Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μελβούρνη – Νεκρός ο δράστης (Video)

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην Μελβούρνη – Νεκρός ο δράστης (Video)

Ως τρομοκρατικό χτύπημα αντιμετωπίζουν πλέον οι Αρχές της Αυστραλίας την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε άνδρας εναντίον περαστικών σε κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης λίγο μετά τις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, σκοτώνοντας έναν πολίτη και τραυματίζοντας δύο άλλους.

Το Ισλαμικό Κράτος με ανάρτησή του στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα λέγοντας πως ο δράστης ήταν ένας από τους «μαχητές» του. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν νωρίτερα οι Αρχές της Αυστραλίας, έκαναν λόγο για τρομοκρατική επίθεση αναφέροντας χαρακτηριστικά: 

«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, δείχνει να είναι τρομοκρατικό χτύπημα. Πιστεύουμε ότι έχουν ταυτοποιήσει τον δράση και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία. Πρόκειται για άτομο γνωστό στην αστυνομία, κυρίως μέσω των συγγενών του που έχουν απασχολήσει τις Αρχές κατά καιρούς. Το όνομά του ήταν γνωστό τόσο στην Αστυνομία της Βικτώριας όσο και στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών», επισήμανε ο Ταξίαρχος Γκράχαμ Άστον.

Όπως διευκρίνισε, άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του δράστη είναι γνωστά στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και το όνομά τους έχει εμφανιστεί σε πολλές έρευνες. Και ο ίδιος όμως είχε ποινικό μητρώο, αφού είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για μικροκλοπές και διακίνηση ναρκωτικών.

Ο δράστης, τραυματίστηκε μετά από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο, λίγο αργότερα εξέπνευσε.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τραυματίες, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον καταδίκασε την επίθεση και χαρακτήρισε την πράξη στα social media ως μια πράξη δειλίας και μοχθηρίας. Παράλληλα, εξήρε το θάρρος των αστυνομικών και των πολιτών που συνέβαλαν στην σύλληψη του τρομοκράτης.

Δείτε το βίντεο από την στιγμή της επίθεσης

https://www.youtube.com/watch?v=tCSdYbG2Qdk

Ήθελε να τους τινάξει όλους στον αέρα

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γκράχαμ Άστον ο δράστης είχε φιάλες εύφλεκτου αερίου στο αμάξι του, το οποίο προφανώς σκόπευε να μετατρέψει σε βόμβα, σκοτώνοντας περισσότερα άτομα.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι ο άνδρας είχε σταθμεύσει το όχημά του στην περιοχή λίγο πριν σημειωθεί το συμβάν.

Η αστυνομία έλαβε κλήση στις 4.20 μ.μ. την Παρασκευή, τοπική ώρα. Ο δράστης είχε αρχίσει ήδη τις επιθέσεις. Δύο περαστικοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν. Ο ένας χρησιμοποίησε μια καρέκλα για να τον σταματήσει και ο δεύτερος χρησιμοποίησε το καροτσάκι για τα ψώνια που κρατούσε.

Ένα βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, δείχνει το δράστη να προσπαθεί αρκετές φορές να μαχαιρώσει έναν από τους αστυνομικούς, που είχαν φτάσει στο μεταξύ στο σημείο. Οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν με teaser και με σπρέι πιπεριού Τελικά ένας αστυνομικός τράβηξε το όπλο του πυροβολώντας και τραυματίζοντάς τον δράστη στο στήθος.


Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter