Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο υποψηφίου στις εκλογές του Ιράκ

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο υποψηφίου στις εκλογές του Ιράκ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα, για πρώτη φορά, την ευθύνη για τον φόνο ενός σουνίτη πολιτικού, υποψήφιου στις εκλογές στο Ιράκ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 12 Μαΐου.

Σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο Telegram το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία του Φαρούκ Ζάρζουρ αλ Ζουμπούρι, υποψήφιου με το κόμμα του ιρακινού αντιπροέδρου Ίλιαντ Αλάουι, στην περιοχή της Μοσούλης.

Ο Ζουμπούρι δολοφονήθηκε με όπλο στο σπίτι του που βρίσκεται στην περιοχή της Μοσούλης, πάλαι ποτέ προπύργιο του ΙΚ στο Ιράκ, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

«Άγνωστοι ένοπλοι δολοφόνησαν σήμερα τα ξημερώματα» αυτό τον υποψήφιο του κόμματος Εθνική Συμμαχία, επεσήμανε ο Σάλαχ αλ Ζουμπούρι τοπικός αξιωματούχος της πόλης Καγιάρα, που βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης. «Τον σκότωσαν με σφαίρες αφού εισέβαλαν σπίτι του».

Στην ανακοίνωσή της η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε ότι σκότωσε τον υποψήφιο, τον οποίο χαρακτήρισε «άπιστο».

Το ΙΚ εκδιώχθηκε από όλες τις περιοχές του Ιράκ που ήλεγχε στα τέλη του 2017. Ωστόσο τον Απρίλιο απείλησε να επιτεθεί σε εκλογικά κέντρα και εναντίον υποψηφίων ή και ψηφοφόρων στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο.

Έχει κυρίως απειλήσει τους σουνίτες, που αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων της Μοσούλης.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του στις 23 Απριλίου ο Αμπουλχάσαν αλ Μουχαζέρ, ο εκπρόσωπος του ΙΚ, προειδοποίησε ότι η οργάνωση θα επιτεθεί εναντίον εκλογικών κέντρων και ψηφοφόρων στη διάρκεια των εκλογών.

Απευθυνόταν κυρίως στους Ιρακινούς σουνίτες, σε μια προσπάθεια να τους αποτρέψει να συμμετάσχουν στις εκλογές, τις πρώτες που πραγματοποιούνται μετά τον Δεκέμβριο όταν η Βαγδάτη ανακοίνωσε τη νίκη της επί του ΙΚ.

«Σουνίτες (…) γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ραφίντα (σ.μ. «των απίστων», ένας υποτιμητικός όρος που χρησιμοποιούν οι σαλαφιστές για τους σιίτες που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού του Ιράκ) κάλεσε σε εκλογές. Η κρίση μας θα εφαρμοστεί σε όσους καλούν σε εκλογές και σε όσους συμμετέχουν σε αυτές», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΙΚ.

Ο Ζουμπούρι δεν είναι ο μόνος υποψήφιος που δολοφονείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα τέλη Απριλίου ο Νεζμ αλ Χάσνουι, υποψήφιος του κόμματος του οποίου ηγείται ο άλλος Ιρακινός αντιπρόεδρος Νούρι αλ Μάλικι, δέχθηκε θανάσιμο πυροβολισμό στη Βαγδάτη.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter