Το fipronil έφτασε και στην Αυστρία – Αποσύρθηκαν εκατομμύρια αυγά σε όλη την Ευρώπη

Το fipronil έφτασε και στην Αυστρία – Αποσύρθηκαν εκατομμύρια αυγά σε όλη την Ευρώπη

Τεστ δείχνουν πως ορισμένα εισαγόμενα προϊόντα αυγών στην Αυστρία είναι μολυσμένα με το τοξικό εντομοκτόνο fipronil, ανέφερε σήμερα η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.

Εκατομμύρια αυγά έχουν αποσυρθεί από τα ράφια ευρωπαϊκών σουπερμάρκετ λόγω των φόβων που έχουν προκληθεί από τη χρήση του εντομοκτόνου fipronil και εκατοντάδες χιλιάδες πουλερικά μπορεί να θανατωθούν στην Ολλανδία.

«Fipronil εντοπίστηκε στο ένα τέταρτο των δειγμάτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αυστριακή Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (AGES), η οποία πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί 80 δείγματα από διάφορα προϊόντα.

Η μόλυνση διαπιστώθηκε σε προϊόντα χονδρικής που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία εστίασης και προέρχονταν από τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία, ανέφερε η AGES, χωρίς να επεκταθεί.

Τα μολυσμένα προϊόντα θα αποσυρθούν αμέσως, αν και δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Η υψηλότερη μέτρηση που καταγράφηκε ήταν 0,1 μιλιγκράμ ανά κιλό ή περισσότερες από δέκα φορές χαμηλότερη από την υψηλότερη μέτρηση που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα στο Βέλγιο», ανέφερε η AGES.

Ορισμένες εθνικές εποπτικές αρχές στην Ευρώπη εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλά μολυσμένα αυγά να εισήλθαν στη διατροφική αλυσίδα κυρίως μέσω μεταποιημένων προϊόντων όπως τα μπισκότα και τα κέικ.

Αν και μεγάλες ποσότητες μολυσμένων αυγών θα έπρεπε να καταναλωθούν για να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία, το fipronil θεωρείται μέτρια τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε ανθρώπινα όργανα.

Το fipronil χρησιμοποιείται ευρέως ως εντομοκτόνο αλλά η χρήση του στη διατροφική αλυσίδα, για παράδειγμα για την απολύμανση αχυρώνων, απαγορεύεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ολλανδικές αρχές συνέλαβαν την Πέμπτη δύο διευθυντές της εταιρίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του διατροφικού σκανδάλου με τους εισαγγελείς να λένε ότι θεωρούνται ύποπτοι για απειλή στη δημόσια υγεία και κατοχή απαγορευμένου εντομοκτόνου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter