Το φιάσκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Το φιάσκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Δεν εξήλθαμε σοφότεροι αλλά το αντίθετο σφόδρα προβληματισμένοι για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Κι αυτό διότι ξεπερνώντας κανείς την άρνηση να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τράμπ μίλησε σχεδόν επί 20 λεπτά μπροστά στις κάμερες και έχοντας δίπλα του τον Έλληνα πρωθυπουργό, τη σύζυγό του και τον Έλληνα ΥΠΕΞ, για υποθέσεις όπως οι κατηγορίες που τον βαραίνουν για εμπλοκή του στην Ουκρανική υπόθεση με στόχο τον πολιτικό του αντίπαλο και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού.

Στις λίγες φορές που αναφέρθηκε – ρωτήθηκε για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με την Τουρκία δυστυχώς όχι μόνο δεν καταδίκασε τις ενέργειες της γείτονος αλλά το αντίθετο είπε ότι έχει μιλήσει για το θέμα της Λιβύης με τον Ερντογάν, με τη Γερμανία, με τη Ρωσία, με τους Λίβυους (μόνο με την Ελλάδα δεν είπε ότι μίλησε) και θα δούμε τι θα γίνει ενώ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι ΗΠΑ πολέμησαν το ισλαμικό χαλιφάτο μαζί με την Τουρκία αποσιωπώντας προφανώς τις πληροφορίες ότι η Τουρκία στήριξε το ισλαμικό κράτος. Μάλιστα σε κάποιο σημείο των απαντήσεών τους ο κ. Τραμπ αναρωτήθηκε γιατί να μην πληρώνει η Γερμανία και η Ελλάδα την άμυνα της Ουκρανίας!

Κι όλα αυτά την ώρα που ο Έλληνας ΠΘ τα έδωσε στην κυριολεξία όλα πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Τραμπ. Πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ, κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, στη σημερινή συνέντευξη δήλωσε ευθαρσώς ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ σε σχέση με την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, (ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτη που έχει κάνει τέτοιο) και δήλωσε πρόθυμος να αγοράσει F35 η χώρα μας, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή τη;ς αναβάθμισης των F16.

Παράλληλα άφησε να εννοηθεί ότι θα ανασταλούν οι επενδύσεις Κινεζικών εταιριών για τα δίκτυα 5G, επενδύσεις ιδιαίτερα επωφελείς για την ελληνική οικονομία.

Τελικά και παρά τις ως άνω υποσχέσεις δεν πήραμε ούτε την πολυπόθητη δήλωση καταδίκης της τουρκικής κατάφωρα παράνομης ενέργειας υπογραφής μνημονίου κατανόησης με την Λιβύη για την κοινή ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία παραβιάζει την Ελληνική ΑΟΖκαι φυσικά την παραβίαση της Κυπριακής ΑΟΖ! Και αν ουδείς μπορεί ξνα βάλει λόγια στο στόμα ενός ξένου ηγέτη είναι σίγουρο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απώλεσε μία σημαντική ευκαιρία να κάνει γνωστές τις ελληνικές θέσεις, την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα (έναντι του Διεθνούς Δικαίου) αλλά και τις δικές μας κόκκινες γραμμές (που απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν). 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter