζει η Die Zeit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter