Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις σε τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου υπαινίχθηκε σήμερα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις “ύποπτες” επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν, όπως μεταδίδουν τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna.

“Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις (που επέβαλε η Ουάσινγκτον στο Ιράν) επειδή (οι ΗΠΑ) δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις”, είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.

Δείτε επίσης: Στο Ντουμπάι το πλήρωμα του νορβηγικού τάνκερ

Σύμφωνα με τα δύο πρακτορεία ο Λαριτζανί υπονόησε ότι ευθύνονται οι ΗΠΑ και για να στηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό είπε ότι “κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου” οι Αμερικανοί “στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους” προς το Τόκιο. Η Ιαπωνία ήταν τότε σύμμαχος του Ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και οι ΗΠΑ μπήκαν στον πόλεμο μετά την αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 8 Δεκεμβρίου 1941.

Ένα ιαπωνικό τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου, το Kokuka Courageous και ένα νορβηγικό δεξαμενόπλοιο, το Front Altair, που μετέφερε νάφθρα, δέχτηκαν επίθεση την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε αμέσως ως υπεύθυνη την Τεχεράνη, η οποία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ χαρακτήρισε “διπλωματική δολιοφθορά” την ταχύτητα με την οποία οι ΗΠΑ επέρριψαν ευθύνες στη χώρα του.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter