Το φάουλ του τηλεπροέδρου

Το φάουλ του τηλεπροέδρου

Στριμωγμένος από τη συσσωρευόμενη κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες για τη διχαστική στάση του απέναντι στο τσουνάμι οργής που ξέσπασε μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατέφυγε σε ένα γνώριμο και μέχρι πρότινος ασφαλές γι’ αυτόν μονοπάτι: το σόου μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Πρώτα φρόντισε να ψεκαστούν με δακρυγόνα οι ειρηνικοί διαδηλωτές μπροστά από την Επισκοπική Εκκλησία του Αγ. Ιωάννη απέναντι από τον Λευκό Οίκο και στη συνέχεια διέσχισε τον δρόμο για να ποζάρει με τη Βίβλο στο χέρι. 

Ο τηλεπρόεδρος παραμένει συνεπής στον στόχο του. Ενδιαφέρεται για την ολοένα αυξανόμενη πόλωση στην αμερικανική κοινωνία; Οχι. Ενδιαφέρεται για την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών η οποία παραμένει ατιμώρητη έως σήμερα; Οχι. Ενδιαφέρεται που ένα σημαντικό κομμάτι των πολιτών της χώρας την οποία – υποτίθεται– υπηρετεί έχει αρχίσει να αντιδρά στις διογκούμενες κοινωνικές ανισότητες; 

Ξεκάθαρα όχι. Δεν ενδιαφέρεται καν για τους χιλιάδες νεκρούς της Covid-19, την οποία διαχειρίστηκε με εγκληματική έπαρση. Ο 73χρονος Τραμπ νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Με τα μάτια στραμμένα στην επανεκλογή του και μόνο –και με το αφήγημα της «μεγάλης του Αμερικής» να δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα τελευταία– έστειλε μήνυμα στους πιστούς ψηφοφόρους του, τους λευκούς ευαγγελιστές χριστιανούς: 

«Είμαι εδώ, εσείς με νοιάζετε μόνο» σαν να τους είπε. Το πρόβλημα για τον βλάσφημο Τραμπ είναι ότι με την κίνησή του αυτή φαίνεται ότι στρέφει μέρος αυτών, των μέχρι πρότινος πιστών στο συντηρητικό του αφήγημα ψηφοφόρων, εναντίον του. Γιατί πλέον κατάλαβαν ότι η κίνηση του προέδρου την περασμένη Δευτέρα ήταν ένα τηλεοπτικό σόου. Και γιατί η άρνησή του ακόμη και να προσπαθήσει να ξεστομίσει δυο λόγια ομόνοιας έχει ξενίσει αρκετούς από αυτούς. Θα του γυρίσουν την πλάτη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter