Το Ίδρυμα Ωνάση στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Το Ίδρυμα Ωνάση δηλώνει παρόν στη Δράμα, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις και το ταλέντο νέων δημιουργών.

Το Ίδρυμα Ωνάση συνεργάζεται για άλλη μια χρονιά με το μεγαλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της χώρας μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αναδεικνύοντας ανερχόμενους δημιουργούς στα πρώτα τους βήματα. Κάθε χρόνο απονέμει τα Onassis Film Awards σε Έλληνες κινηματογραφιστές που συμμετέχουν στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μεγάλου μήκους ταινιών τους.

Φέτος, στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, το Onassis Film Award απονεμήθηκε στην ταινία “Super” του Νικόλα Κούλογλου, μια ταινία που μιλάει με αυθόρμητο, τολμηρό και ειλικρινή τρόπο για τη χημεία, τον έρωτα και τη φθορά των ανθρωπίνων σχέσεων, σε έναν σύγχρονο κόσμο που όλα είναι αναλώσιμα. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 10.000 € για την ανάπτυξη της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη. O Νικόλας Κούλογλου ανέφερε στη βράβευσή του: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να προσπαθήσουμε στο μέλλον να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το ελληνικό σενάριο. Ειδικά αυτές οι λίγες ευκαιρίες που έχουμε να το στηρίξουμε έμπρακτα μέσα από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΚΚ, της ΕΡΤ και του Ιδρύματος Ωνάση είναι πάρα πολύ πολύτιμες.»

Επίσης, για τρίτη χρονιά απονεμήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση το Drama Queer Award. Το βραβείο, που δίνεται σε μία από τις ταινίες μικρού μήκους του Εθνικού Διαγωνιστικού με ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 €, απονεμήθηκε στο “Buffer Buzz” του Σάββα Σταύρου, μια ταινία που μας υπενθύμισε ότι πέρα από κάθε τεχνητό ή άλλο σύνορο, η αγάπη πάντα θα αναδύεται ως η απόλυτη κατάφαση ζωής και ελπίδας.

Παράλληλα, δύο ταινίες σε παραγωγή και συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχαν στο εθνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας και εξαιρέθηκαν από την επιλογή για το Onassis Film Award. Η μικρού μήκους ταινία «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη “Archive of Desire: Ένα φεστιβάλ εμπνευσμένο από τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη” τον Μάιο του 2023 και παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Δράμας, πριν συνεχίσει τη φεστιβαλική πορεία. Τα «Τείχη» του Χρήστου Σαρρή βασίζονται στην προσωπική ενασχόληση του σκηνοθέτη με τους κρατούμενους των φυλακών στη Νιγρίτα Σερρών, όπου μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδάχτηκαν τις βασικές αρχές της κινηματογραφίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο. Ο Σαρρής, τους παρείχε τα εργαλεία για να δημιουργήσουν μια ταινία που δεν μιλάει μονάχα για τα προσωπικά τους βιώματα, αλλά έχει απήχηση στα ακροατήρια όλου του κόσμου θίγοντας αυτονόητα δικαιώματα και αξίες. Τα «Τείχη» είναι μια υπενθύμιση για τη δύναμη που έχει η αφήγηση ιστοριών, όπως και για την ικανότητα των ανθρώπων να βρίσκουν ελπίδα και νόημα ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Η ταινία μικρού μήκους «Διάβαση» των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη, με πρωταγωνιστές τους Γιάννη Τσορτέκη, Καραφίλ Σένα και Αγγελική Παπαθεμελή, σε συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση, απέσπασε Βραβείο πρωτότυπης μουσικής, Βραβείο σκηνογραφίας και το Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου( Π.Ε.Κ.Κ). Μια σιδηροδρομική διάβαση στη μέση του πουθενά. Δυο ξύλινες καλύβες στέκουν αντικριστά. Γύρω κατακίτρινοι λόφοι κι ανοιχτός ορίζοντας. Δύο φύλακες: Ο μοναχικός Γιάννης που δεν εγκαταλείπει ποτέ το πόστο του και ο χαλαρός Αντώνης, σε αρμονία με την ραστώνη του τοπίου. Κάθε τόσο μια φωνή από έναν ασύρματο αναγγέλλει την άφιξη αμαξοστοιχίας. Οι δύο φύλακες κατεβάζουν χειροκίνητα τις μπάρες. Τίποτα δεν διαταράσσει την καθημερινή ρουτίνα τους. Όμως αν έρθει της αγάπης η ώρα, όπου κι αν είσαι θα σε βρει. Ο έρωτας  εισβάλλει διαλύοντας  κάθε βεβαιότητα.  Ένα ρομαντικό  βουκολικό γουέστερν.

Από τον Βασίλη Κεκάτο στη Βάνια Τέρνερ και από τον Γιάννη Οικονομίδη στην Εύη Καλογηροπούλου, το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει καταξιωμένους δημιουργούς και νέα ταλέντα, μέσα από την ανάπτυξη σεναρίων και την παραγωγή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους. Αγκαλιάζει τη διαδικασία της δημιουργίας, της έρευνας και της καλλιτεχνικής εξέλιξης, προσφέροντας fellowships. Συνεργάζεται με σημαντικούς φορείς, όπως η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Δράμας, οι «Νύχτες Πρεμιέρας», με στόχο να ενισχυθεί ο ελληνικός κινηματογράφος εντός και εκτός συνόρων. Έχει θεσπίσει κινηματογραφικά βραβεία προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη νέων σεναρίων. Και φέτος γιορτάζουμε το ελληνικό σινεμά σε κάθε μορφή και έκφρασή του.

Διαβάστε περισσότερα:

46ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Γιορτάζουμε το ανεξάρτητο ελληνικό σινεμά. | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

https://www.onassis.org/el/culture/cinema

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter