Το Ισραήλ θεωρεί ως «ιστορική ευκαιρία» το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Το Ισραήλ θεωρεί ως «ιστορική ευκαιρία» το σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Το αμερικανικό σχέδιο για το Μεσανατολικό είναι μια «ιστορική ευκαιρία» για το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι, με τους Παλαιστινίους να προειδοποιούν για «κινδύνους» από την σχεδιαζόμενη προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης, που προβλέπει το αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά από περισσότερες από 500 ημέρες πολιτικής κρίσης, το Ισραήλ απέκτησε χθες Κυριακή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με κατανομή της εξουσίας μεταξύ του δεξιού κόμματος Λικούντ, του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κεντρώου σχηματισμού «Μπλε-Λευκό» του πρώην αρχηγού του στρατού, Μπένι Γκαντς και των αντίστοιχων συμμάχων τους.

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο την Κυριακή, ο Νετανιάχου, ο οποίος θα παραμείνει πρωθυπουργός για τους πρώτους 18 μήνες της κυβέρνησης βάσει της συμφωνίας του με τον Γκαντς, μίλησε για το θέμα του αμερικανικού σχεδίου για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι «ώρα» το Ισραήλ να «εφαρμόσει την νομοθεσία του» σε τμήματα της Δυτικής Όχθης, υπαινιγμός για την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών που βρίσκονται σε αυτό το κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος.

Αλλά ο Γκαντς, ο οποίος επαίνεσε το σχέδιο Τραμπ, δεν μίλησε για αυτό το ευαίσθητο θέμα στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, στην ομιλία του σήμερα στην τελετή ορκωμοσίας του ως υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός συνεργάτης του Γκαντς, ο Γκάμπι Ασκενάζι, είπε: «Ο πρόεδρος Τραμπ μας προσφέρει μια ιστορική ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον του Ισραήλ για τις επόμενες δεκαετίες».

«Το σχέδιο θα προωθηθεί υπεύθυνα και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, διατηρώντας παράλληλα τις ειρηνευτικές συμφωνίες και τα στρατηγικά συμφέροντα του Ισραήλ», ανέφερε σε ομιλία του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter