Το… γαλάζιο μπίζνες πλαν για την ανακύκλωση και ο πέλεκυς της «φορολόγησης»

Το… γαλάζιο μπίζνες πλαν για την ανακύκλωση και ο πέλεκυς της «φορολόγησης»

Ομνύοντας στην ιδιωτική πρωτοβουλία και ανοίγοντας έναν νέο κύκλο επιχειρηματικής δράσης για μπίζνες από την …πηγή έως την αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζει μπροστά την επιχείρηση «ανακύκλωση». 

Η ασφυκτική πλέον την κατάσταση από τα βουνά αποβλήτων στη χώρα, η απειλή προστίμων στη χώρα μας από την ΕΕ και η προειδοποίηση για οικονομικό πέλεκυ στα νοικοκυριά στέλνει το μήνυμα ότι «τα σκουπίδια είναι χρυσωρυχείο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει πανηγυρικά την εταιρεία με τα λεγόμενα «σπιτάκια» της ανακύκλωσης σαν «συμπαίκτη» στην προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην μείωση του όγκου απορριμμάτων και την αξιοποίησή τους. Από την άλλη κραδαίνει την δαμόκλειο σπάθη της έμμεσης φορολόγησης των πολιτών, ως υπαρκτής απειλής, καθώς αν οι δήμοι δεν καταφέρουν να πιάσουν τις νόρμες της ΕΕ για την ανακύκλωση θα αυξήσουν τα δημοτικά τέλη…

Υιοθετεί τη λογική της εφαρμογής οικονομικών εργαλείων για την επίτευξη των ποσοτικών στόχων ανακύκλωσης, ώστε να ενισχυθεί το κίνητρο των κατοίκων στις γειτονιές ανά την Ελλάδα να μειώσουν τον όγκο των σύμμεικτων απορριμμάτων με διαχωρισμό και ανακύκλωση συσκευασιών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης σε πέντε Δήμους της χώρας : Ανδρου, Ιωαννιτών, Καλλιθέας Αττικής, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης Αττικής. Ο συνολικός πληθυσμός τους είναι σχεδόν 220.000 κάτοικοι με παραγωγή σχεδόν 95.000 τόνων αποβλήτων. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 5 Δεκεμβρίου 2019 με στόχο να τοποθετηθούν αρχικά 45 «σπιτάκια» ανακύκλωσης.

Το ανταποδοτικό κίνητρο που προσφέρεται στους πολίτες ανά επιστρεφόμενη μεταλλική, πλαστική και γυάλινη συσκευασία στα «σπιτάκια της ανακύκλωσης», αφού πλέον προσφέρονται 0,03€ ανά κάθε μία επιστρεφόμενη συσκευασία. Επομένως, στα Σπιτάκια της Ανακύκλωσης, το κέρδος είναι 1€ με την επιστροφή 33 συσκευασιών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε το πρόγραμμα αυτό, το μεσημέρι της Τρίτης (26.11.2019). Οι Δήμοι έχουν σαφές αλλά και σημαντικό οικονομικό κίνητρο για να αυξήσουν την ανακύκλωση,« καθόσον μπορεί να επιτύχει μείωση έως 25% της τιμολόγησης για το σύνολο των απορριμμάτων του, βάσει των οριζομένων στην παράγραφο 7 του Άρθρου 3 του νέου Κανονισμού τιμολόγησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ)».

Σήμερα στη Χώρα μας, όπως σημείωσε, η ανακύκλωση στο σύνολο των Δήμων μας βρίσκεται σε μονοψήφιο ποσοστό, αν ληφθεί υπόψη ότι το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης ανέρχεται σε περίπου 18%, ενώ πάνω από το μισό αυτού του ποσοστού προέρχεται από την ανακύκλωση των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασίας που δεν σχετίζεται με τα δημοτικά απόβλητα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που αφορούν το κόστος τιμολόγησης αλλά και το τέλος κυκλικής οικονομίας που έχουν θεσπιστεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση, προκύπτει ότι, από την έναρξη του επόμενου έτους 2020, οι Δήμοι θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ !

Έτσι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος πρόβαλε με έμφαση ότι «οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες, πράγμα που θα αποτελέσει αύξηση της έμμεσης φορολογίας για τους πολίτες, κάτι που δεν επιθυμεί η παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα μείωσης της υπερφορολόγησης των πολιτών».

Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ως βέλτιστη μέθοδο εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών αυτή της εταιρείας «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» (Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) , αφήνοντας όπως φαίνεται την υπόθεση «μπλε κάδος» . Στα λεγόμενα σπιτάκια ανακύκλωσης ο καταναλωτής θα ρίχνει άδειες συσκευασίες και από κει και πέρα, με χρήση ειδικών αισθητήρων, γίνεται η αναγνώριση και διαχωρισμός των συσκευασιών ανά υλικό, συμπίεση ή τεμαχισμός της συσκευασίας , συλλογή των επιστρεφόμενων συσκευασιών σε ειδικό ενσωματωμένο κλειστό αποθηκευτικό χώρο, αποθήκευση, εκτύπωση και αποστολή όλων των στατιστικών στοιχείων και δεδομένων.

Το ποσό που αντιστοιχεί στις ποσότητες υλικών που έβαλε κάποιος στο «σπιτάκι» αποδίδεται ως κουπόνι με διάφορες προσφορές π.χ. κουπόνια δωρεάν προϊόντων από σούπερ μάρκετ, αυτόματη δωρεά της αξίας του χρηματικού αντιτίμου υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού, όπως για την οικονομική ενίσχυση δράσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ.ά.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επιλέξει να συνεργαστεί με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο –ομάδα της Μαρίας Λοϊζίδου από τη Σχολή των Χημικών Μηχανικών. Το ΕΜΠ θα πιστοποιήσει, όπως σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, τις συλλεγόμενες ποσότητες και να κάνει την αποτίμηση του συνολικού οφέλους από τη χωριστή διαλογή και διάθεση, με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας, επεξεργασίας των υλικών στην πηγή, με μείωση του όγκου τους στο σημείο συλλογής και διαλογής.

Η …αριθμητική της ανακύκλωσης στην Ελλάδα

Τα στατιστικά στοιχεία για την ανακύκλωση στη χώρα μας σκιαγραφούν με μελανά χρώματα την κατάσταση ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι ενδεικτικά τα εξής στοιχεία:

-Η Ελλάδα είναι σήμερα ουραγός στην ανακύκλωση σε όλη την Ευρώπη (στην 24η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ)

– Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020, από 18% που είναι σήμερα το ποσοστό ανακύκλωσης (45% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος)

-Στη χώρα μας περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν η νομική υποχρέωση της χώρα μας είναι το ποσοστό αυτό να μειωθεί σε 10% το 2035.

– Το αποτέλεσμα της μη επίτευξης του ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης το 2020 θα οδηγήσει στην επιβολή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χώρα μας (ήδη η Ελλάδα έχει πληρώσει 115.000.000 ευρώ για τους ΧΑΔΑ και τις υπόλοιπες παραβάσεις στη διαχείριση των αποβλήτων).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter