Το φάσμα της πείνας πλανάται και πάλι πάνω από το δημόσιο σχολείο

Το φάσμα της πείνας πλανάται και πάλι πάνω από το δημόσιο σχολείο

Ο καιρός περνά και η κυβέρνηση δείχνει αδιανόητη αδιαφορία στο ζήτημα των σχολικών γευμάτων, δεχόμενη όχι μόνο τα «πυρά» της αντιπολίτευσης αλλά και βουλευτών της για τις αδιανόητες καθυστερήσεις στη μέριμνα του ζητήματος,.

Η είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από τον Πύργο Ηλείας και αφορά τη λιποθυμία μαθήτριας στη μέση του δρόμου λόγω ασιτίας σόκαρε άπαντες και ανέδειξε -στους κόλπους της αντιπολίτευσης- το φλέγον ζήτημα της παροχής σχολικών γευμάτων. Ένα θέμα στο οποίο έχουν παρατηρηθεί απαράδεκτες καθυστερήσεις, όπως σημείωσε από το περιστύλιο της Βουλής, η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου. «Τον Φεβρουάριο του 2020, το 30% των γευμάτων, δηλαδή 54.000 γεύματα δεν έχουν ακόμη δοθεί. Πρόκειται για 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, 24.600 γεύματα στη Μακεδονία εκ των οποίων 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπως και 6.000 στην Πελοπόννησο και 1.500 στη Λέσβο».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου. ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πάντα με μεγάλη ταχύτητα τις υποθέσεις των μεγάλων συμφερόντων που τη στηρίζουν, αλλά καθυστερεί απαράδεκτα για ζωτικά ζητήματα των παιδιών του δημοτικού σχολείου» καταλήγοντας ως εξής: «Φοβούμαστε ότι κινδυνεύουν τα σχολικά γεύματα. Μια σημαντική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ που αποδεδειγμένα έχει θετικά αποτελέσματα για τη σχολική διαρροή, κατά της παιδικής παχυσαρκίας και υπέρ της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος. Δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθούν τα σχολικά γεύματα. Αντίθετα, θα επιμείνουμε να επεκταθούν σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας όπως ήταν το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Θέση για το εν λόγω ζήτημα πήρε και ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Νάσος Ηλιόπουλος. Σε ανάρτησή του στο facebook τόνισε ότι: «Περισσότεροι από οχτώ χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης κοινότητας του Δήμου Αθηναίων δεν λαμβάνουν σχολικά γεύματα από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε ήδη αναφερθεί σε αυτή την άσχημη εξέλιξη με δημόσια μας παρέμβαση από τον Δεκέμβρη.

Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης απέναντι στην κυβέρνηση. Το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που συμβάλει στην αναβάθμιση των σχολικών ικανοτήτων και στην βελτίωση της ποιότητα της καθημερινότητας στις σχολικές κοινότητες.

Πριν από λίγες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση μιας μαθήτριας στον Πύργο, που λιποθύμησε από την πείνα. Οφείλουμε να δράσουμε πριν επιστρέψουμε σε αυτή την “κανονικότητα”. Ζητάμε την άμεση επαναλειτουργία του προγράμματος για το σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία».

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/photos/a.1535885650025118/2588543721425967/?type=3&theater

Για το θέμα των σχολικών γευμάτων έχει υπάρξει τοποθέτηση και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Άννα Ευθυμίου, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή: «Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται τα παιδιά τους. Από οικογένειες, που από την περίοδο της κρίσης και μετά βιώνουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης».

Η Άννα Ευθυμίου επισημαίνει ότι πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, όπου παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα του ΟΠΕΚΑ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter