Το Ιράν δίνει τροφή στις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας

Το Ιράν δίνει τροφή στις οικονομικές φιλοδοξίες της Κίνας

Μία οικονομική ηγεμονία στον μισό πλανήτη προωθεί η Κίνα με το έργο «Μια ζώνη –ένας δρόμος», το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο «δρόμο του μεταξιού». 

Το Πεκίνο βρήκε απαραίτητο και πρόθυμο σύμμαχο για τα σχέδια του στο πρόσωπο της Τεχεράνης, που επιθυμεί να αποκτήσει πρόσβαση σε νέες αγορές.

Το Ιράν βρίσκεται ιστορικά και γεωγραφικά στο επίκεντρο του νέου «δρόμου του μεταξιού». Η Κίνα σχεδιάζει να ξοδέψει για το σχέδιο 1 τρισ. δολάρια σε έργα υποδομής σε περίπου 60 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Ήδη οι Κινέζοι εργάτες αναπαλαιώνουν και χτίζουν νέες γέφυρες, δρόμους και σιδηροδρόμους στο Ιράν, το οποίο χτυπήθηκε σοβαρά από τις διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του.

Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία ξεκίνησε ακριβώς από αυτές τις κυρώσεις. Η Κίνα ήταν (και παραμένει) ο μεγαλύτερος αγοραστής του ιρανικού αργού πετρελαίου, όταν η Δύση από το 2007 είχε μπλοκάρει τις εξαγωγές. Σήμερα οι απειλές του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και η επιμονή σε περιορισμένες οικονομικές κυρώσεις συνεχίζουν να προκαλούν φόβο στους επενδυτές για την ιρανική οικονομία και να σπρώχνουν την Τεχεράνη στην αγκαλιά της Κίνας. Το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που εισέρχονται στη χώρα για επενδύσεις είναι σε γουάν.

Το ίδιο ευχαριστημένη είναι και η Κίνα. Οι επιχειρήσεις της έχουν βρει μία μεγάλη αγορά για τα προϊόντα τους και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στο Ιράν. Η επιλογή του Ιράν ως βασικού παίκτη στο νέο «δρόμο του μεταξιού», όμως, κρύβει και μία άλλη στρατηγική επιλογή της Κίνας. Το Πεκίνο θέλει οι νέοι εμπορικοί δρόμοι να μην περνούν από τη Ρωσία, την οποία βλέπει ανταγωνιστικά.

Εκτός από το εξωτερικό, οι θερμές οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών έχει θορυβήσει και τους αναλυτές στο Ιράν. Αρκετοί πιστεύουν ότι μετά την υλοποίηση των σχεδίων η ιρανική οικονομία θα εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Κίνα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις επιλογές της Τεχεράνης στην διεθνή πολιτική σκηνή. Σε αυτή τη φάση, όμως, η ιρανική ηγεσία φαίνεται ότι αποφάσισε να πάρει το συγκεκριμένο ρίσκο προκειμένου να βρει ανοίγματα σε νέες αγορές.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter