To Hot.Doc History για την αθέατη όψη της 28ης Οκτωβρίου – Αυτή την Κυριακή με το Documento

To Hot.Doc History για την αθέατη όψη της 28ης Οκτωβρίου – Αυτή την Κυριακή με το Documento

Το Hot.Doc History που κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ως ένθετο στο Documento, είναι αφιερωμένο στην αθέατη όψη του «Όχι» και του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Το τεύχος είναι λιγότερο προσανατολισμένο στα χιονισμένα βουνά της Πίνδου και περισσότερο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, στις «ουδέτερες» πρεσβείες που μεσολαβούσαν για μια συνδιαλλαγή μεταξύ Αθήνας και Ρώμης πριν ξεσπάσει και όσο διαρκούσε ο πόλεμος. Καταγράφονται το διπλωματικό υπόβαθρο, οι παρασκηνιακές επαφές, οι πρεσβευτικές αναφορές, οι διεθνείς συμφωνίες –μυστικές ή φανερές.

Και επειδή η ένταξη Ελλάδας και Ιταλίας σε αντίπαλα στρατόπεδο δεν ήταν μια «ιστορική ιδιοτροπία» φωτίζονται οι γεωπολιτικές αντιθέσεις τους. Από το Κρητικό ζήτημα, το Μακεδονικό, τα Δωδεκάνησα και το Μικρασιατικό όπου οι ελληνικές διεκδικήσεις της «Μεγάλης Ιδέας» προσέκρουαν στην φαντασίωση ανασύστασης του Imperium Romanum.

Ακόμη χειρότερα, μετά την επικράτηση των φασιστών του Μουσολίνι, η Ιταλία καταλαμβάνει το 1939 την Αλβανία σαν προγεφύρωμα προς την Ελλάδα. Τα ελληνικά αμυντικά σχέδια όφειλαν να αναπροσανατολιστούν στον νέο κίνδυνο. Η σύσφιξη των δεσμών της μεταξικής Ελλάδας με Αγγλία και Γαλλία καθίστατο περισσότερο από επιτακτική. Ο τορπιλισμός του «Ελλη» είχε το «δακτυλικό αποτύπωμα» του Μουσολίνι και ο Μεταξάς το γνώριζε από τις πρώτες μέρες όμως προτίμησε να το κρατήσει μυστικό μέχρι να του επιδοθεί το τελεσίγραφο του Γκράτσι.

Η αποτυχία του σχεδίου Emergenza G δίνει στον Χίτλερ την ευκαιρία να εμφανιστεί σαν προστάτης του ανίκανου συμμάχου του. Επιχειρεί μέσω σκοτεινών διαύλων ανίχνευση των ελληνικών προθέσεων για συνθηκολόγηση. Όταν παίρνει αρνητική απάντηση, η Βέρμαχτ καταλαμβάνει την Ελλάδα μέσα σε 21 μέρες με κάθε άλλο παρά αμελητέες απώλειες. Όμως η προγραμματισμένη για τον Μάιο του ΄41 επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης μετατίθεται για το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως η «προγραμματισμένη νίκη» για το φθινόπωρο παραπέμπεται στις χειμερινές ρωσικές καλένδες. Στρατιωτικοί, Ιστορικοί και αναλυτές δεν συμφωνούν στο αν η ελληνική καθυστέρηση έκρινε την έκβαση της έκβαση της εκστρατείας στη Ρωσία. Όμως και η ανάγνωση των απόψεων τους έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter