Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσκαλούν το κοινό

Το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Φεστιβάλ ΛΕΑ προσκαλούν το κοινό

Το 15ο Φεστιβάλ ΛΕΑ και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας διοργανώνουν την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι εκδήλωση στην οποία θα ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το 4ο βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη κατάθεσης έργων για το βραβείο και τα εγκαίνια της έκθεσης, αφιερωμένης στον Ισπανό ποιητή Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα με τίτλο «Με το πλήρωμα του χρόνου» (στο Ινστιτούτο Θερβάντες – Σκουφά 31, Κολωνάκι, Αθήνα).

Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκθεσης «Με το πλήρωμα του χρόνου», Pablo Sycet Torres, θα μας ξεναγήσει στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Ισπανό ποιητή και δοκιμιογράφο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα.

Λίγα λόγια για το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ

Το Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις -ΛΕΑ- και το Βραβείο ΛΕΑ διοργανώνονται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Φεστιβάλ ΛΕΑ-Διαπολιτισμική Ανάπτυξη και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που πραγματοποίησε κατά το αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, σύμφωνα με την ημερομηνία δημοσίευσης του έργου και την εγγραφή του στη βάση δεδομένων BIBLIONET, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή αναμετάφραση στα ελληνικά ενός λογοτεχνικού έργου (μυθιστορήματος, συλλογής διηγημάτων, θεατρικού κειμένου, ποιητικής συλλογής ή ανθολογίας ενός ή περισσότερων ποιητών), γραμμένο στα ισπανικά, πορτογαλικά, καταλανικά, γαλικιανά ή βασκικά. Στις 13 Ιουνίου 2023, κατά την τελετή έναρξης του 15ου Φεστιβάλ ΛΕΑ, η μεταφράστρια Χριστίνα Θεοδωροπούλου έλαβε το 3ο Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ για τη μετάφραση του μυθιστορήματος «Εξαίσιο πτώμα» της Αργεντινής συγγραφέα Αγκουστίνα Μπαστερρίκα, Εκδόσεις Πατάκη.

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ καλεί τους εκδότες και τους μεταφραστές των βιβλίων που μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν κατά το έτος 2023 να στείλουν 3 αντίτυπα των βιβλίων ώστε να διεκδικήσουν το 4ο βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης ΛΕΑ. Ο νικητής ή νικήτρια θα ανακοινωθεί την ημέρα έναρξης του 16ου Φεστιβάλ ΛΕΑ τον Ιούνιο του 2024.

Λίγα λόγια για την έκθεση «Με το πλήρωμα του χρόνου»

Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας φιλοξενεί μια σημαντική έκθεση αφιερωμένη στον δημιουργό, ποιητή και δοκιμιογράφο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα και το έργο του (Βαρκελώνη, 1929), με σκοπό να τον γνωρίσει το ελληνικό κοινό, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε όσους ήδη τον γνωρίζουν να δουν άγνωστες έως τώρα πλευρές της καλλιτεχνικής του δημιουργίας.

Κεντρική μορφή της λεγόμενης “ποιητικής γενιάς της δεκαετίας του 1950” και διαχρονικά ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ποιητές, ο Χάιμε Χιλ ντε Μπιέδμα υπήρξε πρωτοπόρος στην Ισπανία στη χρήση και καθιέρωση του προσωπικού ημερολογίου ως λογοτεχνικό είδος και στην εισαγωγή του δραματικού μονολόγου στην ισπανόφωνη ποίηση. Δημιούργησε γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της μητρικής του ισπανικής και της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που επέτρεψε τη διάδοση έργων βρετανών συγγραφέων στην Ισπανία.

Μεταξύ των έργων που εκτίθενται στο Ινστιτούτο Θερβάντες, οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν πρωτότυπα βιβλία σε διάφορες γλώσσες, καθώς και έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα ποιήματά του.

Τόπος: Αίθουσα με τους καθρέφτες του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Σκουφά 31, Κολωνάκι, Αθήνα
Ημερομηνία: 27/09/2023 – 03/11/2023
Ώρες: Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 – 18:00. Σάββατο και Κυριακή κλειστά

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter