Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «συμβάλλει ενεργά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου»

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «συμβάλλει ενεργά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου»

Όλες οι προσπάθειες του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στοχεύουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διαβεβαίωσε, στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ στο Βερολίνο,

η εκπρόσωπός του Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις σκληρές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις τελευταίες εβδομάδες.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Τιζενχάουζεν επισήμανε ότι «είναι ευχάριστο» ότι προς το παρόν έχει επιτευχθεί «συνεννόηση» των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα -συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ. «Ήδη διαγραφόταν το τελευταίο διάστημα μια εποικοδομητική συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτό είναι το ένα βήμα. Όπως τόνισε, είναι εξίσου σημαντικό να επιτευχθεί συνεννόηση των θεσμών με την Ελλάδα και πως για αυτό τον λόγο θα πρέπει οι εκπρόσωποί τους να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η κ. φον Τιζενχάουζεν υπενθύμισε ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup, αλλά όπως είπε, «ως τότε υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος». Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών «συμβάλλει ενεργά ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση του τρέχοντος τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι προσπάθειές μας», προσέθεσε.

Πάντως, η Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν διευκρίνισε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε πληροφορίες από την Αθήνα για συνάντηση της καγκελαρίου με τον κ. Τσακαλώτο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο,» είπε η κ. Ζάιμπερτ, «επειδή τις συναντήσεις και συνομιλίες με την Ελλάδα, η καγκελάριος, φυσικά, τις πραγματοποιεί στο επίπεδο του πρωθυπουργού».

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κ. Μέρκελ θα τον συναντήσει τη Δευτέρα με την ιδιότητά της ως προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης. «Πρόκειται για μια συνάντηση», είπε ο κ. Ζάιμπερτ, «με τον αρχηγό ενός ελληνικού κόμματος που είναι συνδεδεμένο με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα». Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης η συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και δεν θα υπάρξουν δηλώσεις στον Τύπο.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη την Τρίτη με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η εκπρόσωπος του υπουργείου Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν, σημείωσε ότι δεν πρόκειται για κάτι το ασυνήθιστο. Ο κ. Σόιμπλε επανειλημμένα έχει συναντηθεί με πολιτικούς άλλων χωρών που δεν έχουν κυβερνητικά αξιώματα και είναι «φυσικό» να ανταποκρίνεται όταν εκφράσουν την επιθυμία να τον συναντήσουν. Σε ό,τι αφορά την ατζέντα Σόιμπλε-Μητσοτάκη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για μια «ανταλλαγή απόψεων για επίκαιρα θέματα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter