Το Hot.Doc History της Κυριακής αφιερωμένο στη γερμανική αντίφαση

Στη Γερμανία η οποία μετρά μόλις 149 χρόνια κρατικού βίου είναι αφιερωμένο το Hot.Doc History που κυκλοφορεί με το Documento την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.

Το τεύχος ανατρέχει τη μακρά «προϊστορία» των γερμανικών φύλων –Βισιγότθους, Οστρογότθους κ.α.- που γκρέμισαν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και επέκτειναν την κυριαρχία τους από άκρη σε άκρη της Ευρώπης, από τον Δούναβη ως τον Ντον και από τη Μαύρη θάλασσα ως τη Βαλτική.

Αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο στην χιλιετή Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του γερμανικού έθνους και την όσμωση του με το Βυζάντιο. 

Στη Χανσεατική Λίγκα, μια εμπορική και τελωνειακή ένωση, πρόπλασμα των σημερινών οικονομικών ολοκληρώσεων. Κάνει ειδική αναφορά στους Τεύτονες ιππότες οι οποίοι αφού περιπλανήθηκαν σε όλη την ανατολική Ευρώπη, ανακάλυψαν στην Πρωσία τη «γη της επαγγελίας». Στη φεουδαρχική και μιλιταριστική Πρωσία του Φρειδερίκου Β΄ του Μεγάλου. 

Όταν το 1806 ο Ναπολέων κατέλυσε την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ο γερμανικός εθνικισμός αναζήτησε άλλες διεξόδους. Τις βρήκε στο έργο του Γιόχαν Φίχτε «Λόγοι προς το Γερμανικό Έθνος», τον καταστατικό χάρτη του εθνικισμού –με τις φαντασιώσεις περί «αίματος» και «φυλής»- ο οποίος τόσο επικίνδυνος αποδείχτηκε τον επόμενο αιώνα.

Η αποτυχία της γερμανικής «άνοιξης» του 1848 έπέτεινε τη «γερμανική αντίφαση» και σηματοδότησε την οριστική συντηρητικοποίηση της γερμανικής Ιστορίας. 

Ετσι η Πρωσία αναδείχτηκε σε ενοποιητικό παράγοντα του γερμανικού κράτους όταν ο υπερσυντηρητικός πολιτικός Μπίσμαρκ είδε μέσα από τον γαλλοπρωσικό πόλεμο του 1870 την ευκαιρία κρατικής ενοποίησης 37 κρατιδίων υπό την ηγεσία του. Δεν δίστασε να λάβει κατασταλτικά μέτρα εναντίον των μαρξιστών και της -επαναστατικής τότε- γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας αλλά και να προωθήσει μέτρα κοινωνικής πρόνοιας· περισσότερο για λόγους αντιμετώπισης της Αριστεράς αλλά και φυλετικής βελτίωσης των λιμοκτονούντων γερμανόπαιδων.

Ειδική αναφορά γίνεται στο αντιφατικό αισθητικό κίνημα του γερμανικού ρομαντισμού «Θύελλα και Ορμή» που εκτροχιάστηκε, σε μεγάλο βαθμό, σε μια νοσταλγική και αντιδραστική αναζήτηση που δίπλα στην «Ηρωϊκή» του Μπετόβεν έδωσε και το «Δαχτυλίδι των Νιμπελούνγκεν» του Βάγκνερ.

Ετικέτες