Το Ιράν «ματαίωσε» προσπάθεια των ΗΠΑ να «κλέψουν» τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Το Ιράν «ματαίωσε» προσπάθεια των ΗΠΑ να «κλέψουν» τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Η ιρανική κρατική τηλεόραση περιγράφει το συμβάν ως μία αποτυχημένη προσπάθεια των ΗΠΑ να «κλέψει» το ιρανικό πετρέλαιο και τάνκερ.

Οι πρώτες πληροφορίες από το Ιράν κάνουν λόγο για καταδρομική ναυτική επίθεση του επίλεκτου ιρανικού σώματος των «Φρουρών της Επανάστασης» και «προδοσία» του πλοίου από τον καπετάνιο. Εντούτοις μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει λόγος για την ημερομηνία του συμβάντος ή τα στοιχεία του πλοίου. Το πλοίο φαίνεται να ήταν εφοδιασμένο με ιρανικό πετρέλαιο και κατευθυνόταν προς τη Βενεζουέλα.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις καταδίωξαν το τάνκερ με ελικόπτερα και πολεμικά πλοία αλλά απέτυχαν να το καταλάβουν» ενημέρωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας ότι το πλοίο πλέον βρίσκεται σε ιρανικά χωρικά ύδατα.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγο καιρό πριν οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία. Ενώ αποτελεί διακύβευμα εάν θα αποσυρθούν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ που στοχεύουν την ιρανική οικονομία.

Οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και δεκαετίας καταγράφονται εκατέρωθεν «τζαρτζαρίσματα», όμως τα επίδικα πλέον έχουν αλλάξει. Το Ιράν είναι στα πρόθυρα να γίνει πυρηνική δύναμη και έχει αναπτύξει κατακόρυφα τις στρατιωτικές δυνατότητες του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της παρουσίας του αμερικανικού 5ου στόλου στον Περσικό Κόλπο, ώστε να εγγυηθεί την ομαλή ροή του πετρελαίου από τις μοναρχίες του Κόλπου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter