Το Ιράν ξεπέρασε τα όρια εμπλουτισμένου ουρανίου

Το Ιράν ξεπέρασε τα όρια εμπλουτισμένου ουρανίου

Το Ιράν υπερέβη το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA, αψηφώντας μια προειδοποίηση των ευρωπαϊκών χωρών που συνυπέγραψαν τη συμφωνία να επιμείνει σε αυτήν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Ζαρίφ επιβεβαίωσε πως το Ιράν υπερέβη το σχετικό όριο των 300 κιλών εξαφθοριούχου ουρανίου (UF6), αλλά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί είπε πως τα βήματα του Ιράν για τη μείωση των δεσμεύσεών του βάσει της πυρηνικής συμφωνίας είναι «αναστρέψιμα».

Πριν από λίγο η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε πως το Ιράν έκανε πράξη την απειλή του να παραβιάσει ένα όριο που είχε κεντρική σημασία στην πυρηνική συμφωνία του με τις μεγάλες δυνάμεις, συσσωρεύοντας περισσότερο εμπλουτισμένο ουράνιο από εκείνο που επιτρεπόταν βάσει της συμφωνίας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως ο Γενικός Διευθυντής της IAEA Γιουκίγια Αμάνο ενημέρωσε το Συμβούλιο Κυβερνητών πως η Υπηρεσία επαλήθευσε την 1η Ιουλίου πως τα συνολικά αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν υπερέβησαν (το όριο της συμφωνίας)», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος της IAEA.

Έκθεση της IAEA που στάλθηκε στα κράτη μέλη και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι τα αποθέματα του Ιράν ήταν 205 κιλά, δηλαδή είχαν υπερβεί το όριο των 202,8 κιλών.

Ο εμπλουτισμός ουρανίου σε ένα χαμηλό επίπεδο 3,6% σχάσιμου υλικού είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα επιτρέψει τελικά στο Ιράν να συσσωρεύσει αρκετό ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού προκειμένου να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή.

Την περασμένη Τετάρτη, η IAEA επιβεβαίωσε πως το Ιράν είχε περίπου 200 κιλά ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού, μόλις κάτω από το όριο των 202,8 κιλών, δήλωσαν στο Reuters τρεις διπλωμάτες που παρακολουθούν την εργασία της υπηρεσίας.

Έπειτα από συνομιλίες την Παρασκευή στη Βιέννη, το Ιράν δήλωσε πως οι ευρωπαϊκές χώρες προσέφεραν τόσο λίγα όσον αφορά την εμπορική βοήθεια ώστε να πειστεί να εγκαταλείψει το σχέδιό του να υπερβεί το όριο ως απάντηση στην απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι να εγκαταλείψει τη συμφωνία και να επιβάλει και πάλι οικονομικές κυρώσεις.

Ο Μουσαβί κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους: «Ο χρόνος τελειώνει προκειμένου να διασώσουν τη συμφωνία», δήλωσε ο Μουσαβί, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Εξάλλου, η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του Ιράν ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει σύντομα έκθεση για την υπέρβαση του ορίου αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που ορίστηκε στην πυρηνική συμφωνία ορόσημο του 2015, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το Fars δεν μετέδωσε οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία σχετικά με το τι μπορεί να περιλαμβάνει η έκθεση ούτε με το πότε μπορεί να εκδοθεί.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ περιγράφει το επόμενο βήμα στον εμπλουτισμό ουρανίου

Το Ιράν θα εμπλουτίσει ουράνιο άνω του 3,67% σχάσιμης καθαρότητας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν καταφέρουν να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις παγκόσμιες δυνάμεις.

Το επίπεδο του 3,67% είναι εκείνο που θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς. Πάνω από το επίπεδο αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια διαδικασία που θα μπορούσε τελικά να τεθεί για την παραγωγή πιο υψηλά επεξεργασμένου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια πυρηνική κεφαλή. Το Ιράν αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια για κατασκευή ατομικής βόμβας.

«Το επόμενο βήμα μας θα είναι να εμπλουτίσουμε ουράνιο πέραν του 3,67% που επιτρέπεται βάσει της συμφωνίας», είπε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την ιρανική κρατική ραδιοτηλεόραση IRIB. «Οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για προστασία των συμφερόντων του Ιράν βάσει της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter