Το μυθιστόρημα του Χρόνη Μίσσιου (φωτογραφία) «8-3=11» θα βρεθεί στο επίκεντρο του αφιερώματος του Φεστιβάλ Φιλίππων, που φέτος γιορτάζει τα 68 του χρόνια. Για την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ Εύα Οικονόμου-Βαμβακά η γενναιοδωρία και η ευγενική ψυχή του αγωνιστή Μίσσιου αποτελούν φάρο σε μια εποχή που μας δοκιμάζει καθημερινά. Ο προγραμματισμός του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει χαρακτήρα δημιουργώντας –πέρα από τις φιλοξενίες μεγάλων παραγωγών– και τις δικές του ανεξάρτητες παραγωγές που καλύπτουν όλο το φάσμα των παραστατικών τεχνών. Ιστορικά μνημεία αλλά και σύγχρονα κτίρια επαναχρησιμοποιούνται δίνοντας άλλο νόημα στον θεσμό των site-specific παραστάσεων.
Από τις 7 Ιουλίου και για 40 μέρες οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν περισσότερες από 20 παραγωγές. Πρεμιέρα στο φεστιβάλ θα κάνουν «Οι Πέρσες – Το μοιρολόι των χαμένων» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα. Τέσσερα νέα πρωτότυπα έργα θα παρουσιαστούν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως σε ένα πλοίο με προορισμό τη Θάσο, ένα παλιό εργοστάσιο και το Τζαμί Χαλίλ-Μπέη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο της Χάγης και το Hochschulübergreifendes Zentrum Tanz Berlin (Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Χορού Βερολίνου).
Εδώ και οκτώ χρόνια το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος έχει εντάξει στον κύκλο των δράσεών του το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος, μια ευρωπαϊκή δράση η οποία λαμβάνει χώρα σε μερικά από τα πιο ιστορικά θέατρα της χώρας. Δυστυχώς, το Φεστιβάλ Φιλίππων, το δεύτερο μετά το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, δεν έχει να λαμβάνει τίποτα από τον κρατικό κορβανά του ΥΠΠΟ, διαπίστωση που επιβεβαιώνει πως η τέχνη στην περιφέρεια παραμένει ο «φτωχός συγγενής» του πολιτισμού. Ε.Δρ.