Το Ιράν αντιμέτωπο με εσωτερική πολιτική κρίση μετά τον θάνατο Ραϊσί – Τα σενάρια

Το Ιράν αντιμέτωπο με εσωτερική πολιτική κρίση μετά τον θάνατο Ραϊσί – Τα σενάρια

Με την ιρανική ηγεσία να μην έχει ακόμα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με το εάν η πτώση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν ήταν ή δεν ήταν ατύχημα, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν τι αλλάζει στις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και παραπέρα η πολιτική κρίση που αναπόφευκτα προκαλεί ο θάνατος Ραϊσι- Αμιραμπντολαχιάν στο εσωτερικό του Ιράν.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στις διαρροές τους ανώνυμοι ισραηλινοί αξιωματούχοι, η ανάλυση που επικρατεί στην ισραηλινή πλευρά, μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ότι ο απροσδόκητος θάνατος των δύο κορυφαίων στελεχών του καθεστώτος είναι απίθανο να έχει σημαντική επίδραση στον μακροχρόνιο «πόλεμο των σκιών» μεταξύ των δύο πλευρών. Όπως τονίζουν, η εξωτερική, αμυντική και πυρηνική πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι τελικά αρμοδιότητα του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι εσωτερικές διαμάχες εξουσίας που αναμένεται να ξεσπάσουν από το ξαφνικό και αναπάντεχο κενό, ωστόσο, θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή της Τεχεράνης από τον πόλεμο στη Γάζα. Ομάδες και οργανώσεις που είναι προσκείμενες στο Ιράν στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, εξαιτίας της γενοκτονικής σφαγής που διαπράττουν οι ισραηλινές δυνάμεις στην Γάζα, έχουν επιτεθεί εναντίον του ίδιου του Ισραήλ, αλλά και των συμφερόντων του με μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ρουκέτες, ενώ ο πόλεμος φθοράς με την ισχυρή λιβανέζικη πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από την Τεχεράνη σιγοβράζει στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

«Αυτά δεν είναι κακά νέα για το Ισραήλ. Ωστόσο, τα γεγονότα στο Ιράν θα κινηθούν πιθανότατα με διαφορετικό ρυθμό από εκείνα γύρω μας. Σύμφωνα με ένα θετικό σενάριο, αρχικά, η κυβέρνηση στην Τεχεράνη μπορεί να ασχοληθεί περισσότερο με τα εσωτερικά ζητήματα και θα ασκήσει λιγότερη πίεση στη Χεζμπολάχ να διατηρήσει ένα ενεργό στρατιωτικό μέτωπο εναντίον των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας», έγραψε ο Amos Harel, στρατιωτικός αναλυτής, στην αριστερή εφημερίδα Haaretz.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου άμεση επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ, την οποία ενέκρινε ο Ραΐσι, και η οποία ήταν αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη συριακή πρωτεύουσα, τη Δαμασκό από το οποίο έχασαν την ζωή τους αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης. Τότε υπήρχαν εκτιμήσεις ότι ο «πόλεμος των σκιών» που χρονίζει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν υπήρχε σημαντική πιθανότητα να γίνει πραγματικός περιφερειακός πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με ασύλληπτες συνέπειες για την περιοχή και τις διεθνείς ισορροπίες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter