To IPI κατακεραυνώνει την Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση Μπέγκελ

To IPI κατακεραυνώνει την Ελλάδα με αφορμή την υπόθεση Μπέγκελ

Τη στήριξή του μέσω της αλληλέγγυας στάσης του στις ύβρεις και τις απειλές που δέχθηκε η Ολλανδή δημοσιογράφος, εκφράζει με τοποθέτησή του σήμερα Πέμπτη, το International Press Institute. Το IPI τονίζει ότι η Ελλάδα οφείλει να πλαισιώσει με μεγαλύτερη ασφάλεια τον τρόπο δράσης των δημοσιογράφων.

Η Μπέγκελ δέχθηκε διαφόρων ειδών πιέσεις και ψυχολογικούς εκβιασμούς προκειμένου να εγκαταλείψει τη χώρα, ύστερα από το κλίμα που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της με αφορμή την ερώτηση που απηύθυνε στον πρωθυπουργό σε σχέση με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών. Είναι επιτακτική η ανάγκη όπως διαπιστώνει ο διεθνής δημοσιογραφικός οργανισμός, να παρέχεται στην Ελλάδα ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για το σύνολο των δημοσιογράφων, ενώ οι ανησυχίες του εκφράστηκαν σε βαθμό που κρίθηκε απαραίτητη η στήριξη από το πρόγραμμα Ταχείας Αντίδρασης Ελευθερίας των Μέσων.

Η συκοφαντική δυσφήμηση που υπέστη η Ίγκεμποργκ Μπέγκελ σχετίζεται με γεγονότα σκόπιμων ύβρεων, με χαρακτηριστικές μάλιστα εκφράσεις που, με την ανοχή πληθώρας ελληνικών μέσων ενημέρωσης, κορυφώθηκαν σε βαθμό να αποκαλείται «Τουρκάλα κατάσκοπος» , «πόρνη» και ένα σωρό ακόμα χυδαίες περιγραφές.

Πρόσφατα, χτυπήθηκε από μια πέτρα που της πέταξε ένας άνδρας σε έναν σκοτεινό δρόμο, σε συνέχεια των φαινομένων αυτών, γεγονότα που θορύβησαν τον αναπληρωτή διευθυντή του IPI, Scott Griffen, ο οποίος επισημαίνει τα εξής:

«Οι δημοσιογράφοι που εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως φύλακα και θέτουν άβολες ερωτήσεις –όσο εύστοχες– για ένα θέμα σαφούς δημόσιου ενδιαφέροντος δεν θα πρέπει ποτέ να αντιμετωπίζουν τέτοιο ακραίο εκφοβισμό. Η επαίσχυντη και συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της δουλειάς της Beugel και εκφοβισμού της εκτός χώρας εγείρει ακόμη πιο ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».

Η ίδια πάντως έκανε γνωστές σοβαρότατες κατηγορίες για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι που διαφωνούν φιμώνονται, ενώ όσοι επιχειρούν να αναδείξουν την κατάσταση του προσφυγικού ζητήματος στα ελληνικά νησιά, καταλήγουν να δέχονται διαρκείς ελέγχους και να κατάσχεται το υλικό που συγκεντρώνουν. Επιπλέον τόνισε τα εξής:

«Εκφοβίζουν, δαιμονοποιούν και ποινικοποιούν τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και τις ΜΚΟ που βοηθούν τους πρόσφυγες και όλους εκείνους που αμφισβητούν τις πολιτικές και την απώθηση των μεταναστών».

Λόγω των απειλών που δέχθηκε πάντως, μια και δεν είναι η πρώτη φορά, πρόκειται η ίδια να καταγγείλει όσα έζησε στην αστυνομία, ενώ σκοπίμως, για προφανείς λόγους ασφαλείας, δεν γνωστοποείται η ημερομηνία της αναχώρησής της.

Υπενθυμίζεται ότι η Μπέγκελ συνελήφθη τον Ιούνιο του 2021 και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει δίκη στην Ελλάδα με την κατηγορία της παράνομης φιλοξενίας Αφγανού πρόσφυγα στο σπίτι της.

Η κατακεραύνωση πάντως από πλευράς IPI, συμπληρώνει τις αυξημένες ανησυχίες του, σε σχέση με όσα εκτυλίσσονται σε θεσμικό κυρίως πλαίσιο στην Ελλάδα μετά και την έως τώρα ανεξιχνίαστη δολοφονία του Γιώργου Κραϊβάζ και το πλαίσιο που η «αόριστα διατυπωμένη νομική τροποποίηση του ποινικού κώδικα» αφήνει τους δημοσιογράφους να διώκονται και να φυλακίζονται σε περίπτωση δημοσίευσης «ψευδών ειδήσεων» που θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν «ανησυχία ή φόβο στο κοινό ή να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, την αμυντική ικανότητα της χώρας ή τη δημόσια υγεία».

Αποκορύφωμα των δημοσιεύσεων σε ό,τι σχετίζεται με την ασφάλεια των πολιτών συνολικά πάντως, συνιστά κατά το IPI, η προ ημερών αναφορά (15 Νοεμβρίου) ότι ο Έλληνας δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης παρακολουθείτο από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

 



Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter