Το γηροκομείο του θανάτου

Το γηροκομείο του θανάτου

«Φως» στο δράμα του μεγαλύτερου γηροκομείου της Ιταλίας στο Μιλάνο που έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 252 άνθρωποι. Συγγενής καταγγέλλει στο Documento σειρά λαθών και παραλείψεων. Τι απαντά ο οίκος ευγηρίας.

Η Ιταλία μετρά τις πληγές της. Τις πληγές που άφησε πίσω του ο κορονοϊός που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο φονικός ιός δεν άργησε να φτάσει στα γηροκομεία, όπου προκάλεσε πραγματική… σφαγή. Οι αριθμοί τρομάζουν και οι μαρτυρίες συγκλονίζουν καθώς το κουβάρι της τραγωδίας ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των συγγενών που έχασαν γονείς και παππούδες αλλά παραμένουν βουβοί, ανήμποροι να αντιδράσουν σε μια μαύρη πομπή που δεν έχει τελειωμό.

Στη Λομβαρδία, που επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια, ο θρήνος είναι απέραντος και η οργή ξεχειλίζει. Οι αριθμοί σοκάρουν: οι νεκροί ξεπερνούν τις 15.000 μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Η Covid-19 φρόντισε ευθύς εξαρχής να δείξει την… προτίμησή της, αφού οι ηλικιωμένοι είναι συντριπτικά τα περισσότερα θύματα. Συνεπώς, οι οίκοι ευγηρίας μαζί με τα νοσοκομεία, θα υποστήριζε ο κοινός νους, θα έπρεπε να προστατευτούν περισσότερο από τις υγειονομικές αρχές. Αλλά η συνταγή που ακολουθήθηκε πανευρωπαϊκά απέτυχε παταγωδώς καθώς τα γηροκομεία μετατράπηκαν σε… εκατόμβες νεκρών.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση στη γειτονική χώρα είναι το Pio Albergo Trivulzio, το μεγαλύτερο γηροκομείο της Ιταλίας, με τουλάχιστον 1.000 ηλικιωμένους, οι συγγενείς των οποίων πληρώνουν αδρά για να παρέχεται στα αγαπημένα τους πρόσωπα φροντίδα υγείας υψηλής ποιότητας. Ωστόσο την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού έχασαν τη ζωή τους 252 οικότροφοι, γεγονός που έχει θέσει τη δομή στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών. Η έρευνα του Documento αναζήτησε απαντήσεις για τη «σφαγή», όπως έχει χαρακτηριστεί από ιταλικά ΜΜΕ, στο επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει στον αριθμό 15 της Via Antonio Tolomeo Trivulzio στο Μιλάνο.

Λάθη και παραλείψεις

Ο Κλαούντιο Σκοτά, όπως και πολλοί ακόμη, έχασε τη μητέρα του στο γηροκομείο. Πιστεύουν πως ανθρώπινα λάθη και παραλείψεις κόστισαν τη ζωή των συγγενών τους. Σε αυτό το μήκος κύματος έχει συσταθεί η Επιτροπή Δικαιοσύνης και Αλήθειας για τα Θύματα του Trivulzio, με στόχο να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και οι υπαίτιοι να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. «Το χρωστάμε στους αγαπημένους μας ανθρώπους που έχουν φύγει. Αυτές οι δραματικές εμπειρίες να χρησιμοποιηθούν ως παράδειγμα προς αποφυγή για τις άλλες χώρες» λέει στο Documento.

Μεταξύ άλλων, ο Σκοτά στηλιτεύει την έλλειψη σε μάσκες και εξοπλισμό για το προσωπικό. Λέει πως «δεν έλαβαν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό, όπως μάσκες και άλλα απαραίτητα για την προφύλαξή τους» και υποστηρίζει ότι είχε υποδειχθεί στο προσωπικό να μη χρησιμοποιούν μάσκες γιατί… θα διατάρασσαν την ηρεμία των φιλοξενουμένων, κάτι που η διοίκηση του οίκου ευγηρίας διαψεύδει κατηγορηματικά.

Προσθέτει μάλιστα πως «κομβικό ρόλο έπαιξε μια πολύ λανθασμένη πολιτική απόφαση που έλαβε η περιφέρεια της Λομβαρδίας να επιστρέψουν σε γηροκομεία ασθενείς με ήπια συμπτώματα ή κάποιοι που ανάρρωσαν από τον ιό. Αυτό επηρέασε. Έπαιξε μεγάλο ρόλο».

Οργή και ένα μεγάλο «γιατί»

«Η μητέρα μου, Γκρατσιέλα, διέμενε στο Trivulzio για περίπου δύο χρόνια. Στα μέσα Μαρτίου άρχισε να έχει πυρετό 37,5 και η πληροφόρηση που είχαμε ήταν κάπως… αντικρουόμενη. Τη μια μέρα μου είπαν ότι είχε πυρετό και την επόμενη πως ήταν μια χαρά. Αυτό μέχρι τις 13 Απριλίου, όταν ενημερώθηκα πως η μητέρα μου ήταν σε πολύ κακή κατάσταση» περιγράφει ο Σκοτά.

«Παρά τα καθημερινά μου αιτήματα, το τεστ δεν έγινε μέχρι τις 19 Απριλίου. Δυστυχώς, την επόμενη ημέρα η μητέρα μου πέθανε» τονίζει και επισημαίνει: «Τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να χάσεις τη μητέρα ή τον πατέρα σου, να μην μπορείς να τους δεις τουλάχιστον μια τελευταία φορά και να μην μπορούν να έχουν μια κανονική κηδεία».

«Γιατί ασθενείς με ήπια συμπτώματα της Covid-19 ή που είχαν αναρρώσει στάλθηκαν από το νοσοκομείο στο γηροκομείο; Δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί χώροι, όπως ξενοδοχεία, αχρησιμοποίητα στρατιωτικά κτίρια και γυμναστήρια;» διερωτάται σε έντονο ύφος.

Η απάντηση του γηροκομείου

«Το Trivulzio δεν δέχτηκε ποτέ ασθενείς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό από νοσοκομεία. Οι τελευταίοι ασθενείς που εισήλθαν ήταν μια ομάδα 13 ατόμων που προέρχονταν από νοσοκομείο μη ασθενών Covid-19. Ηταν ηλικιωμένοι που ήρθαν για θεραπεία αποκατάστασης» απαντά στα επίμονα ερωτήματα του Documento εκπρόσωπος του Pio Albergo Trivulzio.

Οσον αφορά τις καταγγελίες για τις συστάσεις προς τους εργαζόμενους να μη φορούν μάσκα, απαντά: «Ο Βιντσέντζο Νόρντο, δικηγόρος του Trivulzio, επιβεβαίωσε ότι το προσωπικό δεν έλαβε καμία οδηγία γραπτώς ούτε προφορικά η οποία να τους λέει να μη χρησιμοποιούν μάσκες. Αυτό είναι απολύτως ψευδές».

Ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και θυμάτων η εκπρόσωπος έκανε λόγο για 252 νεκρούς, κάτι που αμφισβητείται από την πλευρά των συγγενών: «52 άνθρωποι πέθαναν τον Φεβρουάριο –περίπου στον μέσο όρο των προηγούμενων ετών–, 70 τον Μάρτιο και 130 τον Απρίλιο. Τα πρώτα τεστ για τον κορονοϊό δεν έφτασαν μέχρι τις 16 Απριλίου. 308 φιλοξενούμενοι βρέθηκαν θετικοί και 583 αρνητικοί στον ιό».

«Δυστυχώς, η υγεία και η ηλικία τούς έκαναν εύκολα θύματα της νόσου. Το Trivulzio είναι μια μεγάλη εγκατάσταση με κλινικές ανοιχτές στο κοινό. Είναι ένα περιβάλλον όπου ο ιός μπόρεσε να κυκλοφορήσει εύκολα προτού απαγορευτούν τα επισκεπτήρια. Αυτό συνέβη στις 10 Μαρτίου. Το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στην εγκατάσταση ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο στην πόλη του Μιλάνου. Αρα δεν υπήρχε “σφαγή” εντός της εγκατάστασης» καταλήγει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter