Το φίδι βγαίνει από την τρύπα του και πάλι

Το φίδι βγαίνει από την τρύπα του και πάλι

Ισχυρή εξακολουθεί να παραμένει η φασιστική απειλή ένα χρόνο μετά την ιστορική καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής

Βγήκαν πάλι από τις τρύπες τους. Κανείς δεν περίμενε ότι η ιστορική καταδίκη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής θα σήμαινε αυτομάτως το τέλος των φασιστικών πογκρόμ και των ακροδεξιών μορφωμάτων. Ενα χρόνο περίπου μετά τη φυλάκιση των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης η επίθεση που εξαπέλυσαν φασίστες μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη και εξωσχολικοί αναδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η φασιστική απειλή είναι ακόμη ισχυρή. Και διαχρονικά γιγαντώνεται από τους δήθεν «αντικειμενικούς», αυτούς που δεν φρίττουν από την εικόνα μαθητών να χαιρετούν ναζιστικά, αυτούς που δεν σοκάρονται από το οπλοστάσιο που κατασχέθηκε στα σπίτια όσων συνελήφθησαν, αυτούς που βλέπουν δυο ίδιες «περιθωριακές ομάδες», αυτούς που ανακυκλώνουν ασταμάτητα την αισχρή θεωρία των «δύο άκρων».

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας Αγγελου Συρίγου ότι «το πιο βασικό είναι η καταδίκη της βίας από όλους, από όπου κι αν προέρχεται… Απ’ ό,τι είδα τις τελευταίες ημέρες βία άσκησαν κι εκείνοι που επιτέθηκαν». Τη θεωρία των δύο άκρων ανακύκλωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφού δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν αφήνουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και μετάδοσης φασιστικών συμπεριφορών οποιουδήποτε χρώματος».

Η επαναλαμβανόμενη επιλογή της κυβέρνησης να εξομοιώνει το αντιφασιστικό κίνημα με τους φασίστες δεν προκαλεί εντύπωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι φασιστικές ομάδες, βάσει βίντεο που ανήρτησε η «Ελληνοφρένεια», παρεισέφρησαν στον προαύλιο χώρο του ΕΠΑΛ από την πίσω είσοδο του σχολείου, που υποτίθεται ότι φυλασσόταν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα, η Χρυσή Αυγή και οι συνδεόμενες με αυτήν οργανώσεις υποστήριξαν ένθερμα τη φασιστική επίθεση, ενώ φασιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν λίγες ημέρες μετά και από μαθητές του ΕΠΑΛ Ευόσμου, οι οποίοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και ανήρτησαν πανό που έγραφε «Θέλουμε σχολεία ελληνικά, Ελλάς ή τέφρα». Απέναντι σε αυτό το φασιστικό έρεβος, ελπιδοφόρα απάντηση οι χιλιάδες αντιφασίστες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στη Σταυρούπολη. Γιατί, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, ο φασισμός τσακίζεται στον δρόμο. Κι αυτό θα γίνει και πάλι.

«Αριστεριστές συμμορίτες» και «αντιφασιστικός όχλος»

Οι ιδεολογικές καταβολές αυτών που πραγματοποίησαν τη φασιστική επίθεση είναι ξεκάθαρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα antepithesi.gr (στοχοποίησε αριστερά Μέσα, μεταξύ των οποίων το Documento) δημοσιεύτηκε ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία συνεχάρη τους μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, υπογραμμίζοντας πως «συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση στους σχολικούς χώρους… Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της “ταξικούς επαναστάτες”». Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Στόχος» ανήρτησε κείμενο με τίτλο «Ομάδα νεαρών επιτέθηκε και διέλυσε ΔΗΘΕΝ “αντιφασιστική” συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας».

Στην ιστοσελίδα της φασιστικής οργάνωσης Propatria δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Η νεολαία μπροστά». Ενα άρθρο ενδεικτικό της υποστήριξης που λαμβάνουν οι φασίστες μαθητές από σύσσωμο τον ακροδεξιό χώρο, αφού όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά σε αυτό το αντικομμουνιστικό λιβελογράφημα, «όταν η αντίδραση στην κομμουνιστική κατήχηση βαφτίζεται επίθεση, οι μαθητές βαφτίζονται εξωσχολικοί κουκουλοφόροι, οι κομμουνιστές κομισάριοι βαφτίζονται φοιτητές και ο εξαγριωμένος όχλος 50άρηδων που ζητάει το κρέμασμα ανηλίκων βαφτίζεται ειρηνικό πλήθος διαδηλωτών… Αντί η πολιτεία και οι θεσμοί της να κινηθούν και να προστατέψουν τους ανήλικους μαθητές, τους αφήνουν απροστάτευτους στην μανία του αντιφασιστικού όχλου, ο οποίος με την προμετωπίδα της ΚΝΕ, δεν μπορεί να χωνέψει την ιδεολογική του ήττα… Πώς μπορούμε να μη γουστάρουμε τους μαθητές του ΕΠΑΛ που πραγματικά αντιστέκονται ενάντια στο δηλητήριο και την προπαγάνδα μαρξιστών που στοχεύει στα μυαλά ανήλικων μαθητών».

Η Propatria δεν είναι άγνωστη. Συγκαταλέγεται στον πυρήνα της «μαχητικής ακροδεξιάς» και τα μέλη της αυτοπροσδι-ορίζονται ως «ριζοσπάστες, εθνικιστές, φασίστες, εθνοσοσιαλιστές». Εγινε γνωστή από την περιφρούρηση της φασιστικής κατάληψης στον Βοτανικό ενάντια στην ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή. Είχε επίσης ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό. Εκτός όμως από το να λειτουργούν σαν πολιτοφυλακή, τα μέλη τους έχουν ως βιτρίνα την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες, όπως κάνουν πολλές αντίστοιχες οργανώσεις του εξωτερικού με τις οποίες διατηρούν πολύ καλές σχέσεις.

Πολιτική «του δρόμου»

Μια από τις οργανώσεις με τις οποίες η Propatria έχει στενούς δεσμούς είναι η ιταλική CasaPound, που εφαρμόζει μια πολιτική «του δρόμου» και ειδικεύεται σε σωρεία δράσεων «αλληλεγγύης» αποκλειστικά προς Ιταλούς πολίτες, προκε-ιμένου να ενισχύσει το κοινωνικό της προφίλ. Ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την CasaPound έχει και η Χρυσή Αυγή –είχε συμμετάσχει και σε πορεία έξω από τη φασιστική κατάληψη στον Βοτανικό–, όπως άλλωστε μαρτυρά και η επίσκεψη του αρχηγού της CasaPound Τζιανλούκα Ιανόνε στα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», τη φασιστική επίθεση χαιρετίζουν και άλλες ακροδεξιές οργανώσεις στο διαδίκτυο, «ενώ ανάλογα συνθήματα αρχίζουν πλέον να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιοχή». Παράλληλα, στην εφαρμογή Telegram «σε κανάλι εθνικιστικής ομάδας με πρώτο συνθετικό του ονόματός της τη λέξη “Defend”, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες με συνθήματα σε τοίχους, όπως “στη Σταυρούπολη είχε ανηφόρα, άπλυτοι στα ασθενοφόρα”». Το ίδιο κανάλι φιλοξενούσε πριν από λίγο καιρό βίντεο από επεισόδια στις διαδηλώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και συνθήματα αλληλεγγύης στον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό. Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης φωτογραφία με σύνθημα που αναγράφει «Στις πορείες ψέματα. Στους δρόμους αίματα. Απλυτοι δρομείς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter