Το Ισραήλ διακόπτει τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ διακόπτει τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

«Να διακόψει την σύνδεση» ανάμεσα στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ και τους Παλαιστίνιους ανακοίνωσε πως αποφάσισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραελ Κατς, αντιδρώντας στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Μαδρίτη και σε μία «αντισημιτική δήλωση» ισπανίδας υπουργού, όπως τη χαρακτήρισε.

«Αποφάσισα να διακόψω την σύνδεση ανάμεσα στην ισπανική διπλωματική αντιπροσωπεία και τους Παλαιστίνιους και να απαγορεύσω στο προξενείο της Ισπανίας στην Ιερουσαλήμ να παρέχει υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Κατς.

Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής στην πράξη της απόφασης αυτής, το υπουργείο Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι έλαβε τα μέτρα αυτά «απαντώντας στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία και στην αντισημιτική έκκληση της ισπανίδας υπουργού να μην αναγνωρισθεί απλώς παλαιστινιακό κράτος, αλλά “να απελευθερωθεί η Παλαιστίνη από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα”».

Υπενθυμίζεται, ότι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν την Τετάρτη 22/5 την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από την 28η Μαΐου, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ που κατήγγειλε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας», την ώρα που ο πόλεμος στην Γάζα πλησιάζει στον όγδοο μήνα.

Tην Πέμπτη, η ισραηλινή πρεσβευτής στην Ισπανία καταδίκασε ως «πρόσκληση για την εξάλειψη του Ισραήλ» τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, τρίτης στην ιεραρχία του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου και μέλους του αριστερού κόμματος Sumar.

«Χαιρετίζουμε σήμερα το γεγονός ότι η Ισπανία αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης», αλλά «δεν μπορούμε να σταματήσουμε εκεί. Η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί από τον ποταμό μέχρι την θάλασσα», έγραψε η υπουργός στο Χ καταγγέλλοντας «τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού».

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω σύνθημα, που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές που υποστηρίζουν την Παλαιστίνη, αναφέρεται στα σύνορα της υπό βρετανικής εντολής Παλαιστίνης που εκτεινόταν από τον Ιορδάνη μέχρι την Μεσόγειο, πριν από την ίδρυση του κράτους Ισραήλ το 1948. Η ισραηλινή κυβέρνηση το καταγγέλλει ως «έκκληση για εξάλειψη του Ισραήλ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter