Το Hot.Doc History επιστρέφει δριμύτερο: Η πτώση του Βερολίνου 1945 αυτή την Κυριακή με το Documento

Το Hot.Doc History επιστρέφει δριμύτερο: Η πτώση του Βερολίνου 1945 αυτή την Κυριακή με το Documento

Το lockdown ανέβαλε αλλά δεν ματαίωσε την έκδοση μας για την 75η επέτειο από τη συντριβή του ναζισμού. Το Hot.Doc History επιστρέφει δριμύτερο ως βιβλίο 100 σελίδων, με νέο layout, με εξώφυλλο, με την ίδια συντακτική ομάδα και τη δοκιμασμένη εγκυρότητα του.

Το Hot.Doc History αριθμός 88 είναι αφιερωμένο στην κοσμοϊστορική νικη της 9ης του Μάη 1945. Κατ΄ αυτήν την έννοια είναι ένα τεύχος έκδηλα πανηγυρικό για την κατάρρευση της πιο τερατώδους ιδεολογία, η οποία συνδυασμένη με την πιο απάνθρωπη πρακτική, κατέστρεψε την Ευρώπη, οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων στο θάνατο και απείλησε να ξεθεμελιώσει κάθε έννοια πολιτισμού.

Μέσα απο τις 100 πλούσια εικονογραφημένες σελίδες του βιβλίου καταγράφουμε την προέλαση του Κόκκινου Στρατού από την αντεπίθεση του Στάλινγκραντ μέχρι την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Βαλτική και την Πολωνία.

Παρακολουθούμε την αγγλοαμερικάνικη απόβαση στη Νορμανδία, την απελευθέρωση του Παρισιού, του Βελγίου, της Ολλανδίας, τη μάχη του Αρνεμ μέχρι τη συνάντηση των δυτικών Συμμάχων με τους Σοβιετικούς στον ποταμό Ελβα.

Η αρχή του τέλους γράφεται με τον καταιγιστικό κανονιβολισμό που εξαπέλυσε εναντίον του Βερολίνου το σοβιετικό πυροβολικό από τα ξημερώματα της 16ης Απριλίου σκορπώντας τον πανικό. Όποιος υψώνει λευκή σημαία εκτελείται από τους εναπομείναντες φανατικούς ναζιστές. Ομως όσο οι στρατιές των Ζούκοφ, Κόνιεφ, Ροκοσόφσκι κλείνουν την τανάλια τόσο πληθαίνουν οι πρωτοφανούς γελοιότητας εικόνες των πάλαι ποτέ αλύγιστων αξιωματικών του Ράιχ να πηδούν όπως τα ποντίκια από το καράβι. Οι «πιστοί» του Φίρερ εγκαταλείπου τα πόστα τους και σπέυδουν να ζητήσουν συγχωροχάρτι από τους δυτικούς.

Το βιβλίο προσφέρει στον αναγνώστη τη χαρά να παρακολουθήσει τον επιθανάτιο ρόγχο του κτήνους μέσα στη φωλιά του. Κάθε οβίδα κάνει τον Χίτλερ να τρέμει και να διερωτάται, «μα τόσο κοντά είναι οι Ρώσοι;» Αρχίζει να καίει τα έγγραφα του και να προβληματίζεται αν θα πρέπει να αυτοκτονήσει με πιστόλι ή με δηλητήριο.

«Ο Χίτλερ ήταν πολύ δειλός, ακόμη και για να βγει έξω από το καταφύγιό του», θα πει ανακρινόμενος από τους Σοβιετικούς ο υπασπιστής του. Δραπέτευσε από την Ιστορία με γελοίο τρόπο, όπως είχε εισβάλει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter