Παιχνίδια εξουσίας με φόντο συναξάρια και καλιμαύκια οδήγησαν την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, να συντάξει μία ρύθμιση λίγων γραμμών, μπλοκάροντας το «μεταθετό» και αλλάζοντας τα δεδομένα στην εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χανίων.
Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης φαβορί θεωρούνταν ο Μητροπολίτης Κισάμου, Αμφιλόχιος, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης ισχυρής επιχειρηματικής οικογενείας με καταβολές από την Κρήτη. Ωστόσο, η προτίμηση της «δυναστείας» βρέθηκε σε πλήρη αντιδιαστολή με τη βούληση του Μεγάρου Μαξίμου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πυροδοτώντας αντιδράσεις εντός του Κοινοβουλίου από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπεκφυγές από τον Νίκο Δένδια και πύρινες ανακοινώσεις από την Εκκλησία της Κρήτης.
Διαβάστε επίσης: Σάλος με τροπολογία της κυβέρνησης για εκλογή Μητροπολίτη στα Χανιά – Το παρασκήνιο και ο ρόλος Μητσοτάκη
Όπως επισημαίνουν καλά ενημερωμένες πηγές, σε αυτό το ψηφιδωτό πρέπει να συνυπολογιστεί το υπόγειο και διαρκές μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, το οποίο έβρισκε ενίοτε πεδίο έκφρασης στην Εκκλησία της Κρήτης που υπάγεται στον Βαρθολομαίο.
Ο «αμετακίνητος» γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Ιερώνυμο, αναγκάστηκε να εκτελέσει τις διαταγές των πολιτικών του προϊσταμένων και συνέβαλλε στη σύνταξη της ρύθμισης που μεταφράστηκε ως «παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο» και «αλλοίωση του καθεστώτος της Εκκλησίας της Κρήτης» από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο.
Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου
Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου τον Βαρθολομαίο, ο οποίος ήταν φανερά ικανοποιημένος με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Ενδεικτικό είναι πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσφερε στον κ. Μητσοτάκη μία φωτογραφία που απεικονίζονται οι δυο τους στο Βατικανό μαζί με την «κυρία Μαρέβα», όπως αποκάλεσε τη σύζυγο του πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης: Ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Κρήτης: «Ανεπίτρεπτη επιχείρηση παρέμβασης»
«Γραδάρισμα» Ζωής σε Δένδια
Το ζήτημα ανέδειξε με θέρμη στην Ολομέλεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στηλίτευσε τη ρύθμιση και κάλεσε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να πάρει θέση, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα πιεστική. Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας επικαλέστηκε άγνοια, πετώντας το μπαλάκι στην αρμόδια υπουργό, κ. Ζαχαράκη, με την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να σχολιάζει με νόημα: «Εσείς δεν το γνωρίζετε και έτσι φαντάστηκα και εγώ ότι και εσείς δεν θα το γνωρίζατε».
Αναλυτικά ο διάλογος από τα πρακτικά της Βουλής:
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ολοκληρώνω για ένα λεπτό. Είναι σημαντικό και θα ήθελα να το ακούσετε και εσείς και όλοι οι Βουλευτές και κυρίως η Κυβέρνηση. Έρχεται με μια τροπολογία ένα άρθρο, άρθρο 4, που ερμηνεύει, λέει, ένα νόμο του 1961. Κυρία Σπυριδάκη, εσείς που είστε κρητικιά ακούγετέ τα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗ: Θα τα πω στην ομιλία μου.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Θα τα πείτε. Χαίρομαι. Ερμηνεύει ένα νόμο του 1961 για το ποια είναι η σωστή ερμηνεία για το πώς να γίνονται οι εκλογές στις μητροπόλεις της Κρήτης. Κύριε Δένδια, νομίζω ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών και είχατε στείλει κάποτε το τριπρόσωπο, που λένε στο Πατριαρχείο, για τις εκλογές στην Αρχιεπισκοπή της Κρήτης. Εδώ τώρα βλέπω ότι η Κυβέρνηση ασχολείται όχι πια πώς θα ελέγξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όχι πώς θα ελέγξει τη Δικαιοσύνη, όχι πώς θα ελέγξει τις ανεξάρτητες αρχές, όχι πώς θα ελέγξει την ενημέρωση, αλλά πώς θα ελέγξει ποιος θα βγει μητροπολίτης Χανίων.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κυρία Πρόεδρε, μου επιτρέπετε;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Να περιμένετε να έρθει η αρμόδια Υπουργός, διότι εγώ δεν έχω δυνατότητα να τη υπερασπίσω.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, πολύ ωραία. Και εγώ θα επανέλθω, αλλά θέλω να το θέσω στο Σώμα.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αγνοώ την τροπολογία. Είδα, δηλαδή, το έγγραφο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Υπουργέ, ένα λεπτό.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εσείς δεν το γνωρίζετε και έτσι φαντάστηκα και εγώ ότι και εσείς δεν θα το γνωρίζατε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Εσείς πάντως δώσατε το οκ ως Πρόεδρος Κόμματος ή ως Πρόεδρος της Βουλής να μιλήσει ο κ. Δένδιας;
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ήταν σημαντικό να ακουστεί αυτό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Ναι, αλλά σας παρακαλώ. Είναι οχτώ και δέκα η ώρα και σε είκοσι λεπτά θα σας δώσω ξανά τον λόγο.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μισό λεπτό έχω ολοκληρώσει.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: Πρέπει να έρθει να την υποστηρίξει ο Υπουργός τη διάταξη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Κύριε Κατρίνη, σας παρακαλώ.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μισό λεπτό, κύριε Κατρίνη, έχω ολοκληρώσει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος): Αφήστε λίγο την κυρία Πρόεδρο να ολοκληρώσει.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Ευχαριστώ. Είναι σημαντικό ότι λέει και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης ότι δεν έχει γνώση του θέματος.
Επιτρέψτε μου να πω το εξής: Ο κ. Μητσοτάκης προερχόμενος από τα Χανιά θέλει με ερμηνευτική τροπολογία, ενώ χηρεύει η θέση Μητροπολίτη Χανίων, να αλλάξει τους κανόνες για το ποιος θα εκλεγεί Μητροπολίτης Χανίων. Καταλαβαίνετε το μέγεθος της παραδιαδικασίας που επιστρατεύεται; Κάνετε, λέει, ερμηνεία ενός νόμου του 61. Μας ήρθε την Τρίτη βράδυ 6.5 να ερμηνεύσουμε τον νόμο του 61 για να πούμε ποια είναι η σωστή ερμηνεία και να εκλεγεί σωστά ο Μητροπολίτης Χανίων. Κλείνω μόνο με αυτή τη φράση: Ξέρω ότι με αυτή την ερμηνεία αποκλείεται από την εκλογή ένας μητροπολίτης, ο οποίος είχε το σθένος πριν από λίγο καιρό να ορθώσει ανάστημα στον Στάινμαγερ που πήγε στην Κρήτη και στην Κάνδανο.
Διαβάστε σχετικά: Κύρτσος: «Ο Μητσοτάκης στήνει και την εκλογή μητροπολίτη στην Κρήτη»
Το Πατριαρχείο «έδειξε» η Ζαχαράκη
Παίρνοντας τον λόγο για να παρουσιάσει τη ρύθμιση, ο Σ. Ζαχαράκη ανέφερε χωρίς περιστροφές πως πίσω από τη συγκεκριμένη διάταξη βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Δεν ήρθε το Υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει εν κενώ. Ζητήθηκε μια ερμηνευτική διάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο» διευκρίνισε και συμπλήρωσε:
«Άρα, με την αρχική επιστολή, με την απάντηση της υπηρεσίας, αλλά και την επιβεβαίωση περί του νόμιμου και κανονικού της ερμηνευτικής διάταξης από απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα έρθουν τώρα πραγματικά οι επιστολές, μπορείτε να τις αξιολογήσετε ως προς το περιεχόμενο, άρα και τη δέσμευση της τήρησης αυτών ερχόμαστε να νομοθετήσουμε.
»Δεν είναι κάτι, λοιπόν, που γίνεται εν κενώ πολλά πολλά χρόνια μετά, αλλά κυρίως ως μια ερμηνεία, η οποία ζητήθηκε να δώσουμε, δώσαμε, επιβεβαιώθηκε το νόμιμο και κανονικό. Δεν το επιβεβαίωσα εγώ. Στην απάντηση της υπηρεσίας ήρθε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και απάντησε. Άρα, η παρέμβαση δεν είναι, θα έλεγα, ανεπίκαιρη ή ξαφνική. Είναι επειδή έχει κινηθεί από την ερώτηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και νομίζω ότι οποιαδήποτε συνεννόηση μεταξύ της Εκκλησίας της Κρήτης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου εδώ είναι και το Υπουργείο Παιδείας να διευκολύνει ως προς αυτή τη συνεννόηση. Πάντως δεν υπάρχει καμία διάθεση παρέμβασης ως προς αυτό.
»Η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου ως όφειλε απάντησε, αλλά το νόμιμο και το κανονικό επί της συγκεκριμένης επιβεβαίωσης δεν ήρθε από το Υπουργείο, ήρθε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με πραγματική έτσι εκκίνηση του γεγονότος που ήταν η αρχική ερώτηση. Αυτό λέω και αυτό διευκρινίζω αυτή τη στιγμή. Άρα, σε οτιδήποτε μπορεί να λέγεται, να εικάζεται περί παρέμβασης και, μάλιστα, με ονομαστικές αναφορές εγώ αναφέρω ακριβώς την εκκίνηση του γεγονότος και την ανάγκη να παριστάμεθα σήμερα εδώ και να ζητάμε τη θετική ψήφο γι’ αυτήν την τροπολογία».