To φονικό βακτήριο που «νίκησε» μετά από 20 μέρες τον Μάνο Αντώναρο

To φονικό βακτήριο που «νίκησε» μετά από 20 μέρες τον Μάνο Αντώναρο

Η νόσος των λεγεωνάριων ήταν η αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον δημοσιογράφο Μάνο Αντώναρο μετά από πολυήμερη μάχη με την ασθένεια σε νοσοκομείο. Είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας – φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από τη μόλυνση. Η νόσος προκαλείται από ένα βακτήριο που είναι γνωστό με το όνομα λεγιονέλλα.

Η νόσος των λεγεωνάριων δεν μεταδίδεται από την επαφή. Οι περισσότεροι άνθρωποι ασθενούν από τη νόσο των λεγεωνάριων από την εισπνοή του βακτηριδίου λεγιονέλλα.

Οι ηλικιωμένοι, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη νόσο αυτή.

Το βακτήριο λεγιονέλλα προκαλεί πυρετό Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με τη γρίπη. Ξεχωριστά ή μαζί, οι δύο ασθένειες ονομάζονται μερικές φορές λεγιονέλλωση. Ο πυρετός Pontiac συνήθως περνάει μόνος του, ενώ αντίθετα η ασθένεια των λεγεωνάριων αν δεν αντιμετωπισθεί με αγωγή μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Τα συμπτώματα

Η νόσος των λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως από δύο έως 10 ημέρες μετά την έκθεση στο βακτήριο της λεγιονέλλας. Συχνά αρχίζει με τα ακόλουθα συμπτώματα:

– Πονοκέφαλο

– Μυϊκός πόνος

– Κρυάδα

– Πυρετός που μπορεί να είναι 40 ή υψηλότερος

Τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, θα εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα όπως:

– Βήχας, ο οποίος μπορεί να φέρει βλέννα και μερικές φορές αίμα

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Πόνος στο στήθος

– Γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια

– Σύγχυση ή άλλες διανοητικές αλλαγές

Αν και η νόσος των λεγεωνάριων επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί περιστασιακά να προκαλέσει λοιμώξεις σε τραύματα και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.

Μια ήπια μορφή ασθένειας των λεγεωνάριων – γνωστή ως πυρετός Pontiac, όπως προαναφέραμε – μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, κεφαλαλγία και μυϊκούς πόνους. Ο πυρετός Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονές και τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται εντός δύο έως πέντε ημερών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter