Το «γαλάζιο» Survivor είναι εδώ!

Το «γαλάζιο» Survivor είναι εδώ!

Ηδη στο εσωτερικό της ΝΔ πέφτουν βροχή τα στοιχήματα για το ποιος θα είναι αρχηγός το φθινόπωρο του 2019, όταν θα γίνουν εθνικές εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από δύο χρόνια έξαλλης και ακραίας αντιπολίτευσης, αυτήν τη στιγμή έχει μπει στο κάδρο της εσωκομματικής αμφισβήτησης, με πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές να προβλέπουν και να ποντάρουν ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι το απόλυτο φαβορί για αποχώρηση από το τιμόνι της ΝΔ.

Η τραγική εμφάνιση στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Δεξιοί, κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί βουλευτές δεν μπορούσαν να πιστέψουν, όπως έλεγαν, την «πλαδαρή» παρουσία Μητσοτάκη, ο οποίος πήγε για να στηρίξει όχι το αίτημα για εξεταστική αλλά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και αμέσως μετά αποχώρησε. Το εντυπωσιακό στην όλη ιλαροτραγωδία ήταν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν πήγε ούτε καν να ψηφίσει το αίτημα για εξεταστική! Για την ιστορία, η επίσημη εξήγηση που δόθηκε από την Πειραιώς, ότι είχε ραντεβού με τον Γερούν Ντάισεμπλουμ, έγινε αντικείμενο χλευασμού από πολλούς βουλευτές της ΝΔ.

Πυρ ομαδόν

Ο ακροδεξιός Μάκης Βορίδης δήλωνε στους δημοσιογράφους «απογοητευμένος» από την «υποτονική» εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ. «Χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία να στριμώξουμε τον Τσίπρα. Επί τέσσερις μήνες είχαμε πρώτο θέμα στην αντιπολιτευτική μας ατζέντα το θέμα της εξεταστικής για τον Καμμένο και όταν ήρθε η στιγμή να αναδείξουμε τις πτυχές του θέματος ο Κυριάκος επέλεξε να κάνει… αγγαρεία» έλεγε το πρωί της περασμένης Τρίτης στο εντευκτήριο της Βουλής.

Εξίσου σφοδρές ήταν και οι αντιδράσεις, για άλλους λόγους όμως, των καραμανλικών βουλευτών. Οι περισσότεροι εξ αυτών μιλούσαν για κακόγουστη παράσταση εκ μέρους της ηγεσίας της ΝΔ, ενώ ορισμένοι χαρακτήριζαν την παρουσία του κόμματος στη Βουλή «ντροπιαστική» για την ιστορία της κεντροδεξιάς παράταξης. «Γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη ακροδεξιού παραληρήματος του Αδωνη με την ανοχή του Μητσοτάκη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» μας έλεγε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ και στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή.

Στο πολυπληθές καραμανλικό στρατόπεδο πιστεύουν ότι στο συνέδριο της ΝΔ που θα γίνει τον Δεκέμβρη πρέπει να αποκαθηλωθεί ο Αδωνης Γεωργιάδης από τη θέση του αντιπροέδρου. «Στην περίπτωση που ο Κυριάκος επιμείνει να τον έχει αντιπρόεδρο, θα βρεθεί προ δυσάρεστων καταστάσεων» τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές με αναφορά στον Κ. Καραμανλή δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ώστε να σταματήσει ο «ακροδεξιός κατήφορος» του κόμματος. «Δεν θα αφήσουμε το κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στα ορφανά του Καρατζαφέρη και στους ομοϊδεάτες του Λεπέν» υποστηρίζουν.

Βαρύ είναι το κλίμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά. Μπορεί να χαίρονται και να… υπερηφανεύονται για τις (ακροδεξιές) εμφανίσεις του… δικού τους Αδωνη, ωστόσο πιστεύουν και μουρμουρίζουν εδώ και καιρό ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι «αναποτελεσματικός και λίγος».

Προνουντσιαμέντο

Η κατάσταση στη ΝΔ είναι «συγκρατημένα εκρηκτική», όπως τη χαρακτηρίζει ειρωνικά άνθρωπος που ήταν κοντά στον Κυριάκο και τελευταία πήρε αποστάσεις. Η στείρα και ακραία αντιπολίτευση σε συνδυασμό με την υιοθέτηση από την πλευρά του, του ακροδεξιού… χαλιφάτου τον έχουν φέρει αντιμέτωπο με προνουντσιαμέντο. Ενδεχομένως ο ίδιος να μην το καταλαβαίνει αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες οι βαρόνοι της ΝΔ είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση.

Κοινός τόπος στα στρατόπεδα του Κ. Καραμανλή και του Αντ. Σαμαρά είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «δεν τραβάει» καθώς και ότι «δεν μπορεί να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα». Στο ερώτημα τι σκοπεύουν να κάνουν για να αντιστρέψουν αυτή την αρνητική εικόνα η απάντηση από την καραμανλική πλευρά είναι ότι ή θα αλλάξει ριζικά η στρατηγική της ΝΔ ή θα αναλάβουν οι ίδιοι τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. «Η ΝΔ πρέπει να κάνει restart, δεν γίνεται διαφορετικά. Με ή χωρίς τον Κυριάκο» τονίζουν με νόημα.

Στο σαμαρικό μπλοκ τα πράγματα είναι λίγο πιο καθαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός ποτέ δεν πίστεψε στις «ηγετικές ικανότητες του Μητσοτάκη» ούτε φυσικά πιστεύει ότι μπορεί ο Μητσοτάκης να κερδίσει σε εκλογές τον Αλ. Τσίπρα. «Είναι αμφίβολο αν ο Κυριάκος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα ακόμη και σε εκλογές για… δεκαπενταμελές μαθητικό συμβούλιο» έλεγε τις προάλλες σε φιλική συντροφιά alter ego του Σαμαρά, χάριν αστεϊσμού. Ο πρώην πρωθυπουργός εξάλλου δεν έχει κρύψει ποτέ την επιθυμία να «δικαιωθεί πολιτικά» για τη διακυβέρνησή του. Οσοι μιλούν μαζί του και τον γνωρίζουν από τα πέτρινα χρόνια της Πολιτικής Ανοιξης ισχυρίζονται ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός καταστρώνει με μεθοδικότητα το σχέδιό του για «ολική επαναφορά».

Να σημειωθεί, τέλος, η έντονη κινητικότητα του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος τις τελευταίες δέκα μέρες παρευρέθη σε κοινωνική-κομματική εκδήλωση στον Εβρο, μίλησε σε συνέδριο επιχειρηματιών και προ τετραημέρου παρουσίασε στη Ρώμη, ως καλεσμένος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το δικό του «μανιφέστο» για την ασφάλεια στην Ευρώπη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter